Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 05. 2015.

Nova postavka u Kući cveća: Figure sećanja

Izložba pod nazivom "Figure sećanja" biće otvorena u ponedeljak, 25. maja, u Kući cveća. Novom postavkom biće obeleženo 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja.

Nova postavka u Kući cveća: Figure sećanja

Foto:Blic.rs

Izložba pod nazivom "Figure sećanja" biće otvorena u ponedeljak, 25. maja, u Kući cveća. Novom postavkom biće obeleženo 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od prvog štafetnog trčanja.

Detalj sa izložbe, foto: Stevan Kragujević

Izložba je napravljena sa idejom da prikaže mehanizme kolektivnog sećanja i na inovativan način interpretira muzejski fond, arhivsku građu i dokumentarni video materijal, povezujući ga sa savremenim trenutkom.

Za postavku je odabrana Kuća cveća, jer predstavlja jedno od najznačajnijih mesta sećanja koje se vezuje za bivšu Jugoslaviju i njenog doživotnog predsednika, Josipa Broza Tita, koji je u njoj sahranjen.

Autori izložbe su Vesna Mikelić, viša kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, Marija Đorgović, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije i Radovan Cukić, kustos Muzeja istorije Jugoslavije.

Tumačeći rituale iz doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), koji su se održali do danas i mesto koje u njima igraju pisana reč, predmeti i objekti u sastavu današnjeg Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ), izložba istražuje na koji način različite društvene grupe stvaraju i održavaju sećanje na Jugoslaviju i Tita.

- Naziv izložbe sugeriše vezu između predmeta, rituala i ljudi, kao i njihovu međusobnu interakciju, provocitrajući posetioce da nađu svoje mesto u njoj.

Materijalizacija sećanja na Josipa Broza i Jugoslaviju, počinje upisima u Knjigu žalosti koja je ustanovljena maja 1980. godine, povodom Titove sahrane, da bi se po osnivanju Memorijalnog centra nastavila, kroz zapise u Spomen-knjigama i Knjigama utisaka. Kontinuitet u ostavljanju poruka koji traje do danas, kao i promena karaktera poruka, govore o njihovom značaju za stvaranje i održavanje kolektivnog pamćenja i predstave o Titu - navode iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Ova praksa posthumnog obraćanja Titu, nadovezuje se na običaj koji je tokom njegovog života bio rasprostranjen kroz poruke upućene njemu lično - na posvetama poklona koji se danas čuvaju u tom muzeju. Najeksplicitniji primeri su štafete, kao pokloni u kojima je poruka najvažniji deo.

Izložba "Figure sećanja" obuhvata period pre i posle Titove smrti, počev od 1945. godine do 2014, kao i segment koji se odnosi na samu sahranu i podeljena je u tri celine.

Prva celina posvećena je štafetama koje su Josipu Brozu slate 25. maja, a koje u muzej i danas pristižu.

Izloženo je oko 200 štafeta različitih darodavaca - pionira, omladine, pripadnika raznih saveza i udruženja, poljoprivrednika, građana različitih gradova i sela, kolektiva različitih preduzeća, boraca, vojske.

 

Pored štafeta posetioci će moći da vide i video instalaciju - kombinaciju arhivskih snimaka nošenja štafete i sletova, kao i snimaka proslave 25. maja danas sa akcentom na Kumrovec i Beograd. Njihovo pozicioniranje paralelno sa arhivskim snimcima proslave ovog datuma omogućiće sagledavanje ovog datuma u kontekstu promena nastalih u poslednjih nekoliko decenija.

U delu koji se odnosi na period nakon Titove smrti, u multimedijalnoj formi su prikazani zapisi i poruke različitih pojedinaca i društvenih grupa. One prvenstveno pripadaju spomen-knjigama od 1982. godine do danas.

Knjiga utisaka, Kuća cveća 1998.

Važan segment ovog dela izložbe čine i knjige utisaka sa zapisima građana, radnih organizacija, udruženja i mladih iz nekadašnje Jugoslavije, a danas susednih država i celog sveta.

Poseban segment izložbe sadrži oko dve stotine fotografija i upisa u knjige žalosti od strane šefova država, ambasadora, predsednika i građana.

Kuriozitet izložbe predstavlja segment - Otvoreni depo u okviru koga će biti predstavljeni uobičajeni poslovi koje kustosi obavljaju prilikom evidentiranja i obrade predmeta.

Posebno 25. maja posetioci će biti u prilici da upoznaju na koji se način štafete tretiraju u kontekstu muzeja i kulturnog nasleđa, da dodirnu štafete, ali i da komuniciraju svoja sećanja. 

Specijalni program 25. maja činiće i emitovanje filmova koje je Tito gledao na Dan mladosti u bisokopskoj sali Muzeja 25. maj.

Izvor: Blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage