Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 05. 2017.

BG: Švajcarci osnovali galeriju. Prva izložba Bugijeva

Beograd 5. maja dobija novu galeriju koja će nositi naziv "Laufer-Eugster Belgrade", koja će u 19 časova biti otvorena izložbom fotografija Vladimira Milivojevića Bugija, međunarodno priznatog fotografa iz Srbije.

BG: Švajcarci osnovali galeriju. Prva izložba Bugijeva

Foto:B92.net

Bugi je prepoznatljiv po svojim beleškama andergraund života. Do sada je objavio sedam monografija, a o njegovom stvaralaštvu pisali su magazini: Tajm, Plejboj, Njujork tajms, Roling stoun, i drugi. Postavka „Demons“ (Demoni) u prostoru „Laufer-Eugster Belgrade“ ujedno je prva samostalna izložba u njegovom rodnom gradu, kao i svetska premijera nove serije fotografija velikih formata. 

Serija „Demons“ (Demoni) prekretnica je u Bugijevom izuzetno bogatom umetničkom radu. Fotografije nastale drevnom kolodijumskom tehnikom, za koju je napravio velikoformatni drveni fotoaparat, prikazuju lica i predmete koje je Bugi „uhvatio“ u dvorištu svog studija na Dorćolu. Ove fotografije sa pečatom mračnog kolodijuma i nenamernih senki, asociraju na mesta izvan života i snove na ivici pakla. Svaka fotografija je tretirana kao slika, svaka je unikatna i ne može se umnožavati.

 

Osnivači galerije „Laufer-Eugster Belgrade“, koja je smeštena u stovarištu u pojasu stare beogradske luke u Dunavskoj BB, su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

Foto: Vladimir Milivojević Bugi / Laufer II Eugster Belgrade
Foto: Vladimir Milivojević Bugi / Laufer II Eugster Belgrade

 

„Posle dve uspešno realizovane izložbe u rezidevciji švajcarske ambasade u Beogradu i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umetnosti“, poručuju osnivači i dodaju: „Beograd je središte regiona koji se brzo menja, a vreme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umetnici su postali svesni evolucije svetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.“ 

Izložba Bugijevih fotografija moći će da se pogleda 6, 13. i 20. maja od 14 do 18 časova.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage