Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2016.

Nova festival - festival nove umetnosti u tri grada

Drugi "Nova festival" - festival nove umetnosti" biće održan od 13. do 15. oktobra u Pančevu, Beogradu i Kovinu, sa ciljem da predstavi savremene izvođačke prakse, orijentisane ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike.

Nova festival - festival nove umetnosti u tri grada

Foto:Tanjug

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Johanes Iršik najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će u okviru "Nova festivala" 13. oktobra u pančevačkoj galeriji Milorada Bate Mihailovića biti otvorena izložba stripova austrijskog kolektiva "Tonto Comics", dok će 15. oktobra u Domu omladine Pančevo nastupiti duo "FredDo" koji istražuje vezu između muzike i arhitekture.

Selektor muzičkog programa Nikola Marković objasnio je da se kao fokus festivala nametnulo novo viđenje džeza i klasične muzike, te im je želja da pokažu kako funkcionišu ti žanrovi u novom kontekstu.

Tako će u okviru centralnog muzičkog programa nastupiti pet sastava iz Srbije, Slovenije, Portugala, Mađarske i Austrije koji će predstaviti savremenu avangardnu muzičku scenu.

Prvog dana "Nova festivala" kvartet "Bilitis" će u Pančevu kroz muzičko-vizuelni performans predstaviti kompoziciju "Different Trains" Stiva Rajha, inspirisanu njegovim putovanjem vozovima od Njujorka do Los Anđelesa, kao i vozovima koji su u to vreme u Evropi transportovali Jevreje u koncentracione logore.

U Centru za kulturu Kovin 14. oktobra koncerte će održati duo koji čine Jasna Jovićević i Gabriela Koso (Srbija) i Silard Mezei (viola) i Albert Markoš (violončelo).

Iste večeri u Studiju 6 Radio Beograda predstaviće se mlade i uspešne muzičarke Kaja Draksler i Susana Santos Silva (Slovenija/Portugal) koje su svoju saradnju krunisale prošle godine albumom "This Love".

Pored već najavljenog koncerta austrijskog dua "FredDo", u dvorani "Apolo" 15. oktobra publika će još jednom moći da čuje violistu, kontrabasistu i kompozitora iz Sente Silarda Mezeia, ali ovoga puta sa njegovim sastavom "Tubaš Quintet" u kome su četiri kontrabasa i tuba.

Zamenik gradonačelnika Pančeva Predrag Živković rekao je da su ove godine izdvojili više sredstava za kulturu, kao i za sam "Nova festival".

Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

 

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage