Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 12. 2016.

Izložba „Idealna žena – slepa, gluva i nema“

Izložba pod nazivom „Idealna žena – slepa, gluva i nema“, otvorena je 1.12.2016. u 18h u galeriji biblioteke Branko Miljković, u okviru „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“.

Izložba „Idealna žena – slepa, gluva i nema“

Foto:B92.net

Izložba se bavi temom nasilja nad ženama kroz istoriju, od srednjevekovnog pojasa nevinosti, preko histerije kao ženske bolesti 19.veka, do današnjih zlostavljanja u okviru porodice. 

Histerija se u ovom kontekstu uzima kao simbol sputane ženske slobode i seksualnosti; histerične žene su često gubile vid, sluh, oduzela bi im se moć govora ili bi otkazao deo tela bez vidljivih fizioloških osnova za to. 

Na svim izloženim radovima, neće se videti nijedno žensko lice jer žena ostaje slepa, gluva i nema. U ovom radu ženska žrtva je simbolično prikazana sa kapom preko glave gde su dva znaka X na očima i zašivena usta. Takođe, žrtve nasilja i danas vrlo često ostaju anonimne. 

Izložba će biti otvorena do 10. decembra.

Nasilje nad ženama: Histerija ili sputana seksualnost

 

Potcenjivanje ženske inteligencije, ništa manje nego sarkastično-prezriv odnos koji su muškarci, od davnina (skoro tridesetak vekova poznate istorije zapadne civilizacije i njenog mišljenja) zauzimali prema ženama, danas ostavlja opor ukus koji neispunjena očekivanja tako često uzrokuju. 

Daleko od toga da zanemarujemo sve napore i neverovatne podvige koje su pojedine ženske ličnosti bezrezervno i nesebično činile, povlačeći talase koji su digli buru i uzdrmali čovečanstvo. Ipak smo, nažalost, još uvek svedoci svakodnevnog nasilja (i diskriminacije) koje žene, u različitim delovima sveta, trpe, nemo podnoseći sistematsko, dugogodišnje zlostavljanje (psihičko maltretiranje, moralna i socijalna degradacija ličnosti, postavljanje zabrana, restrikcija potreba: emotivnih – nežnost, telesnih – čulna uživanja, duhovnih – želja za znanjem, individualnih – staranje i briga o sebi). 

Ova lista je dugačka i nepotpuna, ali, jedno je izvesno: ženska polnost, a time i njena seksualnost, ostaje „mračni kontinet“ na koji, iako su zakoračili, muškarci neće moći da osvoje, jer, prosto, nikada neće imati iskustvo takve seksualnosti, a time ni adekvatnu ideju o njoj. 

Ova, za muški pol donekle frustrirajuća činjenica, za posledicu ima nepregledni niz jezivih osvetničkih činova kažnjavanja žena, jer ostaju nerešiva zagonetka koja ne doprinosi hranjenju muškog ega. Naprotiv, izaziva agresivne, primitivne porive nasilnog „zauzimanja“ neosvojene teritorije (otuda ogroman broj silovanja, ubistava itd.) I 

zvesno je da je u svakoj kulturi žensko oduvek bilo predmet zabrana, posebne pažnje i manipulacije, bez obzira na to kako je bilo integrisano u kulturu. Ovo ujedno znači da nikada i nije bilo i nije moglo biti potpuno razjašnjeno. 

Ova izložba nastala je kao završni deo kompleksnijeg istraživanja i fascinacije pojmom identiteta, gde umetnica, obzirom na svoj pol, u fokus radova postavlja ženski identitet, telesnost i seksualnost, posmatranu sa različitih aspekata: moralnog i društvenog (preispitujući rodne uloge, instituciju patrijarhalnog braka, pravoslavne Crkve i religije), telesnog (serijal slika na kojima su prikazane različite modifikacije tela hirurškim intervencijama), koje je uvek skoro u vezi sa političkim, do poslednjeg, skrivenog mesta tajne – ženske seksualnosti. 

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati