Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 12. 2016.

Muzej Sigmunda Frojda gostuje u Beogradu: Dakle, ovo je jači pol

Muzej Sigmunda Frojda prvi put gostuje u Beogradu izložbom "Dakle, ovo je jači pol" koja će sutra biti otvorena u Kolarčevoj zadužbini.

Muzej Sigmunda Frojda gostuje u Beogradu: Dakle, ovo je jači pol

foto: b92.net

Psihoanalitičko društvo Srbije, obeležavajući jubilej 160 godina od rođenja Sigmunda Frojda, organizuje ovu izložbu u saradnji sa Bečkim psihoanalitičkim društvom i Muzejom Sigmund Frojd, a uz veliki doprinos Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji. 

Kako je navela predsednica Psihoanalitičkog društva Srbije Jasminka Šuljagić za sajt Kaleidoskop, izložba se ne ograničava samo na stručnu javnost, već je otvorena i za širu publuku, a biće praćena konferencijom na kojoj će članovi Psihoanalitičkog društva Srbije, zajedno sa kolegama iz inostranstva, govoriti o mnogim aspektima ženskog pitanja danas. 

"Dakle, ovo je jači pol" – ironična je aluzija kojom je, kako se priča, Ema Ekštajn jednom prilikom pozdravila Frojda. Iako ovako sažeta, citirana opaska sadrži u sebi mogućnost novih interpretacija prevladavajućih rodnih uloga. Kao pacijenti, ove žene su Frojdu omogućavale temelj za otkrivanje nesvesnog, i sam "otac psihoanalize" potvrđivao je da je tretman koji je bio poznat kao "lečenje razgovorom" razvio sa njima zajedno. 

Izložba će biti otvorena sutra u 17.30 i traje do 27. decembra.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage