Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Do kraja godine otvaramo muzeje Kinoteke,SPC,Vuka i Dositeja

Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej Srpske pravoslavne crkve i Muzej Vuka i Dositeja samo su neke od institucija koje bi trebalo da otvore svoja vrata za posetioce do kraja godine, izjavio je ministar kulture Srbije Bratislav Petković

Petković je u intervjuu agenciji Tanjug ocenio da je kultura u Srbiji danas "prilično u zapećku interesa dnevnih potreba građana i politike" i dodao da je neophodna zajednička akcija svih poslenika kulture da se kulturna scena Srbije obnovi i obogati.

Kultura kod malih naroda mora da ima pažnju države, a jedna od najbolnijih tačaka u Srbiji, kada je reč o kulturi, su muzeji, rekao je on.

"Imamo u planu da u ovih sto dana otvorimo tri značajna muzeja - Muzej jugoslovenske kinoteke krajem oktobra, Muzej SPC do kraja godine i uskoro i Muzej Vuka i Dositeja", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Muzej jugoslovenske kinoteke, jedan je, po fondovima, od tri najznačajnija svetska muzeja, može da se pohvali najsavremenijim depoima za nitratne filmove i time da smo jedini pored francuske Kinoteke koji imamo opremu i mogućnosti da puštamo nitratne filmove čiju bogatu kolekciju posedujemo.

"Muzej SPC je fantastičan. Ima eksponate nulte kategorije - plašt kneza Lazara, kivot Stefana Dečanskog, kapu Jelene Kantakuzin koja kao da je juče iz radnje izašla", rekao je Petković.

On je dodao da će uskoro biti otvoren i Muzej Vuka i Dositeja, a da se na proleće može očekivati i otvaranje Muzeja savremene umetnosti koji je već godinama u rekonstrukciji ali koja se sada privodi kraju.

"Sredstava nema mnogo, ali ćemo pokušati da sa time čime raspolažemo ispunimo i naše planove i prethodne planove i konkurse", rekao je Petković, koji je vlasnik Muzeja automobila i teatra Moderna garaža.

Ministar je ukazao i da će njegovo ministarstvo učestvovati u proslavi 17 vekova hrišćanstva iduće godine u Nišu.

"Vreme nije na našoj strani, jer se ranije o tome nije preterano razmišljalo, ali formirali smo odbor na čijem je čelu predsednik Tomislav Nikolić i krećemo sa radom", rekao je Petković i dodao da je u planu da se na centralnoj proslavi pusti i 20-minutni film o proslavi 16 vekova hrišćanstva što je obeleženo 1913. godine u Srbiji koja je tada izašla iz Balkanskog rata i epidemije tifusa.

"Ta proslava je bila organizovana u izuzetno teškom vremenu pa nemamo razloga sada da se žalimo nego moramo da radimo", rekao je Petković.

Kada je reč o Narodnom muzeju koji već godinama ne radi, Petković je rekao da će pokušati "makar parcijalno" da otvore muzej i objasnio da je njegova ideja preseljenja Narodnog muzeja u zgradu Pošte bila upravo to - samo ideja.

Narodni muzej nema dovoljno prostora i svim projektima njegove rekonstrukcije predlaže se povećanje prostora. Na ideju o preseljenju sam došao u privatnim razgovorima kada je predloženo da se Muzej Nikole Tesle prebaci u zgradu Narodnog muzeja, kazao je ministar.

"Na kraju krajeva, zgrada u kojoj je danas Narodni muzej bila je uprava fondova, banka, a ne muzej. Mislim da se o tom rešenju može razgovarati jer bi izgradnja novog muzeja, na Novom Beogradu, na primer značila ulaganje ogromnih sredstava koja nemamo", rekao je Petković.

On je ukazao i da Beogradu nedostaju zgrada opere, filharmonije...

"Postoji ideja da se zgrada filharmonije izgradi pored SIV-a na Novom Beogradu. Temelji već postoje, a zgrada bi bila rađena po ugledu na izraelsku filharmoniju, što ne bi bio veliki trošak", rekao je ministar i naglasio da je za sada reč samo o planovima i da je on otvoren za sve dobronamerne ideje.

Petković je ocenio i da je arheografska građa Narodne biblioteke Srbije neadekvatno uskladištena i zaštićena te da je potrebno što hitnije rešiti taj problem.

On je rekao da će možda pomoć stići iz inostranstva, iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, a da je i odlazeća ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik takođe zainteresovana da pomogne.

Osvrnuvši se na situaciju u kulturi, ministar Petković je ukazao da institucije kulture dele sudbinu društva kada je novac u pitanju.

"Neophodno je okrenuti se racionalnijem radu, definisanju prioriteta. U tome će našu pomoć, podršku i saradnju imati sve institucije bez obzira da li su gradske ili republičke. Sredstva koja imamo nisu ni velika, ni odgovarajuća, ali boljom i racionalnijom preraspodelom možemo da dođemo do rezultata", zaključio je Petković.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage