Press Online :: Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/rss.html Međunarodni festival zelene kulture "Green fest" od sutra u Beogardu http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/402096/medjunarodni-festival-zelene-kulture-green-fest-od-sutra-u-beogardu.html Na osmom Međunarodnom festivalu zelene kulture "Green fest" u Beogradu, od sutra do 17. novembra, biće prikazano osam najznačajnijih dugometražnih filmova o ekologiji i zaštiti životne sredine koji su obeležili ovu i prethodnu godinu, od čega će šest imati premijeru u Srbiji. ]]> Foto:B92.net

Na festivalu će u Domu omladine biti prikazano i 65 filmova kratkog i srednjeg metra - od čak 1.530 koji su učestvovali na konkursu festivala.

Festival se otvara sutra u 20 časova kada će premijerno biti prikazan jedan od najvažnijih i najkompleksnijih filmova snimljenih prethodnih godina - "U poteri za koralom" (Chasing Coral), reditelja Džefa Orlovskog, kandidata za nagradu Oskar s prethodnim filmom "U poteri za ledom".

Film je osvojio brojne nagrade na festivalima širom sveta, od kojih je najznačajnija nagrada publike na Sandens filmskom festivalu.

"Green fest" su finansijski podržali Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Beograd, ambasada Francuske i Francuski institut, Delegacija Evropske unije i EU info centar, u partnerstvu s Nemačkom organizacijom za medjunarodnu saradnju.

Festival pored filmova o zaštiti životne sredine i kroz druge umetničke i obrazovne programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vredn ostima.

Dobitnik je nagrade "Zvezde Beograda" za 2010. godinu, a od 2015. je nosilac prestižnog evropskog sertifikata "Evropa za Festivale, Festivali za Evropu" i član je Međunarodne mreže ekoloških festivala "Green film Network". Do sada je festival imao više od 60.000 posetilaca.

]]>
Mon, 13 Nov 2017 13:19:48 +0100 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/402096/medjunarodni-festival-zelene-kulture-green-fest-od-sutra-u-beogardu.html
Weekend Media Festival počinje 21. septembra: Šta vas očekuje? http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/400597/weekend-media-festival-pocinje-21-septembra-sta-vas-ocekuje.html Deseti Weekend Media Festival ove se godine održava od 21. do 24. septembra u prostorima stare Fabrike duvana u Rovinju. Jedan od stručnjaka koji će biti gost festivala je i Hans Martin Megår, izvršni direktor Scandinavian Design Groupa. ]]> Foto:B92.net

“Dok se svet i mi u marketingu još uvek navikavamo na uticaje digitalizacije, pojavljuje se novi i još izazovniji svetski trend. Tema koja će dominirati društvom i poslovanjem sledeće generacije je održivost razvoja. U 2015. godini 193 svetska lidera u Ujedinjenim narodima su se obvezali da će do 2030. godine ispuniti 17 ciljeva održivog razvoja. To nam daje manje od 5000 dana da promenimo svet. Održivost će imati veliki uticaj na naše klijente, a time i na nas u marketingu i medijskoj zajednici. U svom predavanju pokušaću da objasnim kako je održivost podjednako izazov i prilika te kako pametne agencije ciljeve UN-a za održivi razvoj mogu koristiti kao sredstvo za izgradnju brendova. Takođe ću istražiti kako mi u marketinškoj zajednici možemo igrati ključnu ulogu u održivosti promovisanjem ciljeva održivog razvoja u našem radu s klijentima.“ 

Hans Martin Megård je izvršni direktor Scandinavian Design Groupa (SDG). Analitički je orijentisan na postizanje rezultata, ali je i konsultant za brendiranje dizajna s više od 20 godina iskustva u razvoju međunarodnih brendova. Pre nego što se pridružio skandinavskoj dizajnerskoj grupi, Hans je vodio svoju brending kompaniju Brandlab. Pre Brandlaba, Hans je bio direktor korporativnog brendiranja za Burson-Marsteller za Nordic. Radio je 13 godina u međunarodnoj agenciji za brendiranje Landor Associates u Dubaiju, Hamburgu i Londonu. Scandinavian Design Group (SDG) je vodeća agencija za brending i dizajn u nordijskom regionu, s kancelarijama u Oslu, Stokholmu i Kopenhagenu. Misija SDG-a je da dizajniraju bolje poslovanje, kako za ljude tako i za planetu. Takva filozofija dizajna zasnovana je na dubokom uverenju da je za uspeh brendova potrebno angažovati publiku u cilju realizacije zajedničkih ciljeva i kreiranja značajne uloge u životima, kako bi izgradili poslovni model koji obogaćuje srž poslovanja. Scandinavian Design Group (SDG) je kreirala uspešne kampanje za brending grada Osla kao i dugoročnu strategiju i komunikaciju brendinga Norveške.

]]>
Tue, 19 Sep 2017 12:28:53 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/400597/weekend-media-festival-pocinje-21-septembra-sta-vas-ocekuje.html
Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/400178/nedelja-marokanske-domace-radinosti-u-beogradu.html Ovim povodom Kraljevina Maroko i ambasador Maroka u Srbiji Mohamed Amine Belhaj organizuju „Nedelju marokanske domaće radinosti u Beogradu“ u petak 15. septembra 2017. godine u 11:30 na Kalemegdanu na velikoj promenadi pre stepeništa. ]]> Foto:B92.net

Cilj ovog događaja je promocija Maroka kroz prikaz raznolikosti i bogatstva ručnih radova i zanatlija Maroka iz svih oblasti ove prelepe zemlje. Manisfestacija je organizovana uz pomoć diplomatskog predstavništva Maroka i Skupštine grada Beograda u želji da se prikažu autentični marokanski ručni radovi iz svih regija ove zemlje i saradnja Maroka i Srbije, koja traje 60 godina.

“Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu" se održava na površini od 400-600m2, gde će izlagati umetnici iz različitih regija Maroka i svako će predstaviti kroz svoje umeće i specijalnost.

Za dobru atmosferu pobrinuće se trupa Gnaoua, koja će izvoditi tradicionalnu marokansku muziku.

Do sada su se slične manifestacije održavale u Varšavi 2009. godine, Zagrebu, Ukrajini i Kataru 2013. godine, 2Sofiji 2014. Srbija se ove godine upisuje na listu.

"Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu" će dočarati Maroko i sve ono što ta kraljevina pruža i gaji kao tradiciju.

Istog dana u večernjim časovima 19h u Skupštini grada biće upriličen koktel i modna revija modne kreatorke Salme Debagh.

Dizajnerka iz Maroka rodom je iz grada Feza. Inspirisana je viskom modom i tradicionalnim različitostima ovoga grada.

Salma je uspela da svoju strast iz detinjstva, craftanu (tradicionalna marokanska odeća) predstavi kao visoku modu.

Do sada je bila učesnik velikog broja međunarodnih događaja na kojima je predstavila realnu sliku marokanske kulture. Uvek je okružena tradicionalnim umetnicima i kombinuje njihov talenat i uspeh, sa ciljem što boljeg prezentovanja craftana. Smatra da bez njih craftan ne bi bio na tom mestu u svetskoj modi.

Sa modernom vizijom koju ima prezentuje marokanski craftan na međunarodnoj modnoj sceni, a u petak će i naš grad imati tu čast.

Ovom događaju prisustvovaće mnoge zvanice iz diplomatskog kora, ali i javnog sveta Beograda.

]]>
Tue, 12 Sep 2017 11:34:52 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/400178/nedelja-marokanske-domace-radinosti-u-beogradu.html
Prvi showcase festival u Beogradu http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399958/prvi-showcase-festival-u-beogradu.html Treći Indirekt Festival u Beogradu održava se od 5. do 8. oktobra ove godine na više lokacija u gradu kao međunarodni muzički Showcase festival. ]]> Foto:B92.net

Na ovom, ujedno i prvom showcase festivalu u Beogradu će se, pored muzičkog programa koji je u prvom planu, program sastojati i iz predavanja eminentnih stručnjaka iz muzičke industrije, koja su namenjena edukaciji regionalnih muzičara ali i svih ostalih koji učestvuju u procesu stvaranja, proizvodnje, distribucije ili organizacije muzičkih dogadjaja.

"Ove godine, pre svega, želimo da na Indirektu pružimo priliku muzičarima. Imaće mogućnost da se predstave ljudima iz muzičkog biznisa našeg reagiona, ali i iz cele Evrope. Pored plana da srpskoj publici i organizatorima događaja predstavimo evropske muzičare od kojih se dosta očekuje u narednom periodu, naša ideja je i da Evropi približimo srpsku nezavisnu scenu", kaze Dejan Bošković, glavni organizator Indirekta u Beogradu.

U okviru programa će učestvovati muzičari i predavači iz čak 12 evropskih zemalja, što je dokaz da Indirekt diše internacionalno.

"Prvi put dovodimo profesionalce koji ce ljudima iz muzičkog bisnisa odrzati radionice sa idejom da im svoja iskustva prenesu razmenom iskustava i primerima iz prakse. Ovo im je i sjajna prilika da naprave kontakte za svoje buduće aktivnosti", dodaje Bošković.

U skladu sa tim, festival će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu, sa samostalnim programom za svaku od lokacija - „Dorćol Platz“, „Rex“ “KC Grad” i „Majstor za pivo“ a u skladu sa senzibilitetom svakog od ovih mesta.

Indirekt je festival nezavisne muzike i umetnosti, nastao kao oda independent sceni u globalu 2013. godine u Umagu. Početna ideja bila je da se u tom mestu jednom godišnje okupe umetnici iz regiona i da nastupaju u atmosferi koja briše granice između izvođača i publike. I zaista, od tada su mnoge granice izbrisane. Usled regionalnog povezivanja i potrebe za umrežavanjem nezavisne muzičke scene regije, u oktobru 2015. godine u Srbiji u Beogradu održano je prvo jesenje izdanje Indirekta. Već je drugo izdanje ovog festivala u našem gradu dobilo međunarodnu notu u oktobru 2016. godine. Indirekt u Srbiji okuplja preko 1000 mladih ljudi iz sveta muzike, kako iz naše zemlje tako i iz regiona i Evrope.

Cena pojedinačnih dnevnih ulaznica koje važe za sve lokacije (večernji koncerti) iznosiće 500 dinara, paket za sve dane festivala (večernji koncerti) 1200 dinara, a akreditacije koje omogućavaju ulaz na dnevni program (paneli, radionice, predavanja) i večernji program (koncerti na svim lokacijama) 2000 dinara.

]]>
Thu, 7 Sep 2017 11:35:02 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399958/prvi-showcase-festival-u-beogradu.html
Dead Lake Horror & Wine Festival: Tri dana strave i užasa na Paliću http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399956/dead-lake-horror--wine-festival-tri-dana-strave-i-uzasa-na-palicu.html Treći Dead Lake Horror & Wine Festival, koji će se od 14. do 16. septembra pod sloganom "Uskrsnuće horora i vina!“ održati u bioskopu Abazija kraj jezera Palić, predstaviće 6 zapaženih ostvarenja horor žanra, uz dve atraktivne specijalne projekcije. ]]> Foto:B92.net

Festival će otvoriti holivudski horor „Amitivil: Buđenje“ (scenario i režija: Franck Khalfoun) sa Dženifer Džejson Li u ulozi majke koja se sa decom useljava u sablasnu kuću. Bel, njena mala sestra Džulijet i njen nepokretni brat blizanac, preselili su se u novu kuću sa svojom samohranom majkom Džoanom, kako bi uštedeli novac i plaćali bratovo skupo lečenje. Ali kada počnu da se pojavljuju čudni fenomeni u kući, uključujući i čudesni oporavak brata i Beline užasne noćne more, Bel počinje da sumnja da joj majka ne govori sve – ubrzo shvata da su se uselili u ozloglašenu Amitivil kuću. U pitanju je novi film iz čuvenog serijala o ukletoj kući, započetog još 1979. godine filmom „Amitivilski užas“, koji je pratila kontroverza da je baziran na istinitim događajima.

Iste večeri, od 22h, biće prikazano ostvarenje „Zlokobna aplikacija“ (r: Abel Vang, Burlee Vang) nakon kojeg ćete zasigurno oprezniji koristiti vaš smartfon. U filmu jezivo naprirodno biće teroriše pet prijatelja nakon što su skinuli misterioznu aplikciju.

Drugog festivalskog dana publiku očekuje „Balada u krvi“ čuvenog italijanskog reditelja Ruđera Deodata. Nakon što su proveli Halloween konzumirajući drogu i seks, češka studentkinja na razmeni Lenka, njen dečko Džejms i njegov prijatelj Djuk otkrivaju leš mlade studentkinje iz Engleske Elizabet, koja je sa njima provela noć. Niko se ne seća šta se zapravo desilo... Italijanska glumica Karlota Moreli, protagonistkinja ovog filma, biće gošća festivala.

Nemiran san, ako ga uopšte budete imali, obezbediće vam pobednik Grossmanna – španski film „Noć device“ (The Night of the Virgin, r: Roberto San Sebastián), za koji je žiri slovenačkog festivala izjavio da dodeljuju nagradu filmu za koji se nadaju da ga više nikad neće videti koliko je strašan. Film prati naivnog dvadesetodišnjaka Nika koji je rešio da se po svaku cenu reši svoje nevinosti tokom jedne novogodišnje zabave. Nakon što upozna atraktivnu i lukavu gospođu Medeju, shvatiće vrlo brzo da će cena njegovog nauma biti veoma visoka, i krvava...

Između ova dva horora drugog festivalskog dana biće kao specijalni bonus prikazan kratki film „Život po Moskriju“, fantastični omaž kultnom i prerano preminulom reperu Davoru Bobiću Moskriju iz benda Prti Bee Gee. Ovaj kratki film već je stekao kultni status, iako je snimljen pre samo tri meseca.

U subotu, 16. septembra, očekuje nas Wine Jam, a uz odlična vina uživaćete u poslastici - specijalnoj projekciji jednog kultnog filma, čiji će reditelj biti specijalni gost festivala, nakon koje sledi strašni „Februar“ (The Blackcoat's Daughter, r: Oz Perkins) o dve devojke koje se bore se zlom silom kad ostanu same u internatu tokom zimskog raspusta. Glavnu ulogu u ovom filmu igra Ema Roberts, bratanica Džulije Roberts, koja se proslavila ulogama u filmu „Vrisak 4“ i seriji „Američka horor priča“.

Program trećeg Dead Lake Horror & Wine Festivala zatvoriće jezivi horor „Najdraža sestra“ (Dearest Sister, r: Mattie Do), koji je imao zapaženi uspeh na svim većim festivalima horor žanra. Film prati devojku sa sela koja dolazi u glavni grad Laosa – Vientiane, kako bi brinula o bogatoj rođaci koja je oslepela, ali u isto vreme i dobila neočekivani dar – da komunicira sa mrtvima.

U bioskopu Abazija, u subotu 16. septembra od 18 do 23 časa održaće se i vinski segment Festivala. Program Horror & Wine organizuje se u saradnji sa festivalom Wine Jam koji već više godina promoviše vina da inovativan i zabavan način, lansirajući nove trendove i privlačeći novu vinsku publiku čime se šire granice vinskog sveta. Wine jam deluje pre svega u Srbiji i Beogradu ali i regionalno i do sada je održano više festivala u Zagrebu, Ljubljani i Atini pod ovim imenom, sa tendencijom da se to širi i dalje. Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje vina iz Subotice i okoline i sve one koji vole kvalitetnu zabavu, da nam se pridruže u dobroj atmosferi uz dobra vina iz okoline ali i drugih vinogorja Srbije.

Idiličan krajolik jezera Palić sa prelepim rustičnim parkom i misterioznim vremešnim vilama, među kojima dominira stari bioskop Abazija sa svojom otvorenom scenom, savršena su lokacija za održavanje ovog jedinstvenog festivala – prvog u Srbiji koji prikazuje najbolja dugometražna ostvarenja horor žanra iz celog sveta uz predstavljanje fantastičnih vina iz Srbije i regiona.

]]>
Thu, 7 Sep 2017 11:31:19 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399956/dead-lake-horror--wine-festival-tri-dana-strave-i-uzasa-na-palicu.html
Do nedelje "Novi Sad - Tango grad" http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399186/do-nedelje-novi-sad---tango-grad.html U Novom Sadu je počeo međunarodni festival "Novi Sad - Tango grad"“, a do nedelje Novosađani će, osim u plesu, imati priliku da uživaju i u brojnim pratećim sadržajima festivala. ]]> Foto:B92.net

Festival je počeo sinoć naučnim predavanjem „SciTango“ koje je održano u Galeriji Matice srpske.

“Prvo predavanje „Ples u pozorištu“ održao je scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a drugo pod nazivom „Tango kao nadahnuće kroz muzičko stvaralaštvo“ kompozitor i stručni saradnik Katedre za kompoziciju Akademije umetnosti u Novom Sadu, Ljubomir Nikolić”, navode organizatori.

U Novosadskoj sinagogi večeras, od 20 sati, biće održan koncert na kojem će nastupiti „Beltango kvintet„ iz Beograda, a na sceni će im se pridružiti, kako najavljuju organizatori, argentinski tango maestrosi Selva Mastroti i Marselo Ramer.

“U nedelju 27. avgusta, poslednjeg dana festivala, sada već tradicionalno, tango će se slušati i plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Biće to prilika da, na mestu sa najlepšim pogledom na Dunav, Novi Sad i vojvodjansku ravnicu, uživaju svi Novosadjani, a tim dogadjajem, festival će zvanično biti zatvoren”, navode organizatori u saoopštenju.

Međunarodni festival “Novi Sad – Tango grad”, koji se po četvrti put održava u Novom Sadu, organizuje Udruženje Todo Tango.

]]>
Thu, 24 Aug 2017 11:29:25 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399186/do-nedelje-novi-sad---tango-grad.html
Do nedelje "Novi Sad - Tango grad" http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399188/do-nedelje-novi-sad---tango-grad.html U Novom Sadu je počeo međunarodni festival "Novi Sad - Tango grad"“, a do nedelje Novosađani će, osim u plesu, imati priliku da uživaju i u brojnim pratećim sadržajima festivala. ]]> Foto:B92.net

Festival je počeo sinoć naučnim predavanjem „SciTango“ koje je održano u Galeriji Matice srpske.

“Prvo predavanje „Ples u pozorištu“ održao je scenograf i kostimograf Miodrag Tabački, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a drugo pod nazivom „Tango kao nadahnuće kroz muzičko stvaralaštvo“ kompozitor i stručni saradnik Katedre za kompoziciju Akademije umetnosti u Novom Sadu, Ljubomir Nikolić”, navode organizatori.

U Novosadskoj sinagogi večeras, od 20 sati, biće održan koncert na kojem će nastupiti „Beltango kvintet„ iz Beograda, a na sceni će im se pridružiti, kako najavljuju organizatori, argentinski tango maestrosi Selva Mastroti i Marselo Ramer.

“U nedelju 27. avgusta, poslednjeg dana festivala, sada već tradicionalno, tango će se slušati i plesati na terasi Petrovaradinske tvrđave. Biće to prilika da, na mestu sa najlepšim pogledom na Dunav, Novi Sad i vojvodjansku ravnicu, uživaju svi Novosadjani, a tim dogadjajem, festival će zvanično biti zatvoren”, navode organizatori u saoopštenju.

Međunarodni festival “Novi Sad – Tango grad”, koji se po četvrti put održava u Novom Sadu, organizuje Udruženje Todo Tango.

]]>
Thu, 24 Aug 2017 11:30:20 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399188/do-nedelje-novi-sad---tango-grad.html
Nušićijada od 24. do 27. avgusta http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399009/nusicijada-od-24-do-27-avgusta.html Pod sloganom "Opšti džumbus“ Nušićijada, ivanjički praznik kulture, zabave, humora i radosti, biće održana od 24. do 27. avgusta i biće posvećena obeležavanju pola veka od svog začetka. ]]> Foto:B92.net

"Nušićijada" će početi svečanom akademijom, a pozorišni program otvoriće predstava "Kir Janja" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na programu će biti i kabaretsko-poetski "Stend daun" sa Nebojšom Milovanovićem, predstava Uličnog teatra iz Krakova, ivanjički amateri izvešće "UJEŽ", a zatvoriće ga "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta "Sterija" iz Vršca.

U muzičkom delu festivala učestvovaće holandski sastav "Spijkers", Dečji simfonijski orkestar iz svetski poznatog programa društvene integracije kroz muziku "El Sistema", hip hoperi "Who See", grupa "Piloti", pevač Sergej Ćetković, soul-fank-džezeri "Funktastic Coalition" i "Wonder String kvartet".

Deca i mladi moći će da učestvuju u radionicama i školama, prate predstave i performanse i razgovoraju sa piscima i umetnicima.

Organizatori najavljuju i tribine, izložbe, projekcije filmova i "šaljivu fudbalsku utakmicu između samoprozvanih mršavih i debelih".

"Opšti džumbus" je, prema rečima organizatora, idealan moto za slavlje poslednjih pola veka u kulturi i društvu na našim prostorima i ističu da je "Nušićijada" za njih simbol svih "lepih rađanja i tužnih gašenja, simbol snage kolektivnog sećanja i udruživanja, simbol uticaja neodgovornih odluka, ali i značaja istrajnosti, vizije i kvaliteta".

"Nušićevci smatraju da je važno negovati smeh i humor, ali i sećanja i tradiciju", dodaju organizatori.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 15:17:13 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/399009/nusicijada-od-24-do-27-avgusta.html
TRADICIONALNI SPEKTAKL Večeras počinje Sabor trubača u Guči! http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/398191/tradicionalni-spektakl-veceras-pocinje-sabor-trubaca-u-guci.html Dragačevski sabor trubaca, 57. po redu, počinje večeras, a zvanično će biti otvoren sutra podizanjem zastave kod spomenika trubaču. ]]> Foto: Petar Marković


Posetioce prvog dana festivala, ispred pozornice Centra za kulutru, očekuje polufinale seniorskih trubačkih orkestara, gde će svoje mesto u subotnjem takmičenju pokušati da osvoji još jedan od četiri orkestra, koliko ih ukupno učestvuje.

Odmah nakon polufinala, u 21 čas predviden je koncert miljenika publike na 56. Dragačevskom saboru trubača Marka Gligorijevića, koji će sa svojim orkestrom pripremiti publiku za koncert orkestra "Dragačevske trube" sa kojim će od 22 sata nastupiti vokalni solista Rade Jorović.

Predviđen je i nastup pevačke grupe iz sela Puhova - "Srpska šajkača".

Posle održanih 10 predtakmičenja u Prijepolju, Leskovcu, Novom Sadu, Knjaževcu, Boljevcu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Kovačici, Požegi i Zlatiboru, odabrana su 17 orkestara koji će se nadmetati u Guči, a njima će se pridružiti pobednik večerašnjeg polufinala.

Od ove godine majstori trube će moći da postanu oni koji su osvojili najmanje dve nagrade stručnog žirija, a jedna im se priznaje nagrada od žirija publike, izjavio je predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović, koji je naglasio da će ovogodišnji Sabor trubača u Guči biti posvećen trubi i saborašima.

Sabor će, prema njegovim rečima, svečano sutra otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u prisustvu domaćina 57. Sabora trubača Miloljuba Aleksića, dugogodišnjeg sponzora posebnih programskih sadržaja, a do 13. avgusta u takmičarskom i revijalnom programu nastupiće 55 orkestara.

Nataša Majstorović, vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu i sport opštine Lučani, koja organizuje kulturno-umetnički program na ovogodišnjem Saboru trubača, očekuje učešće velikog broja kulturno-umetničkih društava, pevačkih grupa i trubača.

- Sve ove godine smo se trudili da kulturne i propratne sadržaje vratimo tradiciji, kulturi i da zadržimo duh sabora koji je nekada imao. Ove godine biće održano takmičenje zdravičara, biraće se najlepša nošnja, ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, a nadmetaće se omladinski i pionirski orkestri - rekla je Nataša Majstorović.

Prema njenim rečima, očekuju se i učesnici iz Italije, Portugalije, Makedonije, Slovenije, Poljske, Republike Srpske.
U saradnji sa bibliotekom opštine Lučani, biće organizovane izložbe u Muzeju trubača i u holu Centru za kulturu.

]]>
Wed, 9 Aug 2017 12:27:41 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/398191/tradicionalni-spektakl-veceras-pocinje-sabor-trubaca-u-guci.html
Vesić: Beer Fest će imati pola miliona posetilaca http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/398053/vesic-beer-fest-ce-imati-pola-miliona-posetilaca.html Pripreme za jubilarni, 15. "Belgrade Beer Fest", koji će biti održan od 16. do 20. avgusta su u završnoj fazi, a ove godine se očekuje oko 500.000 posetilaca, od čega oko 30.000 do 35.000 stranaca, kaže gradski menadžer Goran Vesić. ]]> Foto:b92.net

Vesić je, za TV Pink, rekao da je prethodnih godina "Beer Fest" postao najposećenija manifestacija u Beogradu i postao neka vrsta brenda, odnosno naš najveći festival.

"Sa velikim zadovoljstvom čekamo ovaj jubilarni 'Beer fest' i Beograd će sredinom avgusta biti grad koji će imati u tom trenutku najveći festival u Evropi", istakao je Vesić.

Navodeći da su festivali kao turistički događaji u Evropi u usponu, Vesić je rekao da i Beograd mora da ima takve događaje ako želimo da nastavimo sa trendom porasta broja turista i istakao da grad, tokom održavanja jednog "Beer Festa", za pet dana, zaradi oko 5 miliona evra uz dodatne usluge koje se plaćaju.

"Za nas je to jedna dobra manifestacija a procena je da se od jednog stranca koji dođe na ovakvu manifestaciju vrati deset puta više novca u odnosu na ono što je uloženo u tu manifesatciju", podvukao je Vesić. On je precizirao da je za 15 godina više od 7,5 miliona ljudi posetilo "Beer Fest", uz više od 600 muzičkih bendova koji su nastupali.

"To je jedna manifestacija koja je za nas važna i Beograd treba da ima vise ovakvih festivala, događaja, više koncerata, jer osim sportskog turizma i dočeka Nove godine, moramo da uložimo i u ovakve događaje, jer su atraktivni za strance, ali i za domaće turiste, koji dolaze ovde, ostavljaju novac gradu, a grad je zaradio u prvih šest meseci skoro 100 miliona od turizma", istakao je Vesić.

On je naglasio da grad ne učestvuje tako što daje novac za organizaciju "Beer Festa", ali pomaže logistikom koliko može, zbog značaja same manifestacije.

Podsetio da je će ove godine nastupiti grupe koje su, kako je rekao, posetioci već navikli da gledaju, od Van Goga do Galije, Riblje čorbe, Hladnog piva zab pušenja, Ateist repa, Darka Rundeka, Dejana Petrovića, Đorđa Davida...

"Važno je da manifestacija okupi veliki broj ljudi i da veliki broj turista dođe u Beograd, da posetioci koji dođu u Guču, posle Sabora mogu da dođu u Beograd i, naravno, da sve prođe u najboljem redu, da sve bude bezbedno i da se svi lepo provedu", rekao je Vesić.

Gradski menadžer je povdukao da grad sa organizatorima pokušava da sprovede kampanje društvene odgovornosti, pa će ove godine biti sprobedene dve takve kampanje - "Biram da recikliram" i "Da se sigurno vozi kući". U okviru kampanje "Biram da recikliram" posetioci će biti stimulisani da skupljaju limenke, a za to će dobiti edukaciju kada je reč o zaštiti životne sredine i dobiti nagrade, objasnio je Vesić. U okviru druge kampanje, biće organizovan besplatan prevoz za posetioce "Beer Festa", što je u skladu sa politikom Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su poostrene kontrole kada je u pitanju alkohol, što je normalno i poželjno, naveo je Vesić.

"Mi na taj način dajemo doprinos, da ljudi koji dođu da se provedu, slušaju dobru muziku i popiju pivo, ne koriste svoj automobil, već da imaju besplatan prevoz do kuće kako bi bili sigurni, jer je to za nas važno", naznačio je Vesić. Pored toga, dodao je, biće održana i međunarodna razmena suvenira, prva takva na "Beer festu".

]]>
Mon, 7 Aug 2017 13:15:48 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/398053/vesic-beer-fest-ce-imati-pola-miliona-posetilaca.html
Džulija Roberts pozvana na Sabor trubača u Guči http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397947/dzulija-roberts-pozvana-na-sabor-trubaca-u-guci.html Predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović uputio je poziv holivudskoj glumici Džuliji Roberts, koja se ovih dana sa porodicom nalazi u Beogradu, da poseti ovogodišnji Sabor trubača u Guči. ]]> Foto:B92.net

Jolović je još 2012. godine na jednoj od konferencija za novinare izjavio da bi od svih poznatih ličnosti u Guči na Saboru trubača, najviše voleo da ugosti Džuliju Roberts kada joj je takođe uputio poziv.

On je u pozivnom pismu holivudskoj glumici istakao da u Srbiji postoje "dobro odgajeni i tradicionalno vaspitani srpski domaćini koji dočekuju goste sa svih strana sveta, predstavljajući na najbolji način svoju kulturu i tradiciju i poštujući njihovu".

"Kad dođete u Dragačevo, videćete kako je u ovaj naš kraj utkana stara vokalna tradicija sa folklorom i glasovitim instrumentom trubom, uz geslo da tradiciju možemo voleti ili ne, ali je moramo poštovati", naveo je Jolović.

Prema njegovim rečima, u Guči se sve više truba čuje iz svih delova Srbije, ali i Republike Srpske, Evrope, Amerike, Rusije i čitavog sveta.

On navodi da sabor u Guči traje već pola veka i da je ovu manifestaciju posetilo skoro 20 miliona domaćih i stranih gostiju.

"Guči ćete učiniti čast, a Vama i Vašoj porodici zadovoljstvo, da budete naš i moj gost u vreme 57. Sabora trubača, koji se ove godine održava od 9. do 13. avgusta", stoji u pozivu slavnoj glumici.

]]>
Fri, 4 Aug 2017 13:28:01 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397947/dzulija-roberts-pozvana-na-sabor-trubaca-u-guci.html
Belgrade Beer Fest očekuje rekordnu posetu turista http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397943/belgrade-beer-fest-ocekuje-rekordnu-posetu-turista.html Tradicionalni beogradski festival piva Belgrade Beer Fest biće održan od 16. do 20. avgusta, a očekuje se da će ove godine manifestaciju posetiti rekordni broj turista. Za domaće i strane goste, pripremljeni su i brojni programski noviteti i pivske zone, a posetioce festivala, uz besplatan ulaz, očekuje čak 37 nastupa domaćih, regionalnih i svetskih zvezda na dve bine. ]]> Foto:B92.net

Kao jedan od najprepoznatljivijih turističkih brendova naše zemlje, Belgrade Beer Fest već petnaest godina ljubiteljima dobre zabave nudi garantovan provod uz najraznovrsnije pivske ukuse i koncerte prestižnih muzičkih izvođača. Za uspeh i razvoj festivala svih ovih godina je izuzetno značajna podrška Grada Beograda, Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Turističke organizacije Srbije i Beograda, koji prepoznaju doprinos festivala pozicioniranju Srbije i Beograda na turističkoj mapi Evrope.

Belgrade Beer Fest, iz godine u godinu, veliku posećenost festivala koristi da sporovodi društveno-odgovorne i humanitarne kampanje, kao i akcije koje posetiocima omogućavaju ugodan boravak i maksimalnu bezbednost na festivalu.

“Društvo, ko vozi kući?” jedna je od najznačajnijih akcija odgovorne konzumacije i bezbednosti u saobraćaju, koju već petu godinu zaredom organizuje kompanija HEINEKEN Srbija u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, Gradskim saobraćajnim preduzećem Beograd (GSP), Poslovnim udruženjem drumskog saobraćaja „Srbijatransport" i Belgrade Beer Festom. Kao i prethodnih godina, za sve posetioce će biti obezbeđen besplatan gradski prevoz za dolazak i odlazak sa festivala do četiri ključne tačke u Beogradu, a biće organizovan i međugradski prevoz iz Novog Sada, Niša i Kragujevca. Pored besplatnog prevoza, posetioci će moći da učestvuju i u interesantnim edukativnim aktivnostima na temu odgovorne konzumacije, koje ih očekuju na Safe zoni u okviru festivala. Pre početka festivala posetioci će biti informisani o načinu prijave za međugradski prevoz i redu vožnje gradskog prevoza.

Među novinama, koje će posetiocima omogućiti lagodniji provod na festivalu, je svakako i partnerstvo sa kompanijom VISA. Gosti Belgrade Beer Festa će, po prvi put, imati priliku da plaćaju brzo, sigurno i pouzdano VISA beskontaktnim karticama. Ovaj inovativni način plaćanja biće omogućen na čak sto terminala na Belgrade Beer Fest-u, što će značajno poboljšati kvalitet usluge i posetiocima omogućiti još više vremena da uživaju u zabavi i koncertima, bez čekanja u dugim redovima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U cilju podizanja svesti o značaju i važnosti reciklaže, Belgrade Beer Fest devetu godinu zaredom u saradnji sa Ball Packaging Europe, Recan fondacijom za reciklažu limenki za piće i partnerima organizuje društveno-odgovornu i ekološku kampanju Biram da recikliram.

Recan fondacija ove godine promoviše i svoju kampanju pod nazivom Svaka limenka se računa, koja će posetiocima pružiti mogućnost da limenke za piće recikliraju na više punktova u okviru festivalskog prostora. Na Beer Festu će ove godine biti postavljene tri pametne prese za aluminijumske limenke koje će raditi po principu preuzimanja besplatne online aplikacije "Solagro - Future of recycling" koja će biti dostupna na internetu od 8. avgusta.

Potrebno je da korisnik kreira svoj nalog na aplikaciji, donese prazne limenke na štand Recan fondacije, gde se ubacivanjem limenki u pametnu presu obračunavaju bodovi i na taj način posetioci dobijaju zanimljive nagrade. I po završetku festivala, putem ove aplikacije posetioci će moći da prikupljaju bodove na još nekoliko lokacija u Beogradu, na kojima će biti postavljene pametne interaktivne prese.

Na Recan štandu na platou kod ulaza 1, biće postavljen i Točak sreće, gde će posetioci koji donesu minimum tri prazne limenke imati mogućnost da osvoje neku od nagrada partnera kampanje Biram da recikliram.

A u čast 15. rođendana Belgrade Beer Festa na Ušću će biti postavljena i posebna, dva metra visoka, metalna instalacija BEER FEST. Moderna instalacija u obliku 3D slova biće jedna od najvećih atrakcija ovogodišnjeg festivala piva.

Slova će se svakodnevno, tokom pet festivalskih dana, puniti praznim limenkama, a selfi sa BEER FEST 3D slovima sigurno će biti važna tema na društvenim mrežama tokom 15. Belgrade Beer Festa.

]]>
Fri, 4 Aug 2017 13:07:41 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397943/belgrade-beer-fest-ocekuje-rekordnu-posetu-turista.html
Neviđeni spektakl na Vrnjačkom karnevalu: 2.000 ljudi plesalo na ulicama http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397607/nevidjeni-spektakl-na-vrnjackom-karnevalu-2000-ljudi-plesalo-na-ulicama.html Karneval je u osam dana trajanja, videlo oko 350 hiljada posetilaca ]]> Printskrin: Tanjug

Blizu 2.000 učesnika iz Malezije, Brazila, i 15 evropskih zemalja, kao i iz Srbije, svrstanih u 25 karnevalskih grupa, nastupilo je na 13. Vrnjačkom karnevalu.

Kako je juče za Tanjug rekla Mina Stanojević, PR Turističke organizacije iz Vrnjačke Banje, karneval je u osam dana trajanja, videlo oko 350 hiljada posetilaca.

- Napomenula bih da je ove godine rekordan broj učesnika, koji su došli iz puno zemalja. I ovogodišnji karneval obeležio je nastup grupa koje neguju latino plesove i običaje, a najveća atrakcija bili su gosti iz Brazila - rekla je Stanojević.

Gosti iz Hrvatske, sa ostrva Brač, iako imaju dugogodišnje karnevalsko iskustvo, mogli su da pozavide Vrnjčanima na broju posetilaca.

- Iako smo navikli na karnevale, jer ih svakog leta imamo na ostrvu, i idemo često od mesta do mesta, karneval u Vrnjačkoj Banji je odličan i nemam nikakvu zamerku. Super se provodimo - kaže Petar Peša sa Brača, čija grupa već sedmu godinu za redom dolazi na Vrnjački karneval.

Nemanja Manojlović predstavnik grupe iz Rakovice kaže da je odlična atmosfera i da se ljudi super zabavljaju.

- Atmosfera je jako pozitivna, i prijatno sam iznenađen jer sam prvi put na ovom karnevalu. Planiram da dolazim i narednih godina, jer se celo ovo mesto ludo zabalja u vreme karnevalske fešte - rekao je Nemanja.

Grupa iz Strumice iz Makedonije je prisutna na karnevalu od njegovog osnivanja, i uvek imaju odličan performans.

- Karneval je, kako mi Makedonci kažemo,"najdobar". Super se zabavljamo - ispričala nam je Ivana Guševa.

Vrnjački Karneval je posle Guče i Exit-a postao najveća turistička manifestacija u Srbiji.

 

 

 

]]>
Sun, 16 Jul 2017 10:35:06 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397607/nevidjeni-spektakl-na-vrnjackom-karnevalu-2000-ljudi-plesalo-na-ulicama.html
Hrvatska u fokusu 24. Filmskog festivala Palić http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397534/hrvatska-u-fokusu-24-filmskog-festivala-palic.html Jedna od najzanimljivijih evropskih kinematografija u ovom trenutku biće u fokusu predstojećeg 24. Festivala evropskog filma Palić, a filmovi naših zapadnih suseda će biti prikazani u okviru posebne selekcije "Hrvatska u fokusu", ali i Glavnog i programa "Paralele i sudari". ]]> Foto: Iz filma ,,Ministarstvo ljubavi"

Publiku očekuju najznačajniji naslovi hrvatske produkcije koju su izazvali značajnu pažnju na festivalima i u bioskopima, počev od "Ustava Republike Hrvatske" jednog od najznačajnijih reditelja sa naših prostora Rajka Grlića, koji će 16. jula otvoriti program "Hrvatska u fokusu", sa Nebojšem Glogovcom u glavnoj ulozi. 

Ovogodišnji festivalski hit "Ne gledaj mi u pijat" rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine, biće prikazan i u selekciji "Paralele i sudari".

Publika će gledati i komediju "Ministarstvo ljubavi" reditelja Pava Marinkovića koja prati nezaposlenog biologa Krešu, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi, koji je zadužen za hvatanje udovica u prestupu. 

Afirmisani hrvatski pisac Pero Kvesić je nakon niza knjiga snimio prvi film "Dum Spiro Spero", dokumentarac, za koji potpisuje režiju, scenario, kameru i muziku i priča o gubljenju snage i snazi da se s tim gubitkom nosi.

Goran u istoimenom filmu Nevia Marasovića samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu Linu, međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove koji prete da ugroze njegov opušteni način života. Iz aktuelne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je četiri zanimljiva ostvarenja: "Ježeva kućica" (Eva Cvijanović), "Planemo" (Veljko Popović), "Kokoš" (Una Gunjak) i "Piknik" (Jure Pavlović). Program "Hrvatska u fokusu" biće prikazan u Art bioskopu "Aleksandar Lifka" od 16. do 21. jula. 

U okviru Glavnog takmičarskog progarma biće prikazan "Kratki izlet" reditelja Igora Bezinovića, hibrid dokumentarnog filma i fikcije koji prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetim koji leto provodi u Istri, provodeći se po festivalima. Jednog dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. 

"Kratki izlet" je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću. Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog "Zerkalo" dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara.

]]>
Tue, 11 Jul 2017 10:44:35 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397534/hrvatska-u-fokusu-24-filmskog-festivala-palic.html
Jovan Kolundžija otvara Šabački letnji festival http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397498/jovan-kolundzija-otvara-sabacki-letnji-festival.html Petnaesto po redu izdanje Šabačkog letnjeg festivala održaće se od 28. do 30. jula na Šabačkoj tvrđavi, pod sloganom "Oaza". Oaza pozitivne energije, muzike, kulture i dobre atmosfere ugostiće neka od najznačajnijih imena domaće, regionalne i svetske muzičke scene. ]]> Foto: Kostadin Kamenov / RAS Srbija

Izvođači koji će obeležiti ovogodišnji ŠLF su: Goblini, Darko Rundek, Urban&4, Mostar Sevdah Reunion, E-Play, Babe, Bjesovi, Psihomodo Pop, Kal, Random, Stereo Banana, Larska, Viva Vops dok će na DJ bini nastupati neki od najtraženijih tehno/house/edm di-džejeva: Magdalena, Funkerman, Lehar, Marcus uz mnogobrojna domaća i regionalna imena kao što su Dj Igor D, Nikola Vemić, Dejan Milićević, DJ Sale, Goran Starčević, Ivan Janjić, Laura 2000, SoulMark, Subgenetics i Aftter Affair.

Ove godine publika će moći da čuje i tri pobednička benda "Bunt rok" festivala, čiji je cilj afirmacija nove domaće rok scene, a posebnu podršku pružiće predstavnici šabačke muzičke scene.

Otvaranje petnaestog izdanja ŠLF-a u petak 28. jula obeležiće i klasična muzika. Koncert Dečje filharmonije na čelu sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem i solistom Jovanom Kulundžijom, našim najpoznatijim violinistom koji iza sebe ima preko 4000 koncerata. Pored klasičnog repertoara, biće prepoznatljive numere iz filmskih klasika u kojima će publika svih generacija moći da uživa.

Organizator ovogodišnjeg Šabačkog letnjeg festivala je Mikser, a cena ulaznice za jedan dan iznosi 450 dinara, dok komplet ulaznica za sva tri dana iznosi 1.100 dinara. U toku je i akcija u kojoj za svake tri kupljene komplet ulaznice za sve dane festivala, četvrtu komplet ulaznicu dobijate gratis. Promotivne akcije važe do 15. jula, a od 16. jula cena jednodnevne ulaznice iznosiće 700 dinara, dok će komplet ulaznica za sva tri dana iznositi 1.400 dinara.

]]>
Sun, 9 Jul 2017 23:31:25 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397498/jovan-kolundzija-otvara-sabacki-letnji-festival.html
Nišville workshop i Jazz for kids http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397425/nisville-workshop-i-jazz-for-kids.html Nišville jazz festival poziva polaznike radionica uzrasta do 16 godina da u prijavi upišu ako su zainteresovani da se paralelno uključe i u program "Jazz for Kids" ]]> Foto: Promo

I ove godine Nisville jazz festival organizuje besplatan workshop za većinu instrumenata koji se koriste u džezu ( klavir, gitara, bas, bubnjevi, limeni i drveni duvački instrumenti, vokal..), ali i predavanja o improvizaciji, kompoziciji, aranžiranju…

Takođe, Nišville jazz festival poziva polaznike radionica uzrasta do 16 godina da u prijavi upišu ako su zainteresovani da se paralelno  uključe i u program “Jazz for Kids”. Ovaj program podrazumeva i zajedničke nastupe u predvečernjim terminima na posebnoj bini.

Svi zainteresovani (studenti, učenici, ali i samouki muzičari), mogu se prijaviti tako što će skinuti formular  koji se preuzima na sajtu festivala – strana RADIONICE: u sklopu informacije o radionicama.

Popunjene prijave – formulare  treba poslati na na mail, najkasnije do 28. jula.

Ako u roku od 7 dana nakon slanja prijavnog formulara ne dobijete mail sa zahtevom za dopunu prijave ili obaveštenje da vaša prijava nije prihvaćena – znači da ste uvršteni u polaznike Nišville workshopa 2017. Broj polaznika je ograničen, a izabrani polaznici radionica dobiće i besplatne propusnice za kompletan festival.

]]>
Wed, 5 Jul 2017 13:11:08 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397425/nisville-workshop-i-jazz-for-kids.html
BEER FEST: Van Gogh, S.A.R.S, Kiril Džajkovski, Atheist Rap… http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397350/beer-fest-van-gogh-sars-kiril-dzajkovski-atheist-rap.html Pored brojnih novina Belgrade Beer Fest u godini jubileja predstaviće i najpopularnije izvođače sa ovih prostora: Van Gogh, S.A.R.S, Kiril Džajkovski, Atheist Rap… ]]> Foto: Beerfest promo

Uz veliki vatromet, jubilarni 15. Belgrade Beer Fest otvoriće Van Gogh. Bend koji je više od tri decenije na muzičkoj sceni, ovog leta na Ušću, prirediće odličnu zabavu i vrhunski doživljaj za brojne fanove iz celog regiona.

Uz poruku svim posetiocima da dođu nasmejani i raspoloženi, Zvonimir Đukić Đule je obećao odličnu zabavu i rekao:
– Prošlo je tri godine od našeg poslednjeg nastupa na Belgrade Beer Fest-u. Radujemo se novom susretu sa publikom, tako da jedva čekamo da se popnemo na binu i eksplodiramo od zadovoljstva u zagrljaju s publikom. Kao i uvek, pripremamo eksplozivan nastup, a kako nam je ove godine pripala čast da otvaramo festival, pripremili smo posebnu set listu.

Drugog dana festivala, na drugoj bini, jedan od udarnih gostiju biće poznati makedonski kompozitor i producent, pionir elektronske muzike s balkanskim etno elementima – Kiril Džajkovski.

Džajkovskog su proslavili samostalni albumi „Syntethic Theatre“, „Homebound“ i „Religion & Sex“, koje mnogi smatraju čistim savršenstvom, a obeležava ih kombinacija „drum and bassa“ i makedonskog etna. Poznat je takođe, kao talentovani kompozitor muzike za filmove, a zanimljivo je da je prvi bend „Bastion“, ranih osamdesetih, osnovao zajedno sa poznatim režiserom Milčom Mančevskim.

Pankeri i „Buđav lebac“ na Belgrade Beer Fest-u

Novosadski pank-rok velikani, grupa Atheist Rap, koji će nastupiti trećeg dana festivala na glavnoj bini, sa nostalgijom se prisećaju ranijih nastupa na ovom festivalu.

– Publika na Ušću je temperamentna i grlom i dlanovima učestvuje u svakom koncertu. Spremni smo za novu razmenu pozitivne energije sa njima. Planiramo da publici na Belgrade Beer Fest-u predstavimo retrospektivu naših najvećih hitova iz svih perioda rada benda i ostavimo srce na terenu, što bi rekli sportski komentatori. Tri godine su prošle od našeg poslednjeg druženja sa publikom na Ušću, u međuvremenu smo objavili album, a pored brojnih nastupa po regionu imali smo i dve evropske turneje na koje smo jako ponosni. Trudićemo se da sve to sažmemo, fino upakujemo i isporučimo publici 18. avgusta u najboljem mogućem izdanju – poručio je pevač Aleksandar Popov – dr Pop, naglašavajući kako bend ima poseban, više od dve i po decenije građen odnos sa beogradskom publikom.

Jedan od najpoznatijih bendova sa ovih prostora, beogradska grupa S.A.R.S, koja je prošle godine nastupom na Belgrade Beer Fest-u obeležila prvih deset godina postojanja u okviru slavljeničke turneje.

Ove godine će u subotu, 19. avgusta, za publiku na Ušću svirati hitove sa šest dosadašnjih albuma, među kojima su: „Buđav lebac“, „Ratujemo ti i ja“, „Debeli lad“, „Rakija“, „Lutka“… Pesme grupe S.A.R.S. su u proteklom periodu na You Tube-u ostvarile gotovo sto miliona pregleda, a među poznavaocima i ljubiteljima muzike širom regiona zauzele vodeće mesto.

]]>
Sun, 2 Jul 2017 12:46:14 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397350/beer-fest-van-gogh-sars-kiril-dzajkovski-atheist-rap.html
Sava Port Global Fest u julu u Beogradu http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397305/sava-port-global-fest-u-julu-u-beogradu.html U subotu, 1. jula od 10.00, na Savskoj promenadi biće održan prvi Sava Port Global Fest. ]]> Foto: PR

Sava Port Global Fest je nova beogradska manifestacija na kojoj će biti predstavljene kulture brojnih zemalja sveta: Indije, Egipta, Iraka, Amerike, Indonezije, Južne Koreje, Kube, Brazila, Malezije, Havaja, Avganistana, Irske, Kine, Azerbejdžana, Alžira, Maroka, Tunisa, Grčke, Venecuele, Italije, Tajlanda, Mađarske, Kanade i Portugalije.

Cilj organizatora je kulturna razmena i predstavljanje tradicionalne baštine različitih naroda.

Posetioci će imati priliku da uživaju u celodnevnom programu namenjenom svim generacijama, Uključene su postavke izlagača na suvenirskim štandovima, besplatne kreativne radionice, kao i bogat muzički i plesni program. Od 20.00 biće priređen koncert pevačice Lene Kovačević.

Ulaz je slobodan.

Organizatori su Turistička organizacija opštine Savski venac i gradska opština Savski venac u saradnji sa kulturnim centrom „Nea Pangea“ i organizacijom AIESEC.

]]>
Fri, 30 Jun 2017 14:05:15 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397305/sava-port-global-fest-u-julu-u-beogradu.html
Pripreme za Beer Fest na Adi Ciganliji http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397284/pripreme-za-beer-fest-na-adi-ciganliji.html I ovog leta Beer Garden na Adi Ciganliji od 7. do 30. jula biće idealno zagrevanje za Belgrade Beer Fest i nezaobilazno mesto letnjeg provoda u Beogradu. ]]> Foto: promo

Beograđani i njihovi gosti vrele letnje dane i večeri moći će da provedu u pivskoj bašti, smeštenoj u prirodnom hladu, na već dobro poznatoj lokaciji popularnog beogradskog izletišta. Treći Beer Garden biće otvoren svakog dana od 17.00 do ponoći, a glavni akcenat je stavljen na omiljeni napitak – pivo.

Posetioci će moći da uživaju u ukusima više od 100 vrsta, među kojima se izdvajaju domaća zanatska piva, koja inače mogu da se nađu samo u specijalizovanim pabovima. Ljubitelji sve popularnijeg „craft“ pokreta pivarstva biće u prilici, da na jednom mestu, probaju najbolje ukuse kojima mogu da se pohvale male pivnice u Srbiji.

Za odlično raspoloženje i festivalsku atmosferu svim danima osim ponedeljka, pobrinuće se odlični muzičari, koji tokom godine stvaraju najbolju atmosferu u prestoničkim klubovima.

Muzički program

Muzički program Beer Garden-a biće podeljen u dva segmenta.

Od 18.00 do 20.00 u okviru programa „Gardensi“, gosti Beer Garden-a će moći da uživaju i u zvucima bluza, rokenrola, domaćih i stranih hitova, koje će svirati bendovi predvođeni jednim od najboljih bluz gitarista i majstora akustike, Nenadom Zlatanovićem, Vojislavom Đukićem Kokijem i Dejanom Vozlićem.

Za sjajan večernji provod od 21.30 do 23.30, biće zaduženi poznati klupski i cover bendovi poput King Size, Plutonia, Witch 1, Prorok, Supermensi, Evillution, Pot i Dram, koji će svirati najaktuelnije i evergrin hitove domaće i strane pop rock scene.

Beer Garden – kids, pet i bike friendly

Manifestaciju Beer Garden prethodnih godina je posetilo više od sto hiljada ljudi koji su uživali u najnovijim pivskim ukusima i brojnim muzičkim koncertima, pa je uz kids, pet i bike friendly, Beer Garden pružao osećaj potpune opuštenosti i neposrednosti.

Tako će biti i ove godine u bašti dobre zabave, koja svojim gostima nudi beg od gradske vreline i prijatno mesto za druženje sa prijateljima.

Ovu, sada već kultnu manifestaciju, koja se upisala na mapu letnjeg provoda Beograda, sa nestrpljenjem očekuju naši sugrađani i mnogobrojni gosti našeg grada. 

]]>
Thu, 29 Jun 2017 22:44:15 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397284/pripreme-za-beer-fest-na-adi-ciganliji.html
Oni će vas zabavljati na Šabačkom festivalu http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397281/oni-ce-vas-zabavljati-na-sabackom-festivalu.html Šabački letnji festival biće održan od 28. do 30. jula na Šabačkoj tvrđavi, pod sloganom OAZA. ]]> Foto: PR

Izvođači koji će obeležiti ovogodišnji ŠLF su: Goblini, Darko Rundek, Urban&4, Mostar Sevdah Reunion, E-Play, Babe, Bjesovi, Psihomodo Pop, Kal, Random, Stereo Banana, Larska, VivaVops...

Na DJ bini nastupiće neki od najtraženijih techno/house/edm DJ-eva današnjice: Magdalena, Funkerman, Lehar, Marcus uz mnogobrojna domaća i regionalna techno/house imena kao što su Dj igor D, Nikola Vemić, Dejan Milićević,  DJ Sale, Goran Starčević, Ivan Janjić, Laura 2000, SoulMark, Subgenetics i Aftter Affair.

Ove godine čućete i tri pobednička benda BUNT ROK festivala, čiji je cilj afirmacija nove domaće rok scene, a posebnu podršku pružiće predstavnici šabačke muzičke scene.

Otvaranje 15. izdanja ŠLF-a u petak, 28. jula obeležiće i klasična muzika. Koncert Dečje filharmonije na čelu sa dirigentom Ljubišom Jovanovićem i solistom Jovanom Kulundžijom, našim najpoznatijim violinistom koji iza sebe ima više od 4.000 koncerata. 

Pored klasičnog repertoara, biće prepoznatljive numere iz filmskih klasika u kojima će publika svih generacija moći da uživa.

Šabački letnji festival je muzička manifestacija koja se tradicionalno održava na Šabačkoj tvrđavi svakog leta još od 2003. godine i okuplja brojne poznate pop-rok-pank bendove i DJ-eve iz Srbije i regiona. Do sada je ugostio više od 150 izvođača, uz posebno zalaganje za afirmaciju mladih bendova.

Pored bogatog muzičkog programa (na dve bine), imaćete priliku da uživate i u art zoni, gastro zoni, teatru, ali i mnogobrojnim pratećim aktivnostima koje spremamo.

Organizator ovogodišnjeg Šabačkog letnjeg festivala  je Mikser,  jedinstveni kreativni centar koji je tokom pet godina svog postojanja ugostio više od million ljudi.

Cena ulaznice za jedan dan iznosi 450 dinara, dok komplet ulaznica za sva tri dana iznosi 1.100 dinara. 

U toku je i akcija 3+1. Za svake tri kupljene komplet ulaznice za sve dane festivala, četvrtu komplet ulaznicu dobijate gratis. Promotivne akcije važe do 15. jula, a od 16. jula cena jednodnevne ulaznice iznosiće 700 dinara, dok će komplet ulaznica za sva tri dana iznositi 1.400 dinara.

Prodaja ulaznica počela je 29. maja na svim prodajnim mestima sledećih ticketing partnera i online: GIGS TIX, DD Tickets i WinWin Shop.

 

]]>
Thu, 29 Jun 2017 22:15:20 +0200 Festivali http://www.pressonline.rs/kultura/Festivali/397281/oni-ce-vas-zabavljati-na-sabackom-festivalu.html