Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 10. 2016.

Izložba "Blago Singidunuma" za Dan Muzeja grada Beograda

Izložba "Blago Singidunuma - Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda", autora dr Slavice Krunić i Milorada Ignjatovića, biće otvorena sutra u Konaku kneginje Ljubice povodom 113 godina Muzeja grada Beograda.

Izložba "Blago Singidunuma" za Dan Muzeja grada Beograda

Foto:Tanjug

Na otvaranju prisutnima će se obratiti direktor Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac, recenzent knjige "Rimski nakit u Beogradu", naučni savetnik i rukovodilac kasno antičke zbirke u Narodnom muzeju dr Tatjana Cvetićanin, izložbu će otvoriti gradski menadžer Goran Vesić.

Najvredniji predmeti iz bogate Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda, njih oko 200, koji će biti izloženi u Konaku kneginje Ljubice, raznovrsnošću oblika živopisno govore o zanatskim i umetničkim težnjama antičkog sveta, o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi grad, interesovanjima i kulturi njegovih stanovnika, modi, kao i o potrebi pojedinca toga doba da javno izraze svoje bogatstvo, blagostanje, zasluge i status u društvu.

Reprezentativani izbor nakita iz antičkog perioda, izrađen od zlata, srebra, dragog i poludragog kamena, staklene paste i drugih skupocenih materijala pojaviće se posle mnogo godina pred očima javnosti.

Arheološki materijal, otkriven na prostoru današnjeg Beograda i u njegovoj široj okolini, svedoči o izuzetnom razvoju pojedinih grana zanatstva i umetnosti, kao i o velikom prometu robe koji je uslovio procvat trgovine u Singidunumu.

Raznovrsnost sirovina i formi ovih predmeta, za istraživače su uvek predstavljali dodatni izazov, pre svega zbog simboličnog značenja koje ovakav nakit i pojedine njegove vrste nose u sebi.

Autori izložbe ističu da je zlato u antičkom svetu bilo ne samo metafora besmrtnosti bogova već je kao najskupoceniji metal bio gradacija bogatstva, moći i društvenog statusa vlasnika ne samo nakita već i drugih predmeta izrađenih od njega.

Stoga se, dodaju Krunić i Ignjatović, zlatni nakit tretira kao specifični oblik duhovne i materijalne kulture svakog naroda te on nije samo modni već je i staleški, porodični, kultni ili vojni simbol.

Izložbu "Blago Singidunuma - Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda", realizovana je zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a moći će da se pogleda do 15. januara.

 

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage