Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 10. 2012.

Od ponedeljka imena dobitnika Nobelovih nagrada

Početak oktobra je vreme kada se saoptavanju imena dobitnika Nobelovih nagrada, a među 231 nominovanog za Nobelovu nagradu za mir su bivi nemački kancelar Helmut Kol, protivnik burki Sima Samar i američki naučnik Džin arp

Ove godine sudije su se silno potrudile da imena laureata ostanu tajna sve do samog početka saopštavanja dobitnika u ponedeljak, 8. oktobra. Imena dobitnika biće saopštavana svakog dana narednih nedelju dana.

I dok je teško predvideti ko će dobiti priznanje za pionirska istraživanja u oblasti medicine, fizike, hemije i ekonomije, javnost obožava da pogađa ko će biti dobitnik nagrade za mir i književnost.

Švedska akademija, koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, poznata je po tajnovitosti kada je reč o njihovom izboru i nominovani mahom imaju šifrovana imena kako bi se sprečilo "curenje" informacija. Primera radi, kada je 2005. Harold Pinter dobio nagradu, članovi Akademije su o njemu govorili kao o Hariju Poteru.

Glasine o potencijalnom "curenju" pojavile su se prošle godine u Akademiji i podstakle antikorupcijske zvaničnike da istraže zbog čega su kvote za švedskog pesnika Tomasa Transtromera sa 13:1 pale na 2:1 svega nekoliko sati pre nego što je njegovo ime pročitano.

Istraga je kasnije obustavljena zbog nedostatka dokaza ali je Akademija ove godine, navodi AFP, preuzela dodatne mere i ograničila broj ljudi koji imaju pristup imenu dobitnika. Zbog toga, ove godine medijske kuće neće dobiti zapečaćenu kovertu sa imenom dobitnika.

Možda najinteresantnija nagrada je Nobelova nagrada za mir u kojoj ove godine nema očitih favorita.

Šef Instituta za mirovna istraživanja u Oslu Kristijan Berg Haprviken, koji pomno prati rad komiteta za dodelu nagrade za mir, među favoritima je izdvojio američkog političkog teoretičara Džina Šarpa, stručnjaka za nenasilnu revoluciju Svetlanu Ganuškinu i nezavisni ruski medij Eho Moskve i njihovog urednika Alekseja Venediktova.

Tu su još i nigerijski duo koji se bori protiv zloupotrebe religije nadbiskup Džon Onaijekan i Mohamed Sa'ad Abubakar i mjanmarski predsednik Tein Sein, kao i avganistanski aktivista Sima Samir.

Zanimljivo je da je ove godine jedna od naučnih nagrada izazvala prilično interesovanje javnosti. Otkriće čestice za koju se veruje da je Higsov bozon najveće je otkriće na polju fizike u poslednjih pola veka i veruje se da će biti nagrađeno Nobelom za fiziku.

Komitet za dodelu nagrade za fiziku, međutim, ćuti. "To je veliko otkriće i to je sve što ću reći", rekao je član komiteta Lars Brink.

Sezonu nagrada pokreće nagrada za medicinu. Sutradan se saopštava ime dobitnika nagrade za fiziku, potom za hemiju. Laureat književne nagrade tradicionalno se objavljuje u četvrtak, dok će ime dobitnika nagrade za mir biti objavljeno u petak, 12. oktobra.

Nagrada za ekonomiju, kojom već godinama dominiraju Amerikanci, poslednja je nagrada koja će biti saopštena i to u ponedeljak, 15. oktobra.

Nobelova fondacija smanjila je nagradnu sumu zbog ekonomske krize na osam miliona švedskih kruna (1,2 miliona dolara) sa 10 miliona koje je davala od 2001. 

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage