Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 10. 2012.

Slike Pikasa i Vorhola na aukciji za 35 miliona dolara

Slike Mrtva priroda sa lalama Pabla Pikasa iz 1932. i Kip slobode Endija Vorhola iz 1962, biće ponuđene idućeg meseca na aukciji u Njujorku, a očekuje se da svaka dostigne cenu od najmanje 35 miliona dolara, prenosi Rojters

Pikasovo remek delo, na kome je španski majstor naslikao svoju tadašnju ljubavnicu Mari Terezu Valter, smatra se među poznavaocima i stručnjacima jednim od slikarevih najznačajnijih dela koje bi na licitaciji 5. novembra u Sotbiju moglo da bude odneto za 35 do 50 miliona dolara.

Rađena pod uticajem nadrealizma, slika predstavlja prikaz mlade žene grčkog profila u obliku statue, a nastala je tako što je Pikaso najpre napravio bistu Mari Tereze, a zatim je tu skulpturu naslikao kao mrtvu prirodu.

Na istoj aukciji će se naći još jedan Pikasov portret Mari Tereze, "Žena na prozoru" (Femme a la fenetre) iz 1936. koji se procenjuje na 20 miliona dolara.

Vorholov "Kip slobode", nastao u doba kada je pop art umetnik eksperimentisao sa 3D tehnikom, biće stavljen na prodaju nedelju dana kasnije u organizaciji druge velike njujorške aukcijske kuće Kristi koja očekuje da će slika dostići cenu od 35 miliona dolara.

Platno, naslikano u crvenim i zelenim tonovima, sastavljeno je od četiri niza od po šest slika čuvenog njujorškog simbola, i ima trodimenzionalni efekat ukoliko se posmatra 3D naočarima.

To je jedina Vorholova slika iz 3D serije koja je u privatnom vlasništvu.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage