Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 10. 2012.

Đurović: Nisam partijsko čedo

Članarina Narodno pozorite ne sme da bude prćija nijedne stranke ili ministra, a jedina stranka kojoj sam pripadao bilo je pozorite, rekao je juče bivi upravnik Narodnog pozorita Božidar Đurović

Narodno pozorište, kao najznačajnija pozorišna ustanova u zemlji, slika je Srbije i srpske države i ne sme da bude prćija nijedne stranke ili ministra, a ja nikada nisam bio niti ću biti partijsko čedo - moja jedina stranka je pozorište, rekao je bivši upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović, koji je juče javnosti predstavio izveštaj o rezultatima svog rada u protekle tri godine.

Đurović je smenjen odlukom Vlade Srbije prošlog četvrtka, a na njegovo mesto, kao vršioca dužnosti postavila Dejana Savića. Bivši upravnik neočekivanu odluku Vlade nije komentarisao, bar ne direktno, a svom nasledniku na mestu upravnika i novoj upravi poželeo je mnogo uspeha u radu.

On je istakao da nije bitna dužina njegovog mandata, nego kvalitet rada, a da o njemu svedoče konkretni rezultati.

Četrdeset premijera

- Kada sam 2009. godine preuzeo mesto vršioca dužnosti upravnika, Narodno pozorište je imalo 788 zaposlenih, sada ima 741, a niko nije otpušten. Na računu ove ustanove bio je deficit 12 miliona dinara iako je stvarni dug bio znatno veći. Sada, u trenutku mog odlaska pozorište ima na računu 20 miliona dinara, od čega je suficit pet miliona dinara - rekao je Đurović.

On je kazao da su ostvareni i mnogobrojni projekti, kao što su rekonstrukcija male scene „Raša Plaović", osnivanje Muzeja Narodnog pozorišta koji je već imao 12 značajnih izložbi, saniranje krova zgrade, izgradnja sale za čitajuće probe.

Srpski PEN centar: Sistematska čistka

Srpski PEN centar saopštio je juče da najoštrije osuđuje smenjivanja uglednih pisaca, reditelja i kulturnih radnika sa čela značajnih kulturnih institucija u Beogradu, Novom Sadu i čitavoj Srbiji.
- Ova smenjivanja poslednjih dana dostižu nivo sistematskih čistki, a protiv toga treba da ustane čitava javnost - saopštio je Srpski PEN centar, koji je kao primere naveo slučajeve direktora Kulturnog centra Novog Sada Lasla Blaškovića i Božidara Đurovića, upravnika Narodnog pozorišta, čije je rezultate rada ocenio kao izuzetne.

- Potpisano je i desetak sporazuma o međunarodnoj saradnji sa najuglednijim svetskim pozorišnim kućama, postavljeno je 40 premijera i obnova - rekao je Đurović, i dodao da je za narednu godinu bilo planirano otvaranje nove scene na Novom Beogradu.

Zahvalan zaposlenima

Bivši upravnik je naglasio da ovaj posao nije radio sam i zahvalio svima koji su pomagali ovoj instituciji.

- Na rastanku moram da zahvalim svima u Ministarstvu kulture čiji je ogroman trud znatno doprineo našim rezultatima, hvala i svim zaposlenima u pozorištu kao i mnogobrojnim prijateljima ove institucije bez čije materijalne i druge podrške ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Novoj upravi želim mnogo uspeha u nadi da će na kraju njihovog mandata Narodno pozorište biti bolje i uspešnije nego što je sada - rekao je Đurović.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (4)

ostavi komentar
Pera Paor [neregistrovani]
 [09.10. 2012., 14:37]

Ta, šta ste navalili na jadnog Boba!?
Svi znademo da njega već decenijama štiti gospodjica Vida Ognjenović.
I sada je ona ustala da brani svog štićenika, ali se ipak malko sklonila i sakrila iza naslova srpskog PEN centra!
Tako da DS iz prikrajka još uvek, na\alost, drmusa kulturu!
A, oni Vlasi iz poslovice ipak su se setili da je baš g-djica Vida glavom predsednica tog istog PEN centra! Nema tu hrabrosti ni trunke, a o poštenju da i ne govorimo!
Obraz?
Ta man'te, taj je davno zaboravljen...

Odgovori
Vidi odgovore
Milan [neregistrovani]
 [09.10. 2012., 13:08]

Čovek je rekao istinu. Bune se samo neradnici.Bio je protiv da Tihomir Arsić (SNS) prima platu a da ne igra ni jednu ulogu itd itd. Bio je protiv da bivša direktorka Opere svoje obaveze u Narodnom pozorištu prilagođava svojim tezgama u inostranstvu.

Odgovori
Vidi odgovore
Miki [neregistrovani]
 [09.10. 2012., 01:02]

Djurovic je postavljen na direktno insistiranje Vide Ognjenovic , koji je u istom trenutku oterao Tanju Mandic sa pozicuije direktora drame. Potom su osavke dali clanovi njegovog izabranog tima , direktorka opere Katarina Jovanovic, direktor baleta Konstantin Kostjukov,kao i direktorka drame Cici Dimic. Toliko o tome

Odgovori
Vidi odgovore
viliband [neregistrovani]
 [08.10. 2012., 22:53]

Na Cetinje zastava se vije....doslo malko vreme Sumadije...Pa tako Djurovicu podji polako da povedes i u zavicaju pozorisne igre...a skola za direktore...moraces na dopunsku....dosta je bilo

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage