Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 06. 2016.

Izložba o socijalističkoj disko kulturi u SFRJ

U subotu 18. juna u 20h, u beogradskom Domu omladine, biće otvorena izložba Marka Zubaka "Ostati živ: Socijalistična disko kultura".

Izložba o socijalističkoj disko kulturi u SFRJ

Foto:B92.net

Tema ove izložbe je disko kultura koja se krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina razvila u SFRJ, uvukavši se u brojne pore društva, da bi na kraju ostala zaboravljena.

Izložba se bavi danas zaboravljenom disko groznicom koja je krajem 1970-ih i početkom 1980-ih godina zahvatila socijalističku Jugoslaviju premda je po svom hedonizmu i eskapizmu negirala originalnu radnu etiku, jednakost i modernistički progres socijalizma. Izložba će ukazati na različita, (ne)očekivana izvorišta diska koji je u Jugoslaviji izrastao na podlozi razvijene zabavne muzike, ali i potencijalno subverzivnih žanrova deriviranih iz rocka, poput beata i funka. Osvetljavajući prenos disko kulture u novo socijalističko okruženje, pratiće se njegova popularizacija kao oblika zapadne pop kulture, ali i posledično etabliranje i stapanje s neposrednim impulsima koje je rezultiralo stvaranjem vlastitog disko idioma, shodno postojećoj okolini.

 

Izložba prikazuje jugoslovenski disko kao kompleksni društveno-kulturni fenomen, čiji su se efekti prelili izvan uske muzičke sfere. Eksponati dokumentuju njegov uticaj na stvaranje specifičnog životnog stila, estetike i pogleda na seksualnost, čemu je uveliko doprineo funkcionalni, plesni karakter diska prikladan za upotrebu u različitim kontekstima. 

Jugoslovenski deo je primer eksplozije potrošačkog socijalizma i okreta od starog k tržišnom modelu kulture. U tom smislu, izložba tretira disko kao svojevrsni izlog u kasni jugoslovenski socijalizam, prikazujući ga kao simptom njegovih inherentnih kontradikcija i produkt sistema koje je odustao od vlastite ideologije, prihvatajući svoju negaciju na neverbalnoj, plesnoj razini.

 

Marko Zubak rođen je 1975. godine u Zagrebu gde je završio Filozofski fakultet, smer istorija i filozofija. Za vreme studija pet godina radio je kao novinar, kritičar i urednik u redakciji kulture na zagrebačkom Radiju 101, te potom kao urednik u izdavačkoj kući Profil. Magistrirao je na Central European University u Budimpešti gde je i doktorirao s tezom o omladinskoj štampi u socijalističkoj Jugoslaviji (koja je trenutno u postupku objavljivanja). 

Tokom studija u Mađarskoj radio je na sakupljanju filmske građe za Open Society Archives, a godinu dana boravio je i na studijskom boravku na Osteuropa-Institutu na Freie Universitätu u Berlinu. Od 2007. godine radi kao naučni istraživač na Hrvatskom institutu za istoriju u Zagrebu gde se bavi studentskim pokretima i subkulturama, medijima i popularnom kulturom u socijalističkoj Jugoslaviji. Sastavio je jednu antologiju, zastupljen je u nekoliko zbornika, objavljivao je članke u stručnim časopisima i autor je dve izložbe „Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press (1968-1972)“ (predstavljena u Galeriji Doma omladine Beograda 2015. godine) te „Ostati živ: Socijalistička disko kultura“ koje su do sada održane na više lokacija. Trenutno se bavi klupskom kulturom u socijalističkoj Jugoslaviji.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati