Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 11. 2016.

Tri izložbe u Kulturnom centru Beograda

Kulturni centar Beograda danas otvara tri izložbe u svojim galerijskim prostorima.

Tri izložbe u Kulturnom centru Beograda

Foto:B92.net

U galeriji Artget zainteresovani će biti u prilici da vide izložbu dokumentarne fotografije "Fotodoks 2015 - Prošlost je sada". 

Festival Fotodoks u Minhenu, jedan od značajnijih događaja za savremenu dokumentarnu fotografiju u Nemačkoj, posvetio je prošle godine glavnu izložbu “Past is Now” (Prošlost je sada) prostoru bivše Jugoslavije, istražujući i sadašnje stanje u regionu, i "potencijal prošlosti u sadašnjosti", naveli su organizatori. 

Na izložbi učestvuju umetnici iz exYU i drugih evropskih zemalja. Izložba se zasniva na dokumentarističkom pristupu, a temu “Past is Now“ (Prošlost je sada) obrađuje iz različitih perspektiva. 

Autori su koristili postojeće arhive ili su formirali nove, išli su istorijskim tragovima ili su preispitivali kulturne stereotipe i mitove, osvrtali su se na dvadesetpetogodišnjicu ujedinjenja Istočne i Zapadne Nemačke ili na dvadesetogodišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

U saradnji sa partnerima iz bivše Jugoslavije izložba Fotodoks 2015. bavi se pozicijom status quo i potencijalom koji jučerašnjica ima u današnjici. Gosti tokom trajanja izložbe biće Sofija Grajf, jedna od kustoskinja izložbe Fotodoks: Prošlost je sada" i Roman Bezjak, autor na izložbi i profesor fotografije na Univerzitetu u Bilefeldu (Nemačka). 

Tokom izložbe biće organozovano nekoliko tematskih vođenja i razgovora na temu savremene dokumentarne fotografiji 

U Likovnoj galeriji umetnik Milorad Mladenović, dobitnik nagrade Kulturnog centra Beograda na 55. Oktobarskom salonu, predstavlće svoj doktorski rad na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod nazivom "Neposredni konteksti". 

Projekat je definisan u dve osnovne komplementarne celine koje se bave statusom teksta u društvenoj komunikaciji kroz medije crteža, instalacije, video zapise i digitalne forme. 

Osnovnom zamisli celine izložbe ističe se nestabilna, subjektivna, zanemarena ili ukinuta komunikativnost u savremenim okolnostima življenja ili egzistencije. Izložba "Neposredni konteksti" biće predstavljena i početkom 2017. godine u Galeriji savremene umetnosti u Subotici. 

U galeriji "Podroom" gostuje savremena likovna scena iz Monpeljea sa projektom „…O poroznosti“. Cilj izložbe je povezivanje različitih sfera savremene umetnosti koje nastaju u okvirima nezavisnih i institucionalnih struktura. 

Prva faza projekta podrazumeva dve izložbe i niz susreta i razgovora sa francuskim umetnicima, profesorima i studentima umetničkih akademija. 

Izložba pod nazivom ...O poroznosti II, na kojoj će se predstaviti umetnici koji žive i rade u Monpeljeu u galeriji "Podroom", i izložba "...O poroznosti" na kojoj će se predstaviti umetnički kolektiv Aperto u "Umetničkom prostoru U10". 

Nastavak pomenute saradnje podrazumeva takođe dve izložbe i razgovore sa umetnicima koji žive i rade u Srbiji ali i profesorima i predstavnicima različitih institucija tokom 2017. godine u u galerijama Aperto i Esbama u Monpeljeu., navedeno je u saopštenju.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage