Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 10. 2016.

Dobrović, Šumanović, Konjović i Šuput u Skoplju

Izložba "Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput - Evropski konteksti", koju Galerija Matice srpske realizuje u okviru međunarodne saradnje, biće otvorena sutra u Galeriji Makedonske akademije nauka i umetnosti u Skoplju.

Dobrović, Šumanović, Konjović i Šuput u Skoplju

Foto:Tanjug

Galerija Matice srpske priredila je izložbu u saradnji sa Makedonskom akademijom nauka i umetnosti, Srpskom akademijom nauka i umetnosti i Ambasadom Republike Srbije u Makedoniji, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u želji da se makedonskoj javnosti predstavi Galerija Matice srpske i deo umetničke kolekcije koju Galerija baštini.

Izložba obuhvata dela četvorice umetnika - Petra Dobrovića (1890-1942), Save Šumanovića (1896-1942), Milana Konjovića (1898-1993) i Bogdana Šuputa (1914-1942), koji su svojim delovanjem obeležili srpsku umetnost prve polovine 20. veka.

Navedeni umetnici, rođeni u različitim gradovima panonske ravnice - Vinkovcima, Sisku, Pečuju i Somboru, su u nekom periodu, svojom umetnošću i životnim putem bili vezani za Novi Sad i Maticu srpsku te im se dela nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske.

Sva četvorica školovala su se u Parizu, centru savremenih umetničkih tendencija i potom se vratili u otadžbinu, te njihovo stvaralaštvo upućuje na evropske kontekste srpske moderne umetnosti, ističu iz Galerije Matice srpske.

Izložba je nastala iz dva razloga - potrebe da svako vreme o umetnicima, delima i umetničkim pojavama razmišlja na svoj način i želje da se javnosti prikažu dela iz fonda Galerije Matice srpske koja su nakon formiranja stalnih postavki ostala u depou.

Postavka obuhvata 42 dela - 36 slika i šest grafika, a podeljena je u četiri segmenta, koja prate tekstualne i potpisne legende, biografije i fotografije umetnika i hronologije njihovih životnih puteva, kao i dokumentarni filmovi iz dokumentacije Spomen-zbirke Pavla Beljanskog o četvorici umetnika.

Izložbu prati i dvojezični (srpsko-engleski i makedonsko-engleski) katalog sa raspravnim tekstom, reprodukcijama svih izloženih dela, biografijama i hronologijama četvorice umetnika.

Publika u Skoplju će moći da pogleda izložbu do 25. novembra.

 

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage