Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 06. 2017.

Otvorena izložba "Sjaj renesanse" u Muzeju grada Beograda

Ideja ove izložbe je da predstavimo epohu renesanse koja najbolje reprezentuje Italiju u svetu, kazao je sinoc Davide Skalmani direktor italijanskog instituta za kulturu u Beogradu na otvaranju izložbe "Sjaj renesanse" u Muzeju grada Beograda.

Otvorena izložba "Sjaj renesanse" u Muzeju grada Beograda

Foto:b92.net

Skalamani je dodao da se sa renesansom stvara novo doba i predstava između ljudskog bića i sveta. 

"Renesansa je poznta po sjajnim italijanskim umetnicima i njena vitalnost te epohe se ogleda u načinu na koji su se odevali tadašnji vladari na dvorovima", kazao je Skalmani. 

Kustos izložbe Fausto Fornazari zahvalio se na gostoprimstvu Muzeju grada Beograda i naglasio da je izložba koju je postavio obišla mnogo gradova pre Beograda. 

"Izložba je predstavljena u Njujorku, Pekingu, Madridu i sada je u Beogradu. Moram da vam kažem da je Beograd jednako važan kao i ostale svetske metropole: Vi ste sada moji gosti i želim da vam predstavim renesansu. Zamislite da je ovo jedna antička palata u kojem je vladar pripremio gozbu za svoje zvanice", kazao je Fornazari. 

Izložba je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, a njena postavku čini od 30 eksponata. 

U Muzeju grada Beograda biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. 

Ovi kostimi biće izloženi na postoljima, a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. 

Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća, ističu organizatori. 

Projekat na osnovu kojeg je realizovana izložba nastao je u Mantovi. 

Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove kao i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju. 

Organizatori izložbe su Asocijacija "Invito a Corte" Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage