Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2012.

Izložba Bogovi i heroji u Skupštini grada

Izložba Bogovi i heroji, treća iz projekta Blago nama u okviru koga Narodni muzej gostuje u zdanju Skuptine grada Beograda, biće otvorena za posetioce Starog dvora subotom i nedeljom u septembru i oktobru

 

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada ocenila je da je treća u nizu izložba iz ovog projekta najlepša do sada, da je zasenila prethodne dve "Sugrađanke" i "Biti Rimljanin".
 
Prema njenim rečima, izložbu "Bogovi i heroji" pripremile su "mlade snage" Narodnog muzeja, kustos Aca Đorđević, konzervator Zoran Pavlović i saradnici na projektu Aleksandar Bandović, Gordana Grabež i Ana Đuričić.
 
U nekoliko staklenih vitrina na zidu u holu Starog dvora izloženo je desetak remek dela iz zbirki Narodnog muzeja koji pričaju istoriju zadnjih 8000 godina.
 
Izbor arheoloških predmeta koji predstavljaju specifičan vid duhovnosti stanovnika Balkana poveren je stručnjacima Narodnog muzeja ali i publici koja je glasala za eksponat koji želi da vidi na ovoj izložbi.
 
Po izboru autora izložbe Đorđevića izložene su zoomorfne figurine govečeta Vinčanska kultura, 5500 godina pre nove ere, Votivna kolica iz Dupljaje srednje gvozdeno doba, 1700 godina pre nove ere, kopija Atene Partenos drugi vek pre nove ere, bronzane figure Jupitera, Venere, Viktorije, Serapisa i Dobrog pastira od drugog do petog veka.
 
Po izboru publike izložen je Bukranion, Vinčanska kultura 5 500 godina pre nove ere, otkriven tokom najranijih istraživanje lokaliteta Vinča - Belo brdo, koji predstavlja veoma redak nalaz za naše prostore.
 
Autor izložbe Đorđević ispričao je da je zahvaljujući dosadašnjim istraživanjima vinčanske kulture moguće zaključiti da je goveče je imalo veliki ekonomski i simbolički značaj za pripadnike neolitskih zajednica.
 
Stručnjaci pretpostavljaju da je ovaj vid arhitektonskog obeležja imao profilaktičku funkciju, štiteći dom i ukućane od nadaća i negativnih uticaja, kazao je on.
 
Izložba u Starom dvoru biće otvorena svake subote i nedelje u septembru i oktobru od 10 do 17 sati a ulaz je slobodan.
 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage