Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 02. 2018.  - Autor: Tanjug

Pohvale kritičara za "Dovlatova" i Milana Marića

BEOGRAD - Rusko-poljsko-srpsko ostvarenje "Dovlatov", u kome je naslovnu ulogu odigrao mladi srpski glumac Milan Marić, prikazano je u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala i naišlo na pozitivne ocene vodećih filmskih magazina.

Pohvale kritičara za "Dovlatova" i Milana Marića

Foto:Arena Cinaplex

"Prateći rediteljev pogled u retrovizor u komunističku prošlost Rusije, Dovlatov poetično u život vraća taj davnih dana izgubljeni svet u kome je poezija tako puno značila, a kada su pisci, poput glavnog junaka ovog filma, radije birali da gladuju nego da pišu naručene laži i kič", zapazila je Debora Jang u kritici za "Holivud riporter" (The Hollywood Reporter).

Ona je istakla i da je srpski glumac Milan Marić sa svojim zapovednim, ironičnim prisustvom na impresivan način ušao u lik ovog jevrejsko-jermenskog pisca, mada mu dato tek da luta po književnim okupljalištima Lenjingrada i ne mnogo više od toga.

Džonatan Romni je, pišući za "Skrin dejli" (Screen Daily), istakao da "ta sporogoreća, reflektivna evokacija života Sergeja Dovlatova nije konvencionalan portet, a još manje je to biografski film, već je tu pre reč o izmaštanoj realističkoj rekreaciji davno prohujale ere ruske kulture, kada su književnost i umetnost bile smatrane pitanjima života i smrti - i kada je insistiranje na vlastitom umetničkom integritetu moglo da u značajnoj meri naškodi vašim šansama za opstanak...".

Romni je ocenio da što se samog Dovlatova tiče - "a ovde ga s mešavinom pokajništva, druželjubivosti i srdite topline tumači srpski glumac Milan Marić u svojoj prvoj međunarodnoj ulozi", on uspeva da preživi tako što istrajava na razigranom, čak i ironičnom pristupu, u jednom trenutku čak igrajući se mačke i miša sa doušnikom po pitanju zainteresovanosti naroda da pročita Nabokovljevu Lolitu.

Džej Vajsberg u kritici filma za "Varajeti" (Variety) kaže da "Milan Marić u svojoj prvoj ulozi prikazuje spoj rafiniranosti i fizičke snage".

Natanak filma "Dovlatov" reditelja Alekseja Germana mlađeg nastao je i uz pomoć Filmskog centra Srbije, a srpsku premijeru imaće na predstojećem Festu, koji počinje 23. februara

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage