Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 10. 2016.

Dela Aleksandra Cvetkovića: Alegorije na grčke mitove

Izložba dela Aleksandra Cvetkovića pod nazivom "Alegorije na grčke mitove" biće otvorena 1. novembra u Galeriji 212 s početkom u 19h.

Dela Aleksandra Cvetkovića: Alegorije na grčke mitove

Foto:B92.net

Izložba "Alegorije na grčke mitove", koja će biti otvorena do 15. novembra, sadrži slike i mecostafe (mezzo stuff) odnosno objekte koji su nastali 2016. godine kao rezultat Cvetkovićeve likovne interpretacije grčkih mitova.

Tezejeva jedra, 2016, kombinovana tehnika na platnu (Foto: Galerija 212)
Tezejeva jedra, 2016, kombinovana tehnika na platnu (Foto: Galerija 212)

 

"Cvetković na aktuelnim radovima sučeljava hermetizam čiste likovnosti sa redi-mejdovskom tradicijom korišćenja isluženih upotrebnih predmeta kojima u novom kontekstu realizovane slike ili objekta dodeljuje sveža artificijelna i posebno efektna, alegorijska značenja", objašnjava Stefan Cvetković stoji u pratećem katalogu izložbe . 

"Principi apstrakcije i figuracije na novim radovima, međutim, ne upadaju u klopku antagonizma, već se naprotiv susreću i međusobno nadopunjuju, tvoreći specifičnu semantiku likovnog govora oblikovanog prema sasvim individualnim načelima alegorijskog dočaravanja odabranih mitskih figura, situacija i događaja. Ovaj umetnički pristup, Cvetković je u novom ciklusu primenio i u mediju objekata koji, poput trodimenzionalizovanih slika, svojom prostornošću još upečatljivije alegorizuju one sadržaje koje danas pamti još jedino nemo grčko kamenje vekovima izbeljivano sunčevom svetlošću i nagrizano solju Egejskog mora. Uz jedan takav kamen, Cvetković je prislonio Arijadnino klupko, izazovno pozivajući posmatrača da se za njega uhvati i hrabro upusti u lavirint svoje nedogledne mašte".

Minojev labirint, 2016, kamen-drvo (Foto: Galerija 212)
Minojev labirint, 2016, kamen-drvo (Foto: Galerija 212) 

Aleksandar Cvetković (1947) završio je diplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1973. i postdiplomske studije 1975. godine na istoj Akademiji, Odsek za slikarstvo, u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. 

Priredio je preko sedamdeset samostalnih izložbi u zemlji i svetu, i učestvovao u selekcijama nekoliko stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima. 

Dobitnik je većeg broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Prva nagrada za slikarstvo na 18. i 29. Oktobarskom salonu, Beograd, 1977. i 1988; Nagrada na međunarodnoj izložbi crteža, Nirnberg, 1979; Prva nagrada na 2. Bijenalu jugoslovenske likovne umetnosti, Njujork, 1980; Nagrada na 13. Bijenalu umetnosti, Aleksandrija, 1980; Zlatna paleta ULUS-a, Beograd, 1985; Politikina nagrada, Beograd, 1990; Nagrada grada Čačka na 10. i 16. Memorijalu Nadežde Petrović, Čačak, 1978. i 1990; Prva nagrada za slikarstvo na Memorijalu Milene Pavlović Barili, Požarevac, 1995; itd. 

Dela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej grada Beograda, Muzej Zepter u Beogradu, Narodni muzej Požarevac, Narodni muzej Kruševac, Narodni muzej Kraljevo, Muzej savremene umetnosti Skoplje, Narodni muzej Zadar, Moderna galerija u Zagrebu, Moderna galerija u Ljubljani, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku, Moderna galerija Lazarevac, itd. 

Živi i radi u Beogradu.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage