Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2012.

Otvorena Nedelja nemačkog filma

U Dvorani Kulturnog centra Beograda večeras je počela revija Nedelja nemačkog filma, koju su otvorili reditelj Leander Hausman i direktor Gete instituta Matijas Vifering.

Vifering je izrazio zadovoljstvo zbog velike posete. "To je zato što se trudimo da vam pokažemo najnovije i najbolje filmove. Ponosan sam na ovogodišnji izbor", rekao je on.

Do 10. oktobra biće prikazano 11 dugometražnih igranih filmova snimljenih od 2010. do 2012. godine.

Vifering je najavio i sledeći program Gete instituta - "Film na putu", sa 16 naslova koji će biti prikazivani u 18 gradova širom Srbije.

Publiku u prepunoj dvorani pozdravili su i direktorka KCB-a i urednik filmskog programa Nebojša Popović, podsećajući da se ova manifestacija održava treći put.

Revija u u KCB-u počela je Hausmanovim filmom "Hotel Lux". Autor je istakao da je svaki stvaralac srećan kada vidi toliko interesovanje publike i to različitih generacija.

"Moj film jeste nemački, ali je uprkos tome komedija", našalio se on najavljujući "Hotel Luks", satiričnu priču sa ozbiljnom temom.

Film počinje u Berlinu, a nastavlja se u Moskvi krajem 30-ih godina prošlog veka. Odnosi Staljina, Hitlera, nacizma, komunizma, dati su na komičan način, kroz priču o dva nemačka kabaretska glumca. Jedan od njih želi karijeru u Holivudu, ali sticajem okolnosti oni dospevaju u Moskvu, u čuveni hotel "Luks" koji je bio stecište lidera Kominterne.

Narednih dana na repertoaru su žanrovski i tematski različiti filmovi koji su imali uspeha kod nemačke publike i kritike, kao i na međunarodnoj sceni.

Među njima su komedija "Dobro došli u Nemačku" i snažne drame "Pesma u meni" i Šlendorfov najnoviji film "Jutarnje more".

Pažnju zaslužuju i intimističke drame "Prozor u leto", "Grad pod tobom" i posebno "Ono što ostaje" poznatog reditelja Hansa Kristijana Šmita, koji je prikazan u takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog festivala.

O mladima na različite načine govore "Zapadni vetar", "Lolipop čudovište" i "Ratnica", dok od nemačkog reditelja turskog porekla Tomasa Arslana stiže triler "U senci" na temu odnosa snaga u nemačkom podzemlju.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage