Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2012.

Omaž Danilu Kišu u Narodnoj biblioteci Srbije

Izložba Omaž Danilu Kiu biće otvorena učetvrtak 13. septembra u 19.00 sati u Narodnoj biblioteci Srbije, povodom 50 godina od objavljivanja prvih Kiovih romana Mansarda i Psalam 44, najavila je danas ta ustanova.

Izložba se sastoji iz tri segmenta postavke koju čine prostorna instalacija na zidu od crnog satena pod naslovom "Dunav 1942", video rad "Dunav 2012" i serija od 27 printova "Omaž Danilu Kišu".

Prema najavi organizatora, izložba treba da prikaže umetnika u drugačijem svetlu i da pozove na nova čitanja i interpretacije Kišove umetničke proze.

Autor izložbe Petar Kras ocenio je da Kišov primer danas nedvosmisleno upućuje na razmišljanje o posvećenosti, doslednosti i identitetu, kao i o snazi vere u sopstveni put i značaju ličnog iskustva u formiranju umetnosti.

On je naveo da je izložba nastala u veri da je moguće vizualizovati neke delove Kišove poetike i da se oslanja na citate iz njegovog dijaloga sa Gabijem Glanhmajnom, koji je kao dete preživeo raciju fašista u zimu 1942. u Novom Sadu.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage