Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 06. 2017.

Izložba "Šidijanke Save Šumanovića" u Novom Sadu

Gostujuća izložba Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu - "Šidijanke Save Šumanovića" biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe i direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu Vesna Burojević i istoričarka umetnosti dr Lidija Merenik.

Izložba "Šidijanke Save Šumanovića" u Novom Sadu

Foto:B92.net

Galerija Matice srpske i Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu već nekoliko godina saradjuju na realizaciji programa posvećenih predstavljanju i tumačenju stvaralaštva slikara Save Šumanovića, a ova saradnja je nastavljena izložbom "Šidijanke Save Šumanovića". 

Monumentalni Šumanovićev ciklus "Šidijanke" (Kupačice) koji se u celini čuva u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, pripada poznoj fazi stvaralaštva Save Šumanovića, kada je umetnik naslikao svoja najzrelija dela. 

"Šidijanke" se opravdano smatraju najvišim dometima umetničkog stvaralaštva i nacionalne likovne umetnosti. 

Ciklus "Šidijanke" je prvi put izložen u celini na izložbi "Šidijanke Save Šumanovića", u okviru 17. Memorijala Save Šumanovića u Šidu u maju, a u Galeriji Matice srpske je prilagodjen prostoru, s akcentom na multiplikaciji ženskih likova i karakteristikama koje ga čine jedinstvenim. 

Dvadeset i četiri izabrane kompozicije omogući će posetiocima da sagledaju nameru umetnika i suštinsko značenje ovog izuzetnog likovnog ostvarenja. 

Izložbu prati katalog "Šidijanke Save Šumanovića" sa tekstovima Vesne Burojević i dr Lidije Merenik i reporodukcijama izloženih dela. 

Publici će tokom izložbe biti dostupna i naučna monografija "Sava Šumanović. Šidijanke - velika sinteza i otkrovenje nove stvarnosti" autorke dr Lidije Merenik, u izdanju Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu. 

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage