Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 07. 2017.  - Autor: Pressonline

Virtuelna tura kroz Pariz s početka 20. veka

Galerija "Tejt modern" će, uz novu izložbu posvećenu Amedeu Modiljaniju, za gledaoce oživeti i Pariz s početka 20. veka.

Virtuelna tura kroz Pariz s početka 20. veka

Foto: Wikipedia

Kada ove jeseni u londonskoj Galeriji "Tejt modern" bude otvorena izložba "Modiljani", svim posetiocima biće dostipna oprema za virtuelnu realnost (VR) preko koje će moći da uđu u grad u kojem je ovaj Italijan proveo najveći deo svog stvaralačkog života.

Kustoskinja Nensi Ajerson kaže da će VR dati novu dimenziju izložbi.

- Virtuelna realnost neće ništa oduzeti od umetnosti a pomoći će nam da je bolje razumemo. Korišćenjem VR opreme želimo da bliže osetimo Pariz kao grad u kojem je Modiljani voleo i stvarao i da u potpunosti uronimo u njegovo okruženje - rekla je kustoskinja za BBC.

Soba za virtuelnu realnost biće prva te vrste otvorena u Tejtu za jednu izložbu. 

"Modiljani" će biti najsveobuhvatnija izložba ovog italijanskog umetnika u Velikoj Britaniji sa oko stotinu eksponata.

Rođen u Livornu 1884. Modiljani je napravio neke od najnezaboravnijih umetničkih dela početka 20. veka a najčuveniji je bio po portretima izduženih lica.

Preselio se u Pariz 1906. gde je pao pod uticaj nove umetničke zajedice u kojoj su bili Pikso, Tuluz-Lotrek, Žan Kokto i ostali. Preminuo je 1920. od tuberkuloznog meningitisa.

Jedinu samostalnu izložbu koju je Modiljani imao za života - u Galeriji Berte Vajl 1917 - policija je zatvorila na osnovama nepristojnosti.

Nagi portret okačen u izlogu privukao je pažnju jednog policajca koji je živeo preko puta ulice.

- Ono što je šokiralo Amedeove savremenike nije bilo to što su mu modeli bili goli - ljudi su vekovima slikali aktove - već činjenica da su im se videle pubične dlačice. To je, izgleda, izazvalo opštu pometnju i neke slike su morale da budu uklonjene - objašnjava Ajersonova.

Ona je dodala da je odnos prema maljama na ženskom telu u to vreme bio takav da je ženama čak savetovano da koriste zračenje da bi ih uklonile.

Izložba "Modiljani" biće otvorena od 23. novembra 2017. do 2. aprila 2018.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage