Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 05. 2017.

Izložba "No / Net" Metju Merika u Galeriji DOB

U petak, 05. maja, u Galerija Doma omladine Beograda u 19:00 časova biće otvorena izložba "No / Net" Metju Merika. Izložba traje do 21. maja 2017. godine.

Izložba "No / Net" Metju Merika u Galeriji DOB

Foto:B92.net

Tokom boravka u Moskvi i brojnih putovanja u protekle dve godine, Metju Merik je, pored raznih inspirativnih impulsa, sakupljao i inspiraciju kroz intepretaciju ruskog jezika, birokratije i ponašanja, reference na grafite, modne matrice (sa posebnim osvrtom nabunde) kao i kroz sopstveno krivo shvatanje jezika i društvenih normi.

Naziv izložbe "No / Net" je inspirisan razgovorom sa obezbeđenjem (ohrana) 2016. godine u centru Moskve. Merikova umetnička praksa je utemeljena na svakodnevnim vizuelnim, društvenim i ideološkim motivima, sopstvenom smislu za humor i sakupljenim anegdotam koje opisuju birokratiju, društvo, autokratiju i dogmu.

U Beogradu i Srbiji, koje je Merik posetio u više navrata od 2013. godine, često je obrađivao ove teme u svom radu. Položaj radova na izložbi, bilo da su na, ispred ili preko drugih radova, je bitan jer oličava svakodnevno prostorno iskustvo izazvano sličnim odnosima stvari u orkuženju ulice i doma, ali i prirodu javnih interakcija i govornih slojeva u društvenim okvirima. Na neki način, svaki od radova pokušava da nadglasni drugi.

Radovi poput /Work/ (Rad) predstavlja Merikovo izraženo interesovanje za način na koji se ljudi angažuju na poslovima u javnosti kao snabdevači ali i konzumenti. Snimljen u Indiji (Delhi i Džaipur), ova dva filma prikazuju na jednom ekranu čoveka koji prodaje hranu porodicama i prolaznicima dok istovremeno na drugom ekranu vidimo grupu radnika u tekstilnoj fabrici kako prave tepihe i odeću uglavnom za kupce sa Zapada. I lokacije i iskustva otkrivaju slične konflikte ali i podsećaju na fizičku interakciju pojedinaca sa njihovim potrošnim predmetima.

Istovremeno, radovi poput /You’ve Had Your Fun/ (Dosta ste se zabavljali), u formi krstova od vinila od 1m2 , otkrivaju Merikov humor i kroz interakciju uključuju posmatrače da fotografišu rad koji predstavlja teoriju zavere povezanu sa sletanjem na Mesec iz 1969. godine ukazujući na krstove urezane u objektive astronautskih kamera koji se pojavljuju iza lunarnih objekata i scenografije. Pozajmljujući ovaj motiv i predstavljajući ga u kontekstu izložbe, Merik se poigrava sa netačnošću prezentacije dok svesno nadograđuje taj proces scenskog menadžmenta kroz izložbu. Merik često radi u filmu, dekal nalepnicama, skulpturi, performansu i crtežu. Na izložbi u Galeriji Doma omladine Beograda će se predstaviti kroz radove koji su nastajali od 2015. godine.

Metju Merik je rođen u Midlzbrou u Velikoj Britaniji 1987. godine.

Trenutno živi i radi u Moskvi.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage