Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2012.

Prva zbirka priča Srđana Đurića Helikopter mog ćaleta

Izdavačka kuća Čigoja tampa večeras je predstavila debitantsku zbirku priča Srđana Đurića Helikopter moga ćaleta koju je kao urednik potpisao pisac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Milovan Vitezović.

Kako je rekao Vitezović, vlasnik "Čigoja štampe" Žarko Čigoja zamolio ga je da, kao urednik sa velikim iskustvom "pogleda" kratke priče koje je Đurić pisao za dnevnik "Pres" od kraja 2010. do početka ove godine.

Pročitao je izvestan broj i potvrdio da su vredne pažnje i odabrao je 48 koje su se našle u koricama ove knjige.

To su u isti mah obične i neobične priče i time one plene pažnju čitalaca, primetio je Vitezović i dodao da on preporuke piše samo za one knjige koje mu se svđaju a to je uradio u ovom slučaju i taj tekst se nalazi na poleđini knjige.

"Moto ove knjige mogao bi biti 'Svuda pođi sebi dođi!', a tako je i njen autor svuda polazio, a ostajao pri sebi", glasio je početak Vitezovićeve recenzije u kojoj je konstatovao da "sadrži mozaik priča iz svakodnevnog prestoničkog života, koji je u njima jednostavniji i puniji negoli što se čini ili pretpostavlja".

"Pisac drži reč na ceni, kao da je sebi zadao zavet da se spasava od ispraznosti, da čitaoca zamisli a da ga ne umori ni dužinom iskazane priče, ni pitanjem: šta je pisac hteo da kaže", opisao je Vitezović autorov lapidarni stil.

Prema njegovoj ocenu, "u ovoj knjizi vera u ljubav i prijateljstvo sve preovladava, u njoj su kratke rečenice, a zagrljaji dugi".

Đurić je priznao da se ubraja među strastvene čitače ali da se nije usuđivao da piše fikciju dok nije pozvan da se oproba u pisanju priča koje bi donele čitaocima osećaj optimizma i nade.

"Želja mi je da ljudi kroz ove price pronađu dobre emocije, da se okrenu sebi i sebi najbližima i to me je motivisalo dok sam ih pisao", kazao je autor i dodao da "ukoliko se samo jedna osoba bude bolje osećala tokom čitanja i posle toga bude preispitala sebe i počne da pokazuje više emocija prema onima koji to zaslužuju, smatram da je sav trud vredeo".

U tom duhu je organizovana i akcija da se pozovu gosti da u kafe "Filip", gde je održana promocija, donesu barem po jednu knjigu, a za uzvrat, autor im je poklanjao primerak svoje.

Sakupljene knjige autor će pokloniti Specijalizovanom dnevnom boravku za stara lica na Vračaru.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
dudule [neregistrovani]
 [05.10. 2012., 09:46]

Uf uf, savetnik koštunjavog autor, a urednik slobin urednik RTS-a Vitezović. Uf. Uf. Zaklela se zemlja nebu...
Nikad neću da zaboravim scenu kad koštunjavog nešto pitaju, a ovaj lik mu šapuće šta da kaže. Sačuvaj me bože i sakloni ovog lika.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage