Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 02. 2018.  - Autor: Lazar Jovanovic

Sterijina pozorja na talasima Radio Novog Sada Podeli Tvituj

NOVI SAD - Pre Branislava Nušića i Koste Trifkovića, 19. vek u srpskoj književnosti iznedrio je Jovana Steriju Popovića. Prvi srpski komediograf doživljavao je dramski rad kroz didaktičku funkciju da je "teatar škola u kojoj se život uči". 10. marta 2018. godine navršavaju se sto šezdeset dve godine od smrti "oca srpske drame", i to je povod da kroz odabir njegovih ostvarenja slušaoci radio drame RNS spoznaju različite tipove komediografskog smeha: od humorističkog, zajedljivog, grotesknog do tragikomičnog.

Foto:Screenshot

 

Tako će se narednog meseca, četvrtkom od 23 časa, emitovati Sterijina "vesela pozorja": "Tvrdica", "Pokondirena tikva" i "Laža i paralaža", ali i istorijske tragedije, "Жalosna pozorja", kako ih je sam pisac nazivao: "Smrt Stefana Dečanskog" i "Svetislav i Mileva".

Na Sterijinu veselu pozornicu izlaze sitni prevaranti i lažovi, skorojevići, tvrdice, kaćiperke i pomodarke, domaćini i trgovci. "Tvrdica" prikazuje komični karakter trgovca koji je opsednut škrtarenjem i čuvanjem novca, dok je u „Pokondirenoj tikvi" tematizovana ambicija opančarke Feme da postane nobl dama, odnosno zabluda da od "tikve može postati zlatan kondir".

Za naslov komedije "Laža i paralaža" zaslužan je par palanačkih varalica, gde jedan laže, a drugi nadlaguje, koji zavode učenu devojku zanesenu junacima sentimentalnih ljubavnih romana. U svoje vreme Sterijina "žalosna pozorja" bila su vrlo popularna zbog svoje istorijske sadržine i rodoljubive tendencije. Njegova tragedija "Svetislav i Mileva" tematizuje vreme posle Kosovskog boja, žrtvu kćeri kneza Lazara i tragičnu smrt njenog verenika Svetislava, dok je u "Smrti Stefana Dečanskog" prikazan tragični sukob između oca i sina.

Našim najmlađim slušaocima osmeh na lice izmamiće Sterijina šaljiva priča "Volšebni magarac" u kojoj se trojica đaka poigravaju sa lakovernim seljakom i smišljaju dogodovštinu sa magarcem koji se preobražava u dečaka.

Pored ove šaljive priče, koja je na repertoaru u nedelju 11. marta od 10,05, naši mali slušaoci, iz nedelje u nedelju, moći će da čuju kako to "Andersen spasava bajku", radio igru Miroslava Nastasijevića, ali i dve narodne priče "Baš čelik" i "Nemušti jezik" u dramatizaciji Nevene Simin.


Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage