Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 06. 2017.

Ljubinu izložbu videlo 10.000 posetilaca

Zbog ogromnog interesovanja, izložba “Ljuba – Slike” biće produžena još mesec dana - do 1. jula.

Ljubinu izložbu videlo 10.000 posetilaca

Foto:b92.net

Izložbu slika akademika Ljube Popovića, otvorenu pre dva meseca u Modernoj galeriji u gradu na Kolubari, do sada je videlo 10.000 posetilaca iz čitave Evrope. To je apsolutni rekord u više od tri i po decenije postojanja Moderne galerije u kojoj će na jesen biti priređena još jedna ekskluzivna izložba slika Dade Đurića, najveća do sada na prostorima bivše Jugoslavije. 

Zbog ogromnog interesovanja, izložba “Ljuba – Slike” biće produžena još mesec dana - do 1. jula. Izloženo je 49 radova Ljube Popovića, od kojih su mnogi prvi put prikazani javnosti, a deo se nalazi i u privatnim kolekcijama. Deo izložbe je i triptih “U čast Džona Frejzera“, dimenzija 8,1 sa 2,6 metara, nastao sedamdesetih godina prošlog veka, za beogradski hotel “Interkontinental”, ali s obzirom da mnogim gostima nije odgovarala, često je bila sakrivena iza zavese, a više od dve decenije nalazila se u podrumu. Moderna galerija nastoji da dođe u trajni posed triptiha, u čemu posreduje Ministarstvo kulture.

- Sa organizovanom posetom Slikarske kolonije iz Koštunića, umetnika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije, broj onih koji su videli izložbu premašio je 10.000 i izuzetno smo ponosni na taj svojevrsni rekord – kaže Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije. - Od tog broja, četiri petine su odrasli, isto toliko je ljudi van Valjeva, a mnogi su, upravo zbog Ljubine izložbe, prvi put bili u našem gradu. Pred kraj ispitnog roka, očekujemo i organizovanu posetu studenata Akademije likovne umetnosti.

POSTAVKA

- Na spratu Moderne galerije biće izložene knjige, dokumenti, đačke knjižice i drugi lični predmeti Ljube Popovića, a otvaranje postavke planiramo za 12. avgust, na godišnjicu njegove smrti – najavljuje Jovanović. - Naš projekat Muzeja fantastike u Valjevu, koji je jedno od poslednjih dela Ljube Popovića, konačno je dobio podršku Vlade Srbije, uvršten je u strateški program Ministarstva kulture do 2027. godine.


Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage