Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2012.

Pismo podrške Službenom glasniku

Vie od 150 javnih ličnosti, akademika, književnika, naučnika, kulturnih radnika i intelektualaca potpisalo je pismo podrke izdavačkoj kući Služeni glasnik, kojoj, kako je navedeno, preti nepromiljeno rasturanje.

Jedna od najznačajnijih izdavačkih kuća u Srbiji, "Službeni glasnik", sa svojim rukovodstvom, i samo svojim sredstvima i svojom energijom, uspeo je da preporodi izgubljeni kulturni prostor bez kojeg nam nema opstanka i napretka, navedeno je pismu naslovljenom "Šta dugujemo 'Službenom glasniku' u protekle četiri godine", koje je dostavljeno Tanjugu.

"Okupio je na hiljade saradnika iz zemlje i regiona, obezbeđujući dragoceno polje za pisanu naučnu, intelektualnu i kreativnu reč, i izdanja ovog izdavača pokrila su najveći broj oblasti znanja, istorije i baštine, domaćih i svetskih, donela nam više nego ikad ranije, stotine i stotine dela našeg autentičnog duhovnog i istraživačkog stvaralaštva, koja su uvela neophodne i moderne ideje i ustoličila leksikografske projekte koji su nam nedostajali", podsećaju potpisnici pisma.

Prema njihovoj oceni "sve je to postignuto zahvaljujući dobroj viziji i izuzetnom profesionalizmu" i zato smatraju da bi "partizacija ili neargumentovano obezglavljivanje 'Glasnika' koštalo zemlju značajnog doprinosa našem društvu".

Među potpisnicima su akademici Dobrica Ćosić, Dragoslav Mihailović i Vojislav Stanovčić, profesori univerziteta iz Beograda i Novog Sada Dragan Stojanović, Sava Damjanov, Biljana Dojčinović, Žarko Trebješanin, Daša Duhaček, Igor Perišić, Miloslav Šutić, Jerko Denegri, Miodrag Šuvaković....

Ispod pisma su svoje potpise stavili Emir Kusturica, Milisav Savić, Gojko Đogo, Milo Gligorijević, Svetislav Basara, Vasa Pavković, Nikola Malović, Milovan Marčetić, Vladimir Kecmanović, Miroslav Josić Višnjić....

Takođe, pismo je potpisao i veliki broj srpskih naučnika iz inostranstva i poznatih publicista i novinara, a kako je navedeno, lista se iz časa u čas proširuje.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage