Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 10. 2016.

Održan festival srpskih pozorišta u Severnoj Americi

Jubilarni, deseti festival srpskih iseljeničkih pozorišta održan je u Severnoj Americi.

Održan festival srpskih pozorišta u Severnoj Americi

Foto:B92.net

OFSET održan je u kanadskoj prestonici Otavi, domaćinu te, u srpskoj dijaspori jedinstvene kulturne manifestacije. 

Na netakmičarskoj smotri čiji je stalni organizator Srpski teatar u Otavi izvedene su svega tri predstave, ali programski koncipirane tako da pokriju širok vremenski i pozorišni dijapazon od savremenog preko eksperimentalnog teatra do klasike. 

Srpsko pozorište iz Toronta izvelo je savremenu komediju "Maratonke trče počasnu krug", adaptaciju, ali i svojevrstan omaž kultnom komadu "Maratonci trče počasni krug" i njegovom autoru Dušanu Kovačeviću. Adaptaciju je uradio i komediju režirao Srđan Rajšić. Ta ženska scenska postavka glavnih likova "Maratonaca" je scensko-muzička sinteza kultnog komada koja izvrgava ruglu lažne moralne vrednosti i daje mu pojačanu satiričnu dimenziju. 

Srđan Rajšić je fakultetski obrazovan glumac koji je diplomu stekao 2004. u Srbiji gde je igrao u mnogim pozorišnim predstavama, pre svega u Nišu, kao i u Beogradu. Takođe, 2004. glumio je i u filmu "Pljačka Trećeg rajha" Zdravka Šotre. U Torontu je glumio i režirao u Kanadskom multikulturnom i srpskom teatru, u Srpskom pozorištu, kao i u pozorištu za decu, u samostalnim i drugim projektima. Između ostalih njegova karijera uključuje "Koštanu", "Sumnjivo lice", "Kamen za pod glavu" i druge predstave. 

Uslovni teatarski eksperiment koji bi se mogao okarakterisati rečima "jedna glumica - celo pozorište" priredila je Tina Milivojević iz Montreala koja u Kanadi nastupa pod imenom Tina Milo. Ona je izvela monodramu "Vilidž" (The Village) o glumici koja, pripremajući se za audiciju za ulogu depresivne žene, preispituje sebe i teži povratku sebi i svojim snovima. Milivojevićeva potpisuje tekst i muziku, a takođe je jedini je izvođač, dok je dramaturškinja i rediteljka Dijana Milošević. 

Ta predstava je delo modernog teatarskog izraza u kojoj glumica koristi tehnike fizičkog teatra, sopstveni glas, ali i vizuelne elemente i multimedijalne efekte (video). Srpska verzija premijerno je izvedena na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu prošle godine i proglašena je najboljom inovativnom predstavom. 

Pozorišna klasika, ali pre svega u tu odrednicu svrstana po autoru komada Nikolaju Gogolju, zastupljena je adaptacijom njegove komedije "Ženidba". Adaptirao ju je i režirao u Srbiji ranije nagrađivani reditelj Aleksandar Lukač, već godinama porofesor na pozorišnom odseku Univerziteta Jork u Torontu. 

"Ženidbu" je izvela pozorišna družina iz Toronta neformalnog naziva "Teatar 10 s’ Lukačem". Predstava je groteskna kritika formalizma u svim sferama života, koji je najtragičniji kada se odvija u sferi ljudske intime. 

Festival OFSET je realizacija ideje glumca i jednog od osnivača Srpskog teatra u Otavi Nemanje Janjatovića. 

Tokom decenije postojanja na Ofsetu je izvedeno bezmalo 40 predstava srpskih pozorišta iz Kanade i SAD (Čikago). Nije poznato da nešto slično Ofsetu postoji u Evropi ili na nekom drugom kontinentu gde žive srpski iseljenici. 

OFSET, koji je izrastao u svojevrstan kulturni fenomen u srpskoj dijaspori, čedo je Srpskog teatra u Otavi, prvog savremenog srpskog pozorišta koje su osnovali diplomac beogradske Akademije i dugogodišnji sarajevski reditelj Dimitrije Stanišić i još 12 entuzijasta iz prestonice Kanade, pripadnici brojne doseljeničke zajednice iz Srbije i bivše Jugoslavije 1990-ih godina.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage