Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2012.

Jelena Kajgo: Sve je spremno za 46. Bitef

Glavni program 46. Bitefa počinje sutra uveče u Jugoslovenskom dramskom pozoritu, sa predstavom Pastorov crni veo autora Romea Kastelučija, a do 22. septembra u konkurenciji će biti 13 predstava iz osam zemalja.

Direktorka Bitefa Jelena Kajgo izjavila je Tanjugu da se danas oseća malo olakšanje, jer je dan uoči zvaničnog otvaranja sve potpuno spremno za početak festiavla, koji je ove godine pripreman u veoma otežanim materijalnim uslovima.

"Gosti su već stigli, trupe iz Italije i Amerike su u Beogradu i za sada su stvari pod kontrolom", rekla je ona dodajući da joj je posebno drago zbog lepog presedana, pošto će već prve večeri festivala biti izvedene dve predstave.

U JDP-u nastupa trupa "Sosijetas Rafaelo Sancio" iz Ćezene, a "Pastorov crni veo" biće i repriziran 16. septembra u Novom Sadu.

Sutra uveče publika će u Bitef teatru moći da vidi i američku predstavu "Život i vremena, epizoda br. 1" trupe "Nature Theatre of Oklahoma" iz Njujorka. To je svojevrsna pretpremijera, jer se ova predstava u glavnom programu izvodi 13. i reprizira 14. septembra.

Kajgo je izjavila da ovogodišnja selekcija, koju su obavili umetnički direktor Jovan Ćirilov i Anja Suša, nudi teme koje su njoj lično intrigantne.

"U fokusu je pojedinac u surovim društvenim okolnostima koje ga na neki način urušavaju", rekla je ona.

Na pitanje šta je njen favorit, istakla je holandsku predstavu "Deca sunca" Iva van Hovea, koja je na progamu 21. i 22. septembra u Pozorištu na Terazijama.

"Van Hove je vrlo značajan reditelj, koji nam dolazi prvi put, a bira jednu vrlo zanimljivu temu. Komad koji je sada pobudio interesovanje umetnika Maksim Gorki je napisao još 1905. godine, preispitujući ulogu i nesnalaženje intelektualca i pojedinca u novonastalim društvenim okolnostima", rekla je ona.

Napominjići da su ceo 20. i početak 21. veka doba ubrzanih promena, dodala je da se čovek u njima često ne snalazi.

"Vidim da se ta tema koja je opsedala ljude s početka 20. veka nameće i danas. Glavno je pitanje Kako se prilagoditi novim društvenim okolnostima. Pritom je i scenska postavka vrlo zanimljiva i svakako je preporučujem publici Bitefa", izjavila je direktorka festivala.

Ona je skrenula pažnju i na nemačku predstavu "Krvave svadbe" koju je kao gost u Minhenu režirao mladi srpski reditelj Miloš Lolić.

"Naš Lolić je ponudio potpuno specifično, intelektualno čitanje Lorkinog komada. Dao je vrlo svedena scenska rešenja koja su potpuno bitefovskog tipa", rekla je Kajgo.

Predstava je na programu 19. septembra u JDP-u.

Direktorka je pomenula i francusku predstavu "Velika i neverovatna istorija trgovine" čiji je autor Žoel Pomera, a biće izvedena 14. i 15. septembra u Ateljeu 212. "Tema je dosta aktuelna, a to je pitanje surove trgovine, što je stvar koja se proteže i na naše vreme. Pitanje je koliko se čovek u svemu tome dehumanizuje, demorališe, koliko gubi tlo pod nogama, a negde nije ni svestan da se možda moralno i kao individua urušava", objasnila je ona.

Prethodnih dana Ćirilov je izjavio da su "sve predstave visokog kvaliteta, a povezuje ih filozofsko-estetički pojam iz slogana 'Izlet u istinu', koji je izazovan kao i sam Bitef".

Na kraju festivala biće dodeljen Gran pri "Mira Trailović", nazvan po rediteljki koja je osnovala Bitef, kao i Specijalna nagrada.

Odluku će doneti međunarodni žiri čiji je predsednik univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske.

Članovi su pisac, umetnički direktor festivala "Pasaž" Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Đurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković (Srbija).

Kao i svake godine, biće održan i niz pratećih programa - "Bitef na filmu", "Bitef polifonija", "Beograd na drugi pogled"...

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage