Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2012.

Đurović žrtva „nove kulturne politike

Čistka - U okviru sprovođenja nove kulturne politike sprovode se i neke kadrovske promene koje su neminovne, odgovorilo Ministarstvo kulture na pitanje zato Božidar Đurović vie ne vodi Narodno pozorite u Beogradu

Vlada Srbije nije smenila upravnika Narodnog pozorišta Božidara Đurovića sa te funkcije zbog lošeg rada, manjka u kasi ili nedovoljnog umetničkog kvaliteta Drame, Opere ili Baleta, već iz političkih razloga.

Press je juče zatražio od Ministarstva kulture da obrazloži odluku Vlade od četvrtka, odnosno da objasni zašto je Đurović praktično smenjen. Nismo od Ministarstva kulture dobili očekivano vrednovanje Đurovićevog rada od oktobra 2009. godine, kada ga je Vlada postavila na mesto upravnika, već vrlo kratak i uopšten odgovor:

I publika i repertoar 

- U okviru sprovođenja nove kulturne politike sprovode se i neke kadrovske promene koje su neminovne - saopštilo je Ministarstvo.

Pošto Pressovi sagovornici smatraju da je Đurović posao upravnika obavljao dobro, ostaje da se vidi šta se nalazi iza „nove kulturne politike": izazovi za koje ministarstvo pretpostavlja da im Đurović nije dorastao ili činjenica da sada već bivši upravnik nije član Srpske napredne stranke, a da novi jeste.

Za smenu saznao iz medija
 
Đurović do četvrtka nije znao da će biti smenjen, a po medijima se spekulisalo da će on biti možda i jedini čelnik institucije kulture koja se finansira iz republičkog budžeta koji će dočekati kraj mandata. O tome da je Vlada u četvrtak donela odluku o Savićevom imenovanju Đurović je, kako je sam rekao, saznao iz medija. Sada već bivši upravnik najavio je da će u ponedeljak, uoči primopredaje dužnosti, upoznati javnost sa trenutnim stanjem u Narodnom pozorištu, odnosno rekapitulaciju postignutog.

Kritičarka Dragana Bošković ocenjuje da je za vreme Đurovićevog mandata pozorište imalo i publiku i repertoar.

- I pre Đurovića je na čelu Narodnog pozorišta bio Savić. Obojica su svoj posao radili najbolje što su znali i bili su vredni pozicije na kojoj su se nalazili. Savić je izvrstan muzički umetnik, dok je Đurović značajan srpski reditelj. Tokom njegovog mandata pozorište je imalo dobar repertoar, njegova saradnja sa direktorkom drame je takođe bila dobra, pozorište je imalo publiku i mislim da je da je svoj posao radio dobro - rekla je Dragana Bošković.

Njenoj oceni pridružila se predsednica Udruženja dramskih umetnika Srbije Ljiljana Đurđić, koja smatra da treba nakon četiri decenije čekanja treba doneti odgovarajuće propise.

Doneti zakon o pozorištu

- Smatram da nije potrebno imenovati vršioca dužnosti upravnika pozorišta, već da treba odmah raspisati konkurs za izbor novog upravnika. Ono što se hitno mora uraditi, a što se čeka više od 40 godina, jeste da se donese zakon o pozorištu koji bi propisao prava i obaveze osnivača, upravnika i svih zaposlenih. Ali najvažnije od svega zakon bi doveo do toga da se upravnici biraju, a ne postavljaju po stranačkoj osnovi. Kao predsednik UDUS-a mogu da kažem da je Đurović svoj posao obavljao dobro - rekla je Ljiljana Đurić.

Na pitanje kako vidi rad svog prethodnika, Savić za Press kaže da u principu ne voli da govori o negativnim stvarima i da zato želi da istakne ono što je njegov prethodnik pozitivno uradio.

- Smatram da treba da postoji jedan džentlmenski odnos između ljudi koji ulaze u školske udžbenike i značajni su samim tim što su bili upravnici Narodnog pozorišta. Đurović je imao svoje prioritete, kao i svako od nas. On je dosta toga uradio na infrastrukturi zgrade, na materijalnim uslovima, pozorište nema dugova i u dobrom je stanju. Međutim, nije zadatak Narodnog pozorišta da ima lepu i urednu zgradu, već da daje umetničke programe najvišeg nivoa, tako da će to biti jedan od naših zadataka - da ojačamo umetnički deo - navodi Savić.

Press će u sutrašnjem broju objaviti intervju sa v.d. upravnikom Narodnog pozorišta Dejanom Savićem.

 

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage