Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 05. 2015.

Izložba "Poslednje odredište Aušvic" u Istorijskom muzeju

U Istorijskom muzeju Srbije sutra će u okviru manifestacije "Muzeji Srbije. deset dana od 10 do 10" biti otvorena izložba "Poslednje odredište Aušvic".

Izložba "Poslednje odredište Aušvic" u Istorijskom muzeju

Foto:sr.wikipedia.org

Na otvaranju će govoriti jedan od autora izložbe viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju Milan Koljanin, šef kancelarije Uneska u Sarajevu Siniša Šešum i pomoćnik ministra kulture i informisanja za međunarodne odnose, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean .

Postavka podseća na stradanje u Aušvicu - fabrici smrti, u kojoj je ubijeno i umrlo više od milion i sto hiljada ljudi i pred mlade generacije, nedovoljno upoznate sa tragedijom ovog mesta, iznosi veličinu stradanja i žrtava Aušvica, kao i logora otvaranih na teritoriji Srbije i Jugoslavije.

Ona ima za cilj da personalizacijom žrtava logora sa prostora Srbije predstavi osnovne činjenice vezane za postojanje logora, odnosno ideologiju koja ga je osmislila i formirala, zločince i njihove saradnike koji su omogućavali njegovo postojanje.

U isto vreme, izložba će pokazati kako je upravo Aušvic postao važno mesto kolektivnog pamćenja savremenog sveta, kao i razloge i posledice negiranja svesti o njegovom postojanju i potiskivanja sećanja na njegove žrtve.

Posebnu vrednost izložbi daju prikupljena usmena svedočanstva poslednjih preživelih čije će reči najjasnije prikazati današnjim građanima Srbije užas najveće fabrike u nacističkoj industriji smrti, kao i baza podataka, rezultat istraživačkog rada autorskog tima, sa skoro 12.000 imena lica, koja su sa teritorije Srbije deportovana u logor Aušvic.

Postavka predstavlja pokušaj da se javnost Srbije uvede u složeni dijalog sa prošlošću preispitivanjem uloge posmatrača zločina i onih koji su ga marginalizovali u sadašnjosti.

Tom prilikom biće predstavljene lične sudbine logoraša kroz prikaz transporta koji su odvodili zatočenike u Aušvic preko guste mreže logora i zatvora koja je uspostavljena na teritoriji Srbije po njenoj okupaciji. 

Poseban akcenat će biti stavljen na transporte kojima je u periodu od marta do jula 1944 u Aušvic transportovano gotovo celokupno jevrejsko stanovništvo Bačke (građani Subotice, Sombora, Novog Sada, Ade, Bačkog Petrovca, Sente...).

Sećanje na njih je materijalizovano nizom skromnih spomenika koje su podizale lokalne zajednice i organizacije SUBNOR-a po završetku rata.

Izložba je namenjena najširoj publici. Zamisao je da istorijskim prikazom, ali i aktuelnom kontekstualizacijom, ukaže na nužnost stalnog debatovanja tog složenog fenomena koji je postao sinonim za masovnu smrt i hladnokrvno ubistvo miliona muškaraca, žena i dece. 

Upravo zbog toga, ona će se prevashodno obraćati najmlađim generacijama koje nedovoljno poznaju čitav kontekst i posledice funkcionisanja logora, odnosno ideologiju na kojoj se zasnivalo postojanje sistema koji su personifikovali logori kakav je bio Aušvic.

U okviru pratećeg programa izložbe planirani su raznovsni sadržaji: tribine, stručna vođenja kroz postavku i radionice za učenike starijih razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola. 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage