Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 10. 2012.

Dejan Savić novi upravnik Narodnog pozorišta

Za vrioca dužnosti upravnika Narodnog pozorita u Beogradu Vlada Srbije danas je postavila dirigenta Dejana Savića, saoptila je Vlada

Savić (55) je od 2005. do 2007. godine već bio upravnik Narodnog pozorišta, kao prvi i do sada jedini muzički umetnik u istorijij nacionalnog teatra.
On se 2007. godine vratio na mesto direktora Opere gde od 2010. deluje kao Šef dirigent pozorišta.

Diplomirao je dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a stekao zvanje Magistra dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je glavni dirigent Beogradske opere i baleta od 1993. a direktor Opere i baleta od 2001. do 2004. godine.

Istovremeno se angažovao kao muzički ili umetnički rukovodilac većeg broja orkestara, učestvovao na brojnim uglednim međunarodnim horskim festivalima, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja (Gorica i Peskara, Italija, Kardica, Grčka, JHS Niš, Mokranjčevi dani u Negotinu...).

Kao dirigent, a takođe i sa svojim ansamblima, Savić je gostovao u Grčkoj, Izraelu, Bugarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Rumuniji, Irskoj, Rusiji, SAD, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Španiji, nastupajući sa uglednim orkestrima Evrope kao i sa Blumingdejl simfonijskim orkestrom u Njujorku.

U više zemalja Savić je snimao za Radio i TV, a realizovao je i više trajnih snimaka, LP izdanja, audio kaseta i kompakt diskova u izdanju PGP RTS i drugih kompanija.

Za svoja umetnička dostignuća primio je brojne nagrade i priznanja.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Marija [neregistrovani]
 [04.10. 2012., 19:06]

Bravo!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage