Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 01. 2017.

U Galeriji Doma omladine 17 izložbenih projekata

Tokom 2017. godine u Galeriji Doma omladine Beograda u 52. sezoni biće predstavljeno 17 izložbenih projekata, saopštili su iz ove ustanove kulture.

U Galeriji Doma omladine 17 izložbenih projekata

Foto:B92.net

Novu izlagačku sezonu otvara multidisciplinarni umetnik Ivan Bon izložbom Zvuci Kosmosa koja predstavlja kreativni spoj nauke i umetnosti kroz zvučne skulpture koje, emitujući zvuke sa početka Univerzuma, otkrivaju skrivenu sposobnost radio prijemnika da primaju šumove iz drevnih epoha veoma bliskih Velikom prasku.

U cilju još bližeg pojašnjenja fenomena kojim se Ivan Bon bavi, biće organizovana i dva prateća predavanja u Domu omladine Beograda.

Nakon 27 godina i učešća na BITEF festivalu 1990. godine sa Bow Gamelan ansamblom, britanski umetnik Sean Dower (Šon Dauer) ponovo dolazi u Beograd, kako bi krajem februara u Galeriji Doma omladine predstavio svoja istraživanja u obradi video slike i zvuka u svrhu stvaranja uslova za kinetičko procesuiranje političke i kulturne istorije kroz umetnost.

Druga polovina aprila je rezervisana za mesec fotografije, koji je, po uzoru na Pariski i Bečki mesec fotografije, od prošle godine osvanuo i u Beogradu. Galerija Doma omladine Beograda se u organizaciju ovog perspektivnog projekta uključila izložbom Luke Klikovca pod nazivom "Memento".

Svoju uspešnu umetničku saradnju Aleksandra Kovačević i Jelena Nikolić će nastaviti i u Galeriji Doma omladine Beograda u junu mesecu izložbom "Meetme@Heaven".

Umetnice suprostavljaju predstavu raja savremenom kapitalističkom društvu koje više ceni ovozemaljske od nebeskih vrednosti i koje za posledicu ima ustanovljene vrline zloupotrebljene i prepakovane kroz popularnu psihologiju.

Nakon toga, kroz projekat Dodatno-dopunska nastava će biti predstavljeni izložba i javni program koji su koncipirani kao višeslojni i višeznačni projekat koji kroz različite forme preispituje i tretira ulogu umetnika i intelektualca unutar savremenih proizvodnih procesa.

Projekat je usmeren ka analiziranju i delovanju u sklopu prostora u kojima se produkuju kulturni, umetnički i edukativni sadržaji.

Letnji raspust nam donosi dve zanimljive izložbe: spoj crteža i teksta Vladimira Ilića i foto-dokumentarnu priču Strumička ulica Borisa Burića.

Početak školske godine obeležiće gostovanje dva italijanska umetnika: Jakopa Čekarelija i Daria Lagane.

Njihovo putovanje počinje u Berlinu a završava se u Srbiji.

Međutim, njihovo istraživanje briše granice između ova dva grada i beleži sve kulturne promene koje, ne poznajući granice, stvaraju u kontinuitetu evropski identitet.

Nakon vrlo uspešnog i vidljivog projekta Inkubator: Inter/akcija, nastavlja se saradnja studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i studenata istorije umetnosti Filozofskog fakulteta.

Ovaj projekat je u svom prvom izdanju ostvario odlične rezultate pruživši priliku mladim autorima da samostalno zakorače u svet umetničke produkcije.

U 2017. godini, pored spomenutih izložbi, Galerija Doma omladine Beograda ima zadovoljstvo da ugosti i sledeće umetnike: Borisa Lukića, Metju Merika, Emiliju Radojičić, Sanju Stojkov, Bjorna Hegarta i Miodraga Manojlovića, Mariju i Ivana Kadelburg i Tijanu Radenković.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage