Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 05. 2018.  - Autor: B92

Spot o kojem priča ceo svet: “Nije moguće skrenuti pogled“

Američki reper Čajldiš Gambino spotom za singl “Ovo je Amerika“ izazvao je debate širom sveta i gomilu tekstova koji objašnjavaju šta se u spotu zapravo dešava.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Sve počinje stolicom i gitarom u naizgled praznom hangaru. Stolici potom prilazi crnac, uzima instrument i počinje da svira, nakon čega se kadar pomera i iza metalnog stuba vidimo Gambina. Nepomično stoji, bez majice, samo sa zlatnim lančićem oko vrata. Tu se čuju prvi taktovi muzike, on počinje da igra i sve deluje veselo i lepo. 

Međutim, usred vesele melodije i đuskanja Gambino vadi pištolj i muškarcu puca u potiljak. 

“Ovo je Amerika“, čuje se koji tren kasnije. 

Spot poznatog glumca i komičara Donalda Glovera, koji repuje kao “Čajldiš Gambino“ objavljen je u nedelju, do sada ga je na Jutjubu pogledalo gotovo 75.000.000 ljudi i o njemu se priča širom sveta. 

Osim toga, gotovo svi glavni svetski mediji komentarisali su poruke spota, a objavljen je i niz tekstova u kojima se objašnjava šta se zapravo dešava, uz isticanje detalja koje ste možda propustili. 

Svi su saglasni u jednom – spot morate pogledati više puta da biste uhvatili sve što treba, dok čuveni “Rolingstoun“ piše da je reč o “košmaru sa kojeg nije moguće skrenuti pogled“. 

A koje poruke šalje? O tome se može debatovati. O policijskom nasilju, rasizmu, položaju crnaca u SAD, korišćenju oružja...

I just caught this reference! He's basically saying we’re 2 busy coonin to pay attention to real problems.

No way this wasn't intentional!

 

 

Jedan od šokantnijih trenutaka u spotu je kad Glover upleše u prostoriju u kojoj peva gospel hor, neko mu dobaci kalašnjikov i on ih sve pobije, nastaviviši odmah sa đuskanjem. Na internetu se može pročitati da je ta scena zapravo poruka o masakru u Čarlstonu iz 2015. godine kada je ubijeno devet pevača gospel hora. 

Zanimljiv je i odnos prema oružju – i posle ubistva muškarca sa gitarom na početku i posle ubistva pripadnika hora Gambinu prilazi neko ko oružje odnosi u crvenom platnu. 

Kažu, to je poruka da današnje društvo više ceni vrednost oružja nego ljudske živote. 

Spot je i pored toga pun apsolutno nadrealnih scena – Gambino pleše u pratnji gomile dece u školskim uniformama, dok se iza njih odigrava pravi haos, pojavljuje se jahač na belom konju koji bi trebalo da simbolizuje dolazak apokalipse. 

Takođe, mnogi su primetili i da Gloverovi pokreti liče na lik Džima Kroua, rasistički prikaz crnca sa kraja 19. veka u SAD, prema kojem postoje i “Džim Krou zakoni” o rasnoj segregaciji. 

Pored toga, navodi se i da ples gomile dece dok se sve oko njih raspada simbolizuje kako društvene mreže i entertejnment mogu da skrenu pažnju sa bitnih stvari. 

Na kraju spota Glover u gotovo potpunom mraku beži od grupe belaca, a mnogi su za to istakli povezanost sa filmom “Get out”. 

Spot je režirao Hiro Murai, koji je sa Gloverom sarađivao na seriji “Atlanta”. 

Inače, Donald Glover je ove godine osvojio Gremi pesmu “Redbone”, a uskoro će se pojaviti i u bioskopima u ulozi mladog Lenda Kalrizijana u filmu o mladom Hanu Solu.

 

 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage