Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 11. 2016.

Izložba "Dunav - umetnik, putnik i svedok" u Briselu

Izložba "Dunav - umetnik, putnik i svedok", koja prikazuje tvrđave u Srbiji na priobalju Dunava, biće otvorena sutra u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, najavilo je Javno preduzeće "Beogradska tvrđava".

Izložba "Dunav - umetnik, putnik i svedok" u Briselu

Foto:B92.net

Izložbu će otvoriti ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, a svečanom otvaranju prisustvovaće i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. Domaćin izložbe je Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu. 

Tim autora Javnog preduzeća "Beogradska tvrđava" ovom postavkom priča priču o Dunavu kroz tri segmenta, koji se međusobno prepliću i dopunjavaju. 

Dunav - putnik i umetnik prikazuje priče putopisca Francuza Djedona Ogista Lansloa, koji je, ploveći Dunavom, rečju i slikom predstavio podunavske gradove Srbije 19. veka. 

Dunav - svedok govori o postojanju, razaranju i ponovnom nicanju tvrđava u Srbiji. 

Tvrđave su gradili kako srpski, tako i ugarski i turski vladari, a najmonumentalnije tvrđave podignute su upravo na obalama Dunava i smatraju se najznačajnijim evropskim spomenicima vojne arhitekture. 

Na izložbi "Dunav - umetnik, putnik i svedok" biće predstavljeno sedam tvrđava u Srbiji, čije materijalno stanje arhitekture, postupci revitalizacije i dostupnost mogu biti zanimljivi različitim ciljnim grupama, kao potencijalnim posetiocima Srbije. 

Na izložbi će biti prikazani osnovni podaci i opšta slika o pet spomenika kulture - tvrđava na Dunavu: Bač, Petrovaradin, Smederevo, Ram i Kladovo (Fetislam), kao i detaljniji prikaz Beogradske i Golubačke tvrđave, u kojima je postupak revitalizacije obavljen u većem obimu i koje imaju značajnu funkciju u razvoju turizma naše zemlje. 

Izložba, koju su realizovali JP "Beogradska tvrđava" i "Tvrđava Golubački grad" d.o.o, bila je prikazana i u Kulturnom centru Srbije u Parizu u junu prošle godine, a zatim u Beogradu (2015) i Baču (2016), u okviru manifestacije "Dani evropske baštine". 

U Briselu će biti postavljena zahvaljujući angažovanju i saradnji JP "Beogradska tvrđava", Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Stalne misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji, uz podršku Privredne komore Srbije i Turističke organizacije Srbije.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage