Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 10. 2012.

Uručene nagrade Braća Karić, laureati ugledne ličnosti

Fondacija Karić, koja slavi 30 godina postojanja, dodelila je večeras u beogradskom Narodnom pozoritu nagrade Braća Karić ličnostima koje svojim delovanjem u različitim oblastima doprinose afirmaciji Srbije i njenom povezivanju sa svetom.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta priznanja, 15. po redu, uručena su za rezultate u domenu nauke i istraživačkog rada profesoru klinike "Mejo" u Njujorku Vesni Garović Kocić i najuspešnijem mladom matematičaru svih vremena Teodoru fon Burgu, koji su obećali da će novim uspesima Srbiju činiti ponosnom.

Za domete u ekonomiji i privedi nagrađeni su ugledni privrednici koji su ostvarili vanserijski uspeh u Namibiji, Vera i Dušan Vasiljević, dok je u oblasti novinarstva, publicistike i izdravaštva priznanje pripalo Voltu Bogdaniću - dobitniku tri Pulicerove nagrade, profesoru na Univerzitetu Kolumbija i jednom od urednika u Njujork Tajmsu za koga je ovo bila i jedinstvena prilika da poseti Srbiju.

Prestižna nagrada u oblasti stvaralaštva u kulturi i umetnosti iz pripala je Marini Abramović - umetnici performansa, počasnom profešoru mnogih univerziteta širom sveta i prvom počasnom profesoru Akademije muzičke umetnosti Alfa univerziteta.

Abramović večeras nije bila na sceni Narodnog pozorišta, nalazi se u Njujorku, a nagradu je u sedištu Fondacije primila pre šest dana i ocenila je "veoma važnom".

Za humanitarne aktivnosti, jačanje mira, saradnje i prijateljstva među narodima nagrada "Braća Karić" uručena je sestrinstvu Pećke patrijaršije koje su na ceremoniji predvodile igumanija Fevronija i mati Haritina.

Specijalna nagrada povodom 15. godina nagrade "Braća Karić" za izvanredni doprinos srpskom sportu i ugledu Srbije u svetu nagrađeni su osvajači medalja na Igrama u Londonu Milica Mandić, Ivana Maksimović, Andrija Zlatić i vaterpolo reprezentacija, kao i paraolimpijci Srbije Tanja Dragić, Borislava Perić-Ranković, Željko Dimitrijević, Draženko Mitrović i Zlatko Kesler.

Vaterpolista Vanja Udovičić poručio je u ime svih olimpijaca da je velika čast biti u društvu ovako uglednih ličnosti koji na poseban način reprezentuju našu zemlji i narod Srbije.

U prisustvu uglednih ličnosti iz javnog živora zemlje, predstavnika verskih zajednica i diplomatskog kora priznanja u vidu zlatnog znamenja na lenti od srpske trobojke, povelje i novcanog iznosa, laureatima su uručili predstavnici porodice Karić.

Predsednik Fondacije Milanka Karić je u uvodnoj besedi, u atmosferi "obojenoj" zvucima frule i klarineta Bore Dugića i Bokija Milošević, horskom i pesmom "Legendi"....naglasila da imena svih dosadašnjih dobitnika dokazuju evropski i svetski zanačaj nagrade.

Karić Fondacija je prva privatna Fondacija registrovana posle Drugog svetskog rata, a od 1992. godine pomaže u različitim oblastima društva.

Nagrada "Braća Karić" vrednuje najviša dostignuća stvaralaštva u oblastima kulture i umetnosti, naučnog i istraživačkog rada, novinarstva, publicistike i izdavaštva, ekonomije i privrede, kao i humanitarnih aktivnosti koje jačaju mir, saradnju i prijateljstvo među narodima.

Dodeljuje se svake godine, a pravo predlaganja imaju pojedinci, organizacije i institucije koji svoje predloge dostavljaju u pismenom obliku. O laureatima odlučuje Upravni odbor Fondacije.

Ciljevi Fondacije su humanost i pomoć onima kojim je potrebna, afirmacija srpske nacionalne kultura i njeno povezivanje za Evropom i svetom.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
Ronaldo [neregistrovani]
 [09.10. 2012., 11:01]

Ovakva dodela nagrada je pljuvanje na celu nauku u Srbiji. Nagrada za nauku i istrazivanje je dodeljena Teodoru von Burgu koji nije objavio nijedan naucni rad. Njemu se mogla dodeliti nagrada u nekoj drugoj kategoriji, ali ovo je potpuno smesno.

Odgovori
Vidi odgovore
Lune [neregistrovani]
 [08.10. 2012., 23:57]

Karic "fondacija" nisu cicije kao "Dulic fondacija"...hm,hmm

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage