Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 09. 2017.

Izložba "Fantastičnih 6" u Kući legata

Otvaranje izložbe "Fantastičnih 6" Milana Tucovića, Željka Đurovića, Sergeja Aparina, Zorana Velimanovića, Vladimira Đurića i Željka Tonšića zakazano je za 7. septembar u beogradskom izložbenom prostoru Kuća legata.

Izložba "Fantastičnih 6" u Kući legata

foto:B92.net

Ovi stvaraoci su artikulisani u različitim likovnim medijima. Prvenstveno su posvećeni slikarstvu, ali i objektima i skulpturi. Likovni kredo te grupe umetnika pokreću snovi i fantastično. Njihovo slikarstvo obraća se i vraća čoveku kroz građenje složenih, slojevitih, raznolikih kompozicija, od kojih je svaka jedan svet i ostvarena vizija. Za sve njih karakteristična je stvaralačka zrelost, kontinuitet u radu i metavremenski pristup slikarstvu, koji počiva na postulatima renesansne umetnosti.

"Ideja za nastanak izložbe 'Fantastičnih 6' leži u činjenici da je tok nasleđa figurativne, pa samim tim i fantastične likovne umetnosti u Srbiji, više nego primetan u poslednjih 40 godina i u evidentnom postojanju pojedinaca koji su se samostalno usavršavali i pritom su nagrađivani", piše likovna kritičarka Maja Živanović, koja je kustos ove izložbe.

"Dve decenije sam pratila razvoj fantastične umetnosti kroz televizijske emisije i različite vidove predstavljanja odabranih umetnika na Radio-televiziji Studio B. Shvatila sam da je medijska, a i pažnja likovne javnosti poslednjih godina bila usmerena ka nekim drugim pravcima i likovnim medijima. Stoga je ova izložba logičan sled mog istraživanja u tom polju likovne umetnosti. S obzirom na to da živimo u vremenu koje nipodaštava personalnost i individualnost i gde je umetnost sve više okrenuta tehnologiji i novim medijima, osmislila sam izložbu šestorice slikara koji svojom estetikom i stvaralaštvom nastoje da, kroz sopstvene mitologije i zavidna crtačka umeća, obnavljajući prošlost, vide i vode nas u budućnost."

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage