Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 10. 2017.

Izbor sudija i tužilaca će se izmestiti iz Skupštine

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila da postoji saglasnost da se izmenama Ustava u oblasti pravosuđa izbor sudija i tužilaca izmesti iz Skupštine.

Izbor sudija i tužilaca će se izmestiti iz Skupštine

Foto:B92.net

Kuburovićeva je za Radio-televiziju Srbije kazala da je jedina nedoumica oko sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veča tužilaca, odnosno o tome ko pored predstavnika sudija i tužilaca treba da budu članovi tih tela i koje će biti buduće nadležnosti ta dva organa.

Dodala je da su do sada održana tri velika okrugla stola i da je do kraja godine ostala još jedna rasprava u Novom Sadu.

"Na kraju se završava u Beogradu i nakon toga Ministarstvo pravde treba da sumira sva mišljenja i da izradi predlog nacrta amandmana koji će biti upućeni Venecijanskoj komisija", kazala je Kuburovićeva.

Upitana o trenutnom prikupljanju potpisa inicijative Fondacije "Tijana Jurić" da se izmeni krivični zakonik, odnosno da se uvede doživotna kazna za ubice i silovatelje dece, ona je kazala da je Ministarstvo pravde još 2015. godine počelo proceduru izmene zakonika i da su raspoloženi da prihvate mišljenje stručne javnosti.

Govoreći o povećanju broja sudija i tužilaca, ministarka pravde je kazala da je u toku postupak za njihovo povećanje. Dodala je da će do kraja godine biti primljeno 160 pripravnika, prvi put nakon tri godine, kao i da će u toku sledeće nedelje biti raspisan konkurs.

Komantarišući jučerašnju integraciju srpskih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe, Kuburovićeva je kazala da je Beograd ispoštovao dogovor iz Brisela i da će sada Srbi na Kosovu i Metohiji imati veću pravnu zaštitu.

"Najbitnije je da u sredinama gde je većina srpsko stanovništvo da će oni imati mogućnost da ostvaruju sudsku zaštitu pred srpskim sudijama. Novina je da će u krivičnim postupcima suditi srpske sudije", izjavila je ona.

Dodala je da će predsednik Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici biti Srbin, kao i da će Srbin predsedavati odeljenjem Apleacionog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage