Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 02. 2018.  - Autor: RTV

"Kraftverk" u subotu u Beogradu

BEOGRAD - Legendarna nemačka grupa "Kraftverk" će u subotu u beogradskoj "Štark Areni" održati koncert u sklopu turneje na kojoj je, tokom prethodne tri nedelje, nastupala u Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj.

"Kraftverk" u subotu u Beogradu

Foto:EPA

"Bitlsi" su, verovatno, jedini rok bend koji je na popularnu kulturu izvršio veći uticaj od četvorke iz Dortmunda, čiji se značaj u rok muzici izjednačava sa važnošću Boba Dilana, Džemsa Brauna i Džimija Hendriksa

"Kraftverk" su nastali 1970. godine. Kao pioniri elektronske muzike, sa svojim "jučerašnjim zvukom sutrašnjice", utisnuli su trag na disko, tehno, hip-hop, dens.

Muziku "Kraftverk" su semplovali Madona i grupa "Nju Order". Dejvid Bovi je kompoziciju "V2-Schneider" nazvao po Florijanu Šnajderu, jednom od osnivača "Kraftverk". "Trans Europe Express" iz 1977. i "The Man Machine" iz sledeće godine su gotovo neizbežan deo lista najznačajnijih rok albuma u istoriji.

Dok smo bili mladi, nemačkim radijom je dominirao rok end rol, kao savremena američka muzika. Mi smo morali da izmislimo svoju muziku, izjavio je sedamdesetjednogodišnji lider benda Ralf Huter, uz podsećanje da je rad "Kraftverk" nazivan "industrijskom narodnom muzikom".

Uz poigravanje stereotipima o nemačkoj efikasnosti i tehnološkoj preciznosti, temama kao što su atomska energija, putovanje i svet povezan kompjuterima, mešanjem nostalgije sa futurizmom i melanholije sa humorom, "Kraftverk" su izveli revoluciju u elektronskoj muzici.

Žudeći za brakom čoveka i mašine, "Kraftverk" su se "kompjuterskom ljubavlju" bavili pre nekoliko decenija, predvidevši potragu za srodnom dušom uz pomoć elektronskih komunikacija mnogo pre nego što je reč "internet" postojala.

 

EPA/SANDRO CAMPARDO

 

"Kraftverk" su predvideli i stvaranje Evropske unije.

Upozorili su na opasnost koju nosi moć prikupljanja ogromnog broja podataka i na dehumanizaciju izazvanu željom za očuvanjem reda, ali i željom za novcem.

"Imali smo sreće, jer je muzika bila vizionarska. Naše ideje o čoveku-mašini i elektronskoj muzici su postale realnost. Tehnologija se razvila u našem pravcu i elektronska muzika je danas svuda oko nas", rekao je Huter.

Povodom činjenice da je jedini preostali originalni član grupe, Huter je ocenio da nije važno ko je na sceni, jer "Kraftverk" funkcioniše kao filmska ekipa ili pozorišna trupa.

Što se tiče spektakularnih koncerata, na kojima publika dobija posebne naočare, kako bi mogla da primi slike koje stižu sa ekrana na bini, Huter je rekao: "Oduvek smo našu muziku videli kao trodimenzionalnu, kao elektro-sliku za uši".

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage