Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 10. 2012.

Izložba Mire Brtke Nestabilne ravnoteže

Retrospektivna izložba umetnice Mire Brtke Nestabilne ravnoteže otvara se večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu

Retrospektivnom izložbom obuhvaćen je Brtkin rad u slikarstvu, skulpturi, na filmu i u modi, od sredine 1960-ih godina, piše u pratećem materijalu izložbe.

Tokom izložbe koja traje do 21. oktobra, održaće se i razgovor sa Mirom Brtkom, promocija monografske publikacije "Mira Brtka: Nestabilne ravnoteže" i projekcije filmova u kojima je Brtka bila rediteljka i scenaristkinja.

Autorka i kustoskinja izložbe je Suzana Vuksanović.

Krajem marta ove godine u Petrovaradinu je održana izložba "Mira Brtka i grupa Iluminejšn" (Illumination) čime je bio ozvaničen rad Fondacije "Brtka-Kresoja".

Fondaciju je osnovala Mira Brtka prošle godine, s ciljem da čuva, neguje i afirmiše umetničko stvaralaštvo porodice Brtka-Kresoja, da podstiče i afirmiše vrhunsko vizuelno i filmsko stvaralaštvo, i da promoviše mlade stvaraoce, posebno u međunarodnoj saradnji.

Legat Fondacije ima bogatu zbirku slikarskih, skulptorskih i filmskih ostvarenja Mire Brtke, filmove njenog supruga, reditelja Dragana Kresoje i sina Miloša Stefana Kresoje, filmskog snimatelja i reditelja dokumentarnih filmova, koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1996. godine.

Mira Brtka rođena je 1930. godine u Novim Banovcima. Završila je Akademiju za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu 1955. i Akademiju lepih umetnosti (odsek slikarstva) 1964. u Rimu gde je te godine imala svoju prvu samostalnu izložbu.

Živela je u Rimu, a danas živi i radi u Staroj Pazovi i Petrovaradinu, a ima atelje i u Bratislavi.

 

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage