Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 09. 2016.

Festival romske kulture i aktivizma u Mikser Hausu

Zoran Kesić, Sergej Trifunović, Marko Šelić Marčelo i Slobodan Boda Ninković biće gosti Festivala romske kulture i aktivizma (FRKA) koji će biti održan u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra, najavili su danas organizatori.

Festival romske kulture i aktivizma u Mikser Hausu

Foto:B92.net

Oni će u okviru muzičkog programa prvog festivalskog dana romske pesme pevati na nastupu grupe "KAL", urbanog romskog benda iz Beograda, koji je kreirao muzički stil kao spoj tradicionalne balkanske romske muzike i roka. 

Prve festivalske večeri nastupiće i GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats). Originalno povezivanje obrazovanja i izvođačkih umetnosti inspirisalo je nastanak GRUBB mjuzikla koji je rezultat saradnje mladih Roma i međunarodnih umetnika i prestavlja svojevrstan spoj savremenog hip hopa i tradicionalne romske muzike. U subotu, 1. oktobra, pod nazivom "Dame pevaju romski bluz" nastupiće Very Naiss bend, a romske pesme će pevati Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov. 

Very Naiss bend je osnovan 2015. godine i čine ga niški muzičari različitih generacija, različitih muzičkih afiniteta ujedinjeni u želji da donesu novi zvuk na muzičku scenu Srbije, a kombinuju tradicionalnu balkansku muziku sa bluzom, fankom, rokom, džezom. 

FRKA je, kako objašnjavaju organizatori, prilika da se široj javnosti predstavi romska kultura u cilju smanjenja predrasuda i unapređenja položaja Roma u Srbiji. Dvodnevni program će otvoriti mnoge teme vezane za ljudska prava Roma i izazove u kontekstu planova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, pravu stanovanja, inkluzivnom obrazovanju, zapošljavanju, rodnoj ravnopravnosti, navedeno je u saopštenju. 

Dnevni program festivala uključiće i projekcije nekoliko filmova, među kojima organizatori izdvajaju igrano ostvarenje "Papuša" iz Poljske, kao i dokumentarni film "Naša škola" iz Rumunije koji govori o naporima da se iskoreni segregacija u jednoj seoskoj školi. Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština. 

Ulaz na sve programe je besplatan.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage