Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 10. 2016.

Izložba ikona manastira Žiče u Sankt Peterburgu

Na poziv državnog Instituta za istoriju umetnosti u Sankt Peterburgu, u periodu od 17. OKTOBRA do 4. novembra, a sa blagoslovom episkopa žičkog Justina, biće organizovana izložba ikona manastira Žiče.

Izložba ikona manastira Žiče u Sankt Peterburgu

Foto:Tanjug

Ovaj institut je najstariji naučno istraživački centar u Evropi za izučavanje istorije i teorije likovne, muzičke i pozorišne umetnosti i folklora.

Poslednjih decenija, sa obnavljanjem crkvene kulture u Rusiji, svoju kulturnu i prosvetiteljsku misiju institut vidi u organizaciji i sprovođenju naučnih i obrazovnih programa posvećenih savremenoj crkvenoj umetnosti.

Srpska duhovna tradicija oduvek je bila bliska ruskom pravoslavnom čoveku i institut je pridavao osobit značaj saradnji dveju velikih pravoslavnih kultura.

Institut trenutno radi na realizaciji državnog programa "Kultura Rusije u periodu 2012-2018" u okviru koje se održava konferencija "Duhovne vrednosti Atona i Ruski Sever".

Biće priređen i obiman kulturno-prosvetiteljski program (koncerti, izložbe, prezentacije), a manastir Žiča učestvuje sa izložbom od tridesetak ikona.

Na ikonama su predstavljeni likovi Presvete Bogorodice (svetogorski uzori) i likovi svetitelja koji se podjednako slave u Rusiji i Srbiji.

Održavanje izložbe, organizaciono i finansijski, pomogli su Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i Fondacija "Braća Karić".

 

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage