Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 10. 2012.

Biblioteka iz Jagodine dobitnik nagrade Fondacije Bila Gejts

Narodna biblioteka iz Jagodine dobitnik je nagrade od 10.000 dolara koje dodeljuje Fondacija Bila Gejtsa, za projekat obnove seoskih biblioteka u kojima će poljoprivednici učiti nove informacione tehnologije.

Biblioteka u Jagodini prijavila se na konkurs NVO Beyond Ačeš, koju finansira Fondacija Bila Gejtsa, i izabrana je u među četiri pobednika, od 130 prijavljenih kandidata iz celog sveta.

Cilj projekta je da se seoske biblioteke ponovo obnove i da ih poljoprivrednici koriste za učenje novih informacionih tehnologija, kao i da nauče da kupuju i prodaju na internetu.

Direktorka jagodinske biblioteke Vesna Crnković predvodila je tročlanu delegaciju tog grada na dodeli priznanja i nagrade u Vašingtonu, a tokom boravka u američkoj prestonici susreli su se i sa ambasadorom Srbije Vladimirom Petrovićem.

Ona je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga istakla da je u Jagodini obnovljeno četiri od 16 seoskih biblioteka i da će ovim novcem biti obnovljena još jedna biblioteka.

Seoske biblioteke bi trebalo da postanu informaciono-komunikacioni centri lokalnih zajednica, gde će poljoprivrednici učiti da koriste nove tehnologije, da kupuju i prodaju preko sajtova, kazala je Crnkovićeva. Ona je rekla da su tokom trodnevnog seminara u Vašingtonu čuli niz ideja o razvoju informacionih tehnologija u bibliotekama i da žele da se to proširi na celu Srbiju.

Biblioteka u Jagodini je 2010. godine već bila dobitnik nagrade od 30.000 dolara od američke organizacije Electronif information of library.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage