Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 02. 2018.  - Autor: Kurir

ŠTA SE STVARNO KRIJE IZA SKANDALA U NEMANJIĆIMA: Da li se Rastko stvarno zamonašio pred freskom iz budućnosti!? Oglasio se i scenarista

Najnovija epizoda serije "Nemanjići" donela je jednu od najvećih grešaka srpske kinematografije, tako barem tvrde na društvenim mrežama. Naime, u sceni u kojoj se Rastko Nemanjić zamonašuje, navodno, sa zida manastira gleda ga freska Svetog Save i njegovog oca Simeona, a istorija beleži da se ovaj čin odigrao u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori.

ŠTA SE STVARNO KRIJE IZA SKANDALA U NEMANJIĆIMA: Da li se Rastko stvarno zamonašio pred freskom iz budućnosti!? Oglasio se i scenarista

Konkretno, zbog odore u kojoj je naslikan svetac, mnogi su zaključili da se radi o Svetom Savi - što bi, zaista, bio skandal neviđenih razmera.

 

Tako misli i verski analitičar Draško Đenović. On smatra da je to dokaz da na seriji nisu radili stručni ljudi.

 

- Ovakav odnos prema istoriji i religiji je nedopustiv. Ova serija stvara kontraefekat, jer umesto da mladi veličaju srpsku istoriju, oni joj se zbog ove serije smeju. Osim toga, neko ko toliko igra na kartu religije ne bi smeo da baš u tom delu pravi ovakve kardinalne propuste. Mi za taj RTS plaćamo pretplatu, zato ne bismo smeli da dobijamo budalaštine - kaže Đenović.

 

Takvo razmišljanje je u potpunosti legitimno ukoliko se na fresci stvarno nalazi Sveti Sava. Međutim, sasvim je verovatno da je na zidu u spornoj sceni naslikan neko drugi.

 Foto:Printscreen

FOTO: PRINTSCREEN

Kompozicija ovog dela podseća na čuvene freske Save i Simeona Mirotočivog iz Studenice i Mileševe, ali čuveni svetitelj nigde nema visoko podignutu desnu ruku. Još ako znamo da je sporna scena snimana u manastiru Crna reka onda je jasno da se ne radi o tim freskama.

 

Dakle, priča o Rastkovom zamonašenju pred svojom slikom iz budućnosti ne pije vodu, ali tvorcima serije se potkrala jedna druga greška.

 

Naime, sama freska je izuzetno stara, pohabana i oštećena zubom vremena, dok bi ona pred kojom se Rastko zamonašio trebalo da bude nova jer je nastala samo par vekova pre njegovog zamonašenja.

 

Mihić: Nisam bio na tom snimanju

 

- Nisam bio na tom snimanju, a ako se potkrala greška, nema veze. Nisam siguran da je to Sveti Sava - kaže Gordan Mihić, scenarista serije.


Bilo kako bilo, tek svaka nova epizoda "Nemanjića" nailazi na oštre osude javnosti, pre svega zbog rečnika koji se koristi. Osim što su scenaristi ubacili nepotreban detalj da je Stefan Nemanja imao probleme sa čukljevima, u poslednjoj epizodi koriste se izrazi "svetski poredak" i "antizapadna struja" ne mogu nikako da se smeste u srednji vek.

 

Ovo je spisak fraza koje izgovaraju akteri poslednje epizode Nemanjića:

 

- To je jaka antizapadna struja
- To je taj svetski poredak
- Rastko mora malo da se "provodi"

- Vukan i Stefan su na nekoj zabavi

- Stefan Nemanja ima problem sa čukljevima

- Momci sve češće izlaze
- Ne zna gde udara
- Još dugo ne nameravam da otegnem papke
- Skini taj mrak

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage