Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 05. 2017.

"Mirëdita, dobar dan" od 31. maja do 3. juna u Beogradu

Festival "Mirëdita, dobar dan", tradicionalno godišnje predstavljanje kulturne i društvene scene Kosova u Beogradu, održaće se od 31. maja do 3. juna.

"Mirëdita, dobar dan" od 31. maja do 3. juna u Beogradu

Foto:B92.net

Beogradska publika biće u prilici da po četvrti put prati program festivala koji će predstaviti nove tendencije kulturne scene Kosova. 

Ideja festivala je da susreti predstavnika kulturnih i društvenih zajednica Srbije i Kosova iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Posetioci će biti u prilici da upoznaju kulturnu scenu Kosova kroz pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i izložbe. Pored toga, poseban deo festivala posvećen je održavanju debata o različitim temama koje su aktuelne za obe društvene zajednice. 

Na debatama će biti reči o perspektivama saradnje u različitim oblastima, među kojima se posebno izdvaja kulturna i umetnička razmena. 

Zvanično otvaranje festivala “Mirëdita, dobar dan!” biće održano u beogradskom Domu omladine 31. maja, gde će biti prikazan film “Shok” (Drug) u režiji Džejmija Donahjua, koji je nominovan za prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma u 2015. godini. 

Pored toga posetioci će uživati i u izložbi i plesnom nastupu “Revolt protiv nasilja” Fitore Beriše. 

Drugi dan festivala počeće debatom “Kulturna saradnja i razmena između Kosova i Srbije” a zatim će biti prikazan igrani film “Zonjusha” (Gospođica) Genca Beriše. 

U petak 2. juna posetioce očekuje promocija knjige “Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu” koju su objavili Integra i forumZFD sa Kosova i džez koncert “Visar Kuçi Trio”. Poslednji dan festivala počeće prikazivanjem filma “Albanke su naše sestre” koji je urađen u saradnji kosovskog BIRN-a, beogradskog forumaZFD i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, a nastaviće se prikazivanjem predstave “Predstava četiri glumca, nekoliko svinja, nekoliko krava i nekoliko konja i premijera i milka krave i nekoliko lokalnih i međunarodnih inspektora” koju je režirala Bljerta Neziraj. 

Festival "Mirëdita, dobar dan" zatvara muzički nastup Ode Haliti i Bljerte Kosove iz “Tandema”. 

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola u odnosima Kosova i Srbije ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu. 

Festival zajednički organizuju: Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske Inicijative iz Beograda, organizacija Integra iz Prištine u partnerstvu sa Fondom za otvoreno društvo iz Prištine a podržanih od strane Fonda braće Rokfeler, Fondacije Čarls Stjuart Mot, Ambasade Švajcarske u Prištini i Ministarstva kulture Kosova.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage