Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 03. 2018.  - Autor: B92

Jevtić: Muzika nije pisanje nota već misao i filozofija

Vensan Lika poznati flautista iz Francuske sviraće muziku našeg akademika Ivana Jevtića i francuskih kompozitora na koncertu kamerne muzike 2. marta na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Jevtić: Muzika nije pisanje nota već misao i filozofija

Foto:Thinkstock

Na koncertu će pored gosta iz Francuske nastupiti pijanistkinja Natalija Mladenović uz Umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički" kojim diriguje maestro Stanko Jovanović. 

Jevtić je Tanjugu kazao da će njegova dela biti izvedena uz sonate Francisa Pulanka i Pjera Sankora. 

"Na programu koncerta naći će se i moja Sonata za flautu i klavir i kompozicija "Anbe". Velika je čast za svakog kompozitora da mu dela budu izvedena uz kompozicije slavnih francuskih kompozitora" kazao je Jevtić. 

Cenjeni kompozitor napominje da je Vensan Lika prošle nedelje u okviru programa festivala "Tahira Kulenovića" održao koncert prošle godine u Valjevu. 

"Publika je sa velikim oduševljenjem prihvatila moja dela na tom koncertu. Lika je tom prilikom pokazao na mene i kazao publici "Da znate da među vama sedi srpski Debisi" kazo je Jevtić. 

Prema njegovim rečima kvalitetna klasična muzika mora da uđe u narod jer tek tada počinje da živi. 

"U svetu, pa i kod nas postoji veliki problem sa duhovnošću među ljudima. Sa mladim ljudima se slabo radi na muzičkim akademijama. Naročito sa instrumentalistima koje profesori učeda nešto tehnički savladaju na istrumentu. Nije pitanje da li neko može neku kompoziciju vda odsvira tačno na svom istrumentu već da li muzičar razume i oseća ono što svira. Muzika nije pisanje nota, već misao i filozofija" kazao je Jevtić. 

Za njega neme dileme da publika oseća misao koju im kroz muziku preko orkestra šalje kompozitor. 

"Kod nas imamo veliki problem sa pedagogijom na Muzičkoj akademiji u Beogradu. sa studentima rade asistenti. Studenti kompozicija za vreme studija nisu u prilici da savladaju osnovne platforme zanata. Ako nemate zanat u rukama onda ne možete da se izražavate kao kompozitor" kazao je Jevtić.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage