Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 04. 2017.

Odlaže se otvaranje izložbe "Umetnost u bunkeru"

Otvaranje izložbe "Umetnost u bunkeru. Cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka", odlaže se za 24. april zbog vremenskih prilika, saopštili su JP "Beogradska tvrđava" i izdavačka kuća "Klio".

Odlaže se otvaranje izložbe "Umetnost u bunkeru"

Foto:B92.net

Izložba je trebalo da bude otvorena danas u Vojnom bunkeru na Kalemegdanu. Postavka je inspirisana knjigom Radine Vučetić "Monopol na istinu" i bavi se cenzurom u Srbiji i Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. 

Ambijent Bunkera i specifična arhitektura prostora omogućavaju "oživljavanje" i problematizovanje pojedinih tema: bunkerisanje filmova, zabrane studentskih časopisa, pozorišnih predstava, književnih i slikarskih dela. Na 36 panoa biće prikazani različiti prizori iz umetničkog života SFRJ i kontrasti koji su postojali u zemlji - Tito i holivudske zvezde nasuprot bunkerisanju filmova, avangarda u pozorištu i na Bitefu, nasuprot skidanju sa repertoara predstava "Kad su cvetale tikve", "Kape dole" i "Druga vrata levo", avangardno slikarstvo, nasuprot zabranjenim slikama Miće Popovića. 

Autori izložbe su Mirjana Slavković, kustos u Muzeju Jugoslavije i Marija Miletić. Materijal za izložbu ustupili su Matica srpska, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslovenske kinoteke.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage