Press Online :: Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/rss.html Tri Pikasove slike prvi put na istom mestu od 1932. godine http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/400829/tri-pikasove-slike-prvi-put-na-istom-mestu-od-1932-godine.html Na izložbama u Parizu i Londonu biće okupljena tri akta Pabla Pikasa naslikana 1932. u razmaku od nekoliko dana ali koja nisu prikazana zajedno gotovo sto godina. ]]> Foto:B92.net

"Akt, zeleno lišće i bista", "Akt u crnoj fotelji" i "Ogledalo" prikazuju Pikasovu ljubavnicu Mari-Terez Valter.

Dela će biti deo izložbe radova umetnika iz 1932. godine. Slike nisu prikazane zajedno od Pikasovih izložbi te godine.

Najavljujući izložbu londonski Tejt Modern muzej saopštio je da se 1932. godina sada smatrana "godinom čuda" za Pikasa. Kustos Ahim Borhard Hjum je dodao da su se tada ljudi pitali da li je taj umetnik vredan ili je već prošlost.

Izložba "Pikaso 1932 - ljubav, slava, tragedija", biće postavljena u Pikasovom muzeju u Parizu od 10. oktobra do 11. februara a u Tejt Modern muzeju u Londonu od 8. marta do 9. septembra 2018. godine.

Slika "Akt, zeleno lišće i bista" prodata je za 106,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku maja 2010. godine i tada je bila najskuplje umetničko delo prodato na nekom javnom nadmetanju.

]]>
Fri, 22 Sep 2017 11:58:18 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/400829/tri-pikasove-slike-prvi-put-na-istom-mestu-od-1932-godine.html
Izložba "Fantastičnih 6" u Kući legata http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399777/izlozba-fantasticnih-6-u-kuci-legata.html Otvaranje izložbe "Fantastičnih 6" Milana Tucovića, Željka Đurovića, Sergeja Aparina, Zorana Velimanovića, Vladimira Đurića i Željka Tonšića zakazano je za 7. septembar u beogradskom izložbenom prostoru Kuća legata. ]]> foto:B92.net

Ovi stvaraoci su artikulisani u različitim likovnim medijima. Prvenstveno su posvećeni slikarstvu, ali i objektima i skulpturi. Likovni kredo te grupe umetnika pokreću snovi i fantastično. Njihovo slikarstvo obraća se i vraća čoveku kroz građenje složenih, slojevitih, raznolikih kompozicija, od kojih je svaka jedan svet i ostvarena vizija. Za sve njih karakteristična je stvaralačka zrelost, kontinuitet u radu i metavremenski pristup slikarstvu, koji počiva na postulatima renesansne umetnosti.

"Ideja za nastanak izložbe 'Fantastičnih 6' leži u činjenici da je tok nasleđa figurativne, pa samim tim i fantastične likovne umetnosti u Srbiji, više nego primetan u poslednjih 40 godina i u evidentnom postojanju pojedinaca koji su se samostalno usavršavali i pritom su nagrađivani", piše likovna kritičarka Maja Živanović, koja je kustos ove izložbe.

"Dve decenije sam pratila razvoj fantastične umetnosti kroz televizijske emisije i različite vidove predstavljanja odabranih umetnika na Radio-televiziji Studio B. Shvatila sam da je medijska, a i pažnja likovne javnosti poslednjih godina bila usmerena ka nekim drugim pravcima i likovnim medijima. Stoga je ova izložba logičan sled mog istraživanja u tom polju likovne umetnosti. S obzirom na to da živimo u vremenu koje nipodaštava personalnost i individualnost i gde je umetnost sve više okrenuta tehnologiji i novim medijima, osmislila sam izložbu šestorice slikara koji svojom estetikom i stvaralaštvom nastoje da, kroz sopstvene mitologije i zavidna crtačka umeća, obnavljajući prošlost, vide i vode nas u budućnost."

]]>
Tue, 5 Sep 2017 13:59:13 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399777/izlozba-fantasticnih-6-u-kuci-legata.html
Majstori najzahtevnije slikarske tehnike: Međunarodna izložba akvarela velikog formata u Galeriji "Progres" http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399477/majstori-najzahtevnije-slikarske-tehnike-medjunarodna-izlozba-akvarela-velikog-formata-u-galeriji-progres-.html Izložba velikog formata (100x150cm) biće otvorena u Galeriji "Progres" u ponedeljak, 4. septembra u 19h u organizaciji Galerije "A" iz Beograda. ]]> Foto:Blic.rs

Reč je o četvrtoj međunarodnoj izložbi (bijenalnog karaktera) radova rađenih u tehnici akvarela. Ove godine predstaviće se 20 autora iz 11 zemalja: Silva Vujović (Srbija), Klaudia Zawada (Poljska), Dragana Dodig Pajković (Srbija), Nuwka Ivanova (Rusija), Łukasz Gierlak (Poljska), Paweł Baśnik (Poljska), Denis Petrulenkov (Rusija), Ali Abbas Syed (Pakistan), George Politis (Grčka), Giorgos Saltaferos (Grčka), La Fe (Tajland), Saša Marjanović (Srbija), Endre Penovác (Srbija), Javid Tabatabaei (Iran), Eudes Correia (Portugal), Nicolas Lopez (Peru), David Poxon (Engleska), Milan Tucović (Srbija), Peto Poghosyan (Jermenija) i Juan Manuel Champi Huamani (Peru).

Foto: Galerija A / Promo

"Tehnika akvarela postavlja vrlo određene izazove pred umetnike, od kojih je na prvom mestu ovladavanje gabaritom a da, pritom, akvarel zadrži ona prepoznatljiva svojstva, koja su iskristalisana tokom relativno kratke istorije razvoja njegovog samostalnog vida, svojstva koja označujemo kao njegovo oličenje – na prvom mestu vazdušastu lakoću, odnosno transparentnost likovne strukture, koja je u neposrednom dosluhu sa svetlošću i njenim efektima.

Foto: Galerija A / Promo

Ekskluzivitet ovog vizuelnog svojstva je vrhunskom zahtevnošću otvorio Pandorinu kutiju ograničenja, među kojima prednjači način izvođenja. Već pri samom početku slikanja on pokreće bazično pitanje: da li će umetnik koristiti suvu podlogu, na koju nanosi rastvoreni pigment parcijalno, u sukcesiji između perioda sušenja, ili pak, ovlažiti čitav papir, odnosno deo koji želi da oslika, što će omogućiti slobodu pigmentu da se razliva putićima reljefne fakture akvarelskog papira, primoravajući umetnika na brze reakcije veštim potezima? Razlika između ta dva pristupa ne samo da naglašava postojanje vremenske komponente u akvarelskom slikanju uopšte, već je neminovno uvodi u strukturu ličnog opisa, inicirajući, pritom, drugo bazično pitanje: da li će umetnik primeniti polagano i relativno opušteno kontempliranje nad kreativnom idejom, ili će se upustiti u trku sa vremenom?

Foto: Galerija A / Promo

U tom kontekstu vidimo moguću opasnost od predugog zadržavanja nad motivom, sa produženim vremenom nastajanja dela, što bi narušilo osvojenu, akvarelu imanentnu tekovinu, a to je neposredan, svež odraz svetlosnog trenutka.

Lakonska beleška idejne zamisli, odnosno prizora koji je uzbudio umetnikovo oko, iziskujući odgovarajući likovni otisak, predstavlja suštinu akvarelskog slikanja. Nema li takvog pristupa, akvarelsko delo može da izgubi dah, ponekad i transparenciju usled slojevitog nanošenja pigmenata, i postane ishod predugog promišljanja pri gradnji kompozicije, što je tipično za studijsko slikanje. Razlika bi bila jedino u sredstvu – umesto ulja i akrilika, vodene boje.

Foto: Promo

Takvi razlozi postavljaju pred umetnike ozbiljno iskušenje, kako da se stečeni kvalitet brzopotezne vodene umetnosti preseli na gigantsku dimenziju papira, na 101,6x152,4 cm, što, razumljivo, predstavlja i podjednako ozbiljan izazov. Kako da umetnik ispoštuje kardinalna svojstva akvarela, kada zna da ga čeka "dugi put" četkom i vodotopivim pigmentom na podlozi, čija se širina meri njegovim raširenim rukama, a visina nešto manja od njegove? Umetnici ovu vrstu likovne problematike rešavaju na različite, sebi svojstvene načine, i prirodno, usaglašavajući je sa ličnim temparementom, sa opštim iskustvom, sa spoznajom stupnja vlastitih mogućnosti izvođenja, sa neminovnošću postojanja afiniteta prema likovnom pristupu, prema izboru motiva.

U tom nizu podataka stoji da akvarel, kao i svako drugo umetničko delo iznosi na videlo kulturološke i obrazovne podatke stvaralaca, uklopljene u privlačno more različitosti.

Foto: Galerija A / Promo

Stoga, suočavanje sa velikim bogatstvom likovnih jezika i svim ovim elementima koje manifestuju na grandioznoj, međunarodnoj izložbi akvarela velikog formata Galerije "A", ovakav izbor, koji izlazi iz do sada uobičajenih izlagačkih kriterijuma, neminovno podstiče na razmišljanja i konstruktivna poređenja. Pažljivim analitičarima se podastire dovoljno relevantnih podataka za otkrivanja novih opštih mesta, odnosno karakternih svojstava primerenih jeziku akvarela. Štaviše, mogu biti pobuđeni na otvaranje novih poglavlja večito budne istorije akvarela, tog sasvim posebnog modela slikarskog izražavanja", napisala je u katalogu izložbe likovna kritičarka Vesna Todorović, koja će i otvoriti izložbu.

]]>
Wed, 30 Aug 2017 13:39:24 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399477/majstori-najzahtevnije-slikarske-tehnike-medjunarodna-izlozba-akvarela-velikog-formata-u-galeriji-progres-.html
U Belgiji se održava izložba srpskih slikara i vajara http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/398194/u-belgiji-se-odrzava-izlozba-srpskih-slikara-i-vajara.html Izložba srpskih slikara i vajara održava se u belgijskom gradu Lekeu u Galeriji "Sabine van Paemel" pod nazivom "Belgija upoznaje srpsku umetnost", saopšteno je danas. ]]> Foto:B92.net
Javnost u Belgiji će do 4. septembra 2017. godine imati priliku da se upozna sa savremenim tokovima likovne scene u Srbiji.

"Slikari i vajari okupljeni u reprezentaciju srpske umetnosti, predstaviće belgijskoj publici svoja likovna ostvarenja na platnu, metalu, staklu i keramici", navodi se u saopštenju.

Učesnici izložbe su slikari Đerđi Ačaji, Vasilije Dolovački, Damjan Đakov, Željko Đurović, Slavko Krunić, Zoran Krulj, Aleksandar Luković Lukijan, Danica Masniković, Milan Miletić, Predrag Peđa Milošević, Bojan Otašević, Snežana Petrović, Jovanka Stanojević, Dejan Ulardžić, Aleksandar Cvetković, kao i vajari iz studija "DADA" i "Dušan Rajić", keramičarka Nadežda Đukanović Pantelić i umetnica koja se bavi izradom nakita Milica Živadinović.

Izložba je organizovala belgijska Galerija "Sabine Van Paemel" i Galerija "Art" iz Kragujevca, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije i srpske ambasade u Briselu, Grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

]]>
Wed, 9 Aug 2017 13:01:45 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/398194/u-belgiji-se-odrzava-izlozba-srpskih-slikara-i-vajara.html
Provokativni radovi srpskih vajara: Dupeuvlakači, Stižem dušo, Majka... http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397570/provokativni-radovi-srpskih-vajara-dupeuvlakaci-stizem-duso-majka.html Izložba "Vajari Srbije" biće otvorena u četvrtak, 13. jula (20) u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". ]]> Foto: promo

Na izložbi će do 7. avgusta biti prezentovano stotinak radova od 62 izlagača različitih generacijskih i stilskih orijentacija, a postavka je koncipirama u tri dela: savremena produkcija (58 učesnika), podsećanje (Ajdin Puteša, Milun Vidić i Matija Vuković) i skulptura u prostoru (Nenad Burnić).

]]>
Wed, 12 Jul 2017 18:56:47 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397570/provokativni-radovi-srpskih-vajara-dupeuvlakaci-stizem-duso-majka.html
Virtuelna tura kroz Pariz s početka 20. veka http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397406/virtuelna-tura-kroz-pariz-s-pocetka-20-veka.html Galerija "Tejt modern" će, uz novu izložbu posvećenu Amedeu Modiljaniju, za gledaoce oživeti i Pariz s početka 20. veka. ]]> Foto: Wikipedia

Kada ove jeseni u londonskoj Galeriji "Tejt modern" bude otvorena izložba "Modiljani", svim posetiocima biće dostipna oprema za virtuelnu realnost (VR) preko koje će moći da uđu u grad u kojem je ovaj Italijan proveo najveći deo svog stvaralačkog života.

Kustoskinja Nensi Ajerson kaže da će VR dati novu dimenziju izložbi.

- Virtuelna realnost neće ništa oduzeti od umetnosti a pomoći će nam da je bolje razumemo. Korišćenjem VR opreme želimo da bliže osetimo Pariz kao grad u kojem je Modiljani voleo i stvarao i da u potpunosti uronimo u njegovo okruženje - rekla je kustoskinja za BBC.

Soba za virtuelnu realnost biće prva te vrste otvorena u Tejtu za jednu izložbu. 

"Modiljani" će biti najsveobuhvatnija izložba ovog italijanskog umetnika u Velikoj Britaniji sa oko stotinu eksponata.

Rođen u Livornu 1884. Modiljani je napravio neke od najnezaboravnijih umetničkih dela početka 20. veka a najčuveniji je bio po portretima izduženih lica.

Preselio se u Pariz 1906. gde je pao pod uticaj nove umetničke zajedice u kojoj su bili Pikso, Tuluz-Lotrek, Žan Kokto i ostali. Preminuo je 1920. od tuberkuloznog meningitisa.

Jedinu samostalnu izložbu koju je Modiljani imao za života - u Galeriji Berte Vajl 1917 - policija je zatvorila na osnovama nepristojnosti.

Nagi portret okačen u izlogu privukao je pažnju jednog policajca koji je živeo preko puta ulice.

- Ono što je šokiralo Amedeove savremenike nije bilo to što su mu modeli bili goli - ljudi su vekovima slikali aktove - već činjenica da su im se videle pubične dlačice. To je, izgleda, izazvalo opštu pometnju i neke slike su morale da budu uklonjene - objašnjava Ajersonova.

Ona je dodala da je odnos prema maljama na ženskom telu u to vreme bio takav da je ženama čak savetovano da koriste zračenje da bi ih uklonile.

Izložba "Modiljani" biće otvorena od 23. novembra 2017. do 2. aprila 2018.

]]>
Wed, 5 Jul 2017 10:46:16 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397406/virtuelna-tura-kroz-pariz-s-pocetka-20-veka.html
U Rančićevoj kući u subotu izložba „Stvaralačka Grocka” http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397395/u-rancicevoj-kuci-u-subotu-izlozba-stvaralacka-grocka.html U Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, u Majevičkoj 9, u subotu, 8. jula, u 20 časova biće otvorena, treća po redu, kolektivna izložba radova stvaralaca i umetnika sa teritorije opštine Grocka pod nazivom „Stvaralačka Grocka 2017”. ]]> Foto: Beoinfo

Nakon otvaranja izložbe, u okviru programa „Muzička bašta”, nastupaće poznati domaći etno-džez sastav Nejkid (Naked). 

Likovni program Centra za kulturu Grocka obogaćen je grupnom izložbom koja nije bila zastupljena u radu ustanove, a preko je potrebna lokalnoj sredini. Šezdeset i tri izlagača potvrđuju potrebu i interesovanje stvaralaca za predstavljanjem i priznanjem svoga rada. Izložba obuhvata raznovrstan materijal, poput slika, crteža, nakita, skulptura manjeg formata, grafika, fotografija, zanatskih rukotvorina, ručnog rada, dizajna tekstila i drugog. 

Ulaz je slobodan.
 

]]>
Tue, 4 Jul 2017 10:42:30 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397395/u-rancicevoj-kuci-u-subotu-izlozba-stvaralacka-grocka.html
Edgar Dega: Trenuci posmatranja http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397351/edgar-dega-trenuci-posmatranja.html Od 15. jula do 15. septembra u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) biće otvorena izložba „Edgar Dega: Trenuci posmatranja“ koju organizuju Narodni muzej u Beogradu i Galerija SANU. ]]> Foto: Galerija SANU promo

Osnovu izložbe čine radovi iz Narodnog muzeja, ukupno 29 ostvarenja francuskog umetnika, pre svega crteža i monotipija. S obzirom na to da je linija i linearno izražavanje za Edgara Degaa bilo od suštinskog značaja, eksponati izložbe „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“ upućuju posmatrača neposredno u središte umetnikove izražajnosti.

Uz predstavljanje radova na papiru, posetioci će moći da se upoznaju sa Degaovim istraživanjima u oblasti fotografije, što zajedno pruža mogućnost za doživljaj njegovog jedinstvenog umetničkog senzibiliteta i za upoznavanje urbane kulture Pariza druge polovine 19. veka.

Nastanak, istorijat i put umetničkih dela Edgara Degaa iz Narodnog muzeja govori o burnim, često i tragičnim istorijskim zbivanjima, ali pre svega o kulturnoj klimi koja je obeležila Evropu kao i naše društvo.

To upućuje na odgovornost, pre svega prema ličnostima koje su svojom posvećenošću i otvorenošću, kao i izvrsnim poznavanjem i osećajem za prave vrednosti stvarale privatne kolekcije koje se danas čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Centralno mesto u tom smislu pripada kolekciji Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina, tragično postradalog u Drugom svetskom ratu, iz koje potiče najveći broj Degaovih dela koja čine ovu izložbu.

Kroz postavku izložbe „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“ čiji je autor dr Dragana Kovačić, uz koaurke monografskog kataloga dr Milanku Todić i Jelenu Dergenc, mogu se pratiti dramatični procesi modernizacije Pariza, ali i Beograda, kada se brzina i kretanje izdvajaju, sve izraženiji čineći da čitave predstave i odnos prema okruženju postanu krajnje nestabilni. Umesto stabilnosti i trajnog doživljaja, iskustvo življenja u modernom vremenu biva svedeno na trenutak.

Edgar Dega se bavio posmatranjem. Izdvajajući i konstruišući svoje trenutke, darovao im je večnost.

Radno vreme izložbenog salona Galerije SANU, tokom koncertne sezone je svakog dana, osim ponedeljka, od 10.00 do 21.00, četvrtkom od 11.00 do 16.00. Kada se u Galeriji ne održavaju koncerti, izvan koncertne sezone, radno vreme Galerije za posetioce izložbi je svakog dana od 10.00 do 21.00. 

]]>
Sun, 2 Jul 2017 12:48:50 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397351/edgar-dega-trenuci-posmatranja.html
Ljubinu izložbu videlo 10.000 posetilaca http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397036/ljubinu-izlozbu-videlo-10000-posetilaca.html Zbog ogromnog interesovanja, izložba “Ljuba – Slike” biće produžena još mesec dana - do 1. jula. ]]> Foto:b92.net

Izložbu slika akademika Ljube Popovića, otvorenu pre dva meseca u Modernoj galeriji u gradu na Kolubari, do sada je videlo 10.000 posetilaca iz čitave Evrope. To je apsolutni rekord u više od tri i po decenije postojanja Moderne galerije u kojoj će na jesen biti priređena još jedna ekskluzivna izložba slika Dade Đurića, najveća do sada na prostorima bivše Jugoslavije. 

Zbog ogromnog interesovanja, izložba “Ljuba – Slike” biće produžena još mesec dana - do 1. jula. Izloženo je 49 radova Ljube Popovića, od kojih su mnogi prvi put prikazani javnosti, a deo se nalazi i u privatnim kolekcijama. Deo izložbe je i triptih “U čast Džona Frejzera“, dimenzija 8,1 sa 2,6 metara, nastao sedamdesetih godina prošlog veka, za beogradski hotel “Interkontinental”, ali s obzirom da mnogim gostima nije odgovarala, često je bila sakrivena iza zavese, a više od dve decenije nalazila se u podrumu. Moderna galerija nastoji da dođe u trajni posed triptiha, u čemu posreduje Ministarstvo kulture.

- Sa organizovanom posetom Slikarske kolonije iz Koštunića, umetnika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije, broj onih koji su videli izložbu premašio je 10.000 i izuzetno smo ponosni na taj svojevrsni rekord – kaže Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije. - Od tog broja, četiri petine su odrasli, isto toliko je ljudi van Valjeva, a mnogi su, upravo zbog Ljubine izložbe, prvi put bili u našem gradu. Pred kraj ispitnog roka, očekujemo i organizovanu posetu studenata Akademije likovne umetnosti.

POSTAVKA

- Na spratu Moderne galerije biće izložene knjige, dokumenti, đačke knjižice i drugi lični predmeti Ljube Popovića, a otvaranje postavke planiramo za 12. avgust, na godišnjicu njegove smrti – najavljuje Jovanović. - Naš projekat Muzeja fantastike u Valjevu, koji je jedno od poslednjih dela Ljube Popovića, konačno je dobio podršku Vlade Srbije, uvršten je u strateški program Ministarstva kulture do 2027. godine.


]]>
Fri, 9 Jun 2017 13:26:42 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397036/ljubinu-izlozbu-videlo-10000-posetilaca.html
Izložba Aleksandra Dimitrijevića u galeriji Drina http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396994/izlozba-aleksandra-dimitrijevica-u-galeriji-drina.html U galeriji Drina u subotu 10. juna od 18 časova biće otvorena izložba slika Aleksandra Dimitrijevića, koja predstavlja početak saradnje ovog umetnika sa galerijom na Andrićevom vencu, jednom od vodećih beogradskih privatnih galerija. ]]> Foto:B92.net

Prepoznavanje autentičnih i inspirativnih umetničkih perspektiva, kao i podrška, povezivanje i predstavljanje naših savremenih umetnika na domaćoj i međunarodnoj sceni, glavni su ciljevi galerije. Izložba će trajati do utorka 30. juna. Kustos izložbe i autor teksta u katalogu je Aleksandra Lazar, umetnički direktor. 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz serije Igraonica (Playground) koji su nastajali u prethodne dve godine, na kojima Dimitrijević u centar narativa postavlja društvene igre kao izraz svakodnevnog života. One su za njega improvizovano bojiše, igralište sa svojim sopstvenim pravilima, sa izmeštenom društvenom i psihološkom strukturom, na kome su ostavljeni nesvesni tragovi. On koristi bačene crteže, listiće jamba, potpise nepoznatih autora kao svojevrsne predloške za svoje slike. 

Na taj način Dimitijević gradi svoj karakteristični likovni sistem sastavljen od crta, slova, brojeva, tabli, znakova, krstova, pretvarajući ih u savremenu ikonografiju. Ona se isčitava kroz simboličku interpretaciju borbe za pobedu i prestiž, a koji se dešavaju i u drugim oblastima svakodnevnog života. Prenoseći grafizam sa tih zapisa, umetnik naglašava njihovu lepotu i harmoniju, energiju i slobodu, ujedno ispitujući socijalne odnose aktera. 

Izgradivši specifičan umetnički senzibilitet, Dimitrijević u svom radu uspešno balansira između individualističke kreativnosti i društvene osvešćenosti. On ne nudi rešenje niti reorganizuje svet oko sebe, već pokušava da nam otkrije od čega se on zapravo sastoji. 
Nakon izložbe u galeriji Drina, Aleksandar će učestvovati u izložbi “Balkan Party” u MAC Maja Arte Contemporanea u Rimu, zajedno sa Tadijom Janičićem i Marijom Šević. 

O umetniku: 

Aleksandar Dimitrijević je rođen 1977. godine u Užicu. Diplomirao je slikarstvo 2004. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na istom fakultetu 2006. godine na odseku za crtež. 

Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji, kao i inostranstvu u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Americi. Dobitnik je više prestižnih nagrada, a dela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim umetničkim kolekcijama. 

Trenutno živi i radi u Užicu gde je jedan od najaktivnijih protagonista užičke umetničke scene. Osnivač je Udruženja vizuelnih umetnika Užice koje okuplja 40 umetnika sa zajedničkom misijom i vizijom. Platforma se oslanja i na pojedinca i na grupu, kao i na širu javnost u cilju formiranja Centra vizuelnih umetnosti kroz čije će se delovanje generisati rad i aktivnost udruženja. Trenutno radi na uspostavljanju galerije Reflektor i Dečje kulturne zone.

]]>
Thu, 8 Jun 2017 12:07:18 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396994/izlozba-aleksandra-dimitrijevica-u-galeriji-drina.html
Otvorena izložba "Sjaj renesanse" u Muzeju grada Beograda http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396993/otvorena-izlozba-sjaj-renesanse-u-muzeju-grada-beograda.html Ideja ove izložbe je da predstavimo epohu renesanse koja najbolje reprezentuje Italiju u svetu, kazao je sinoc Davide Skalmani direktor italijanskog instituta za kulturu u Beogradu na otvaranju izložbe "Sjaj renesanse" u Muzeju grada Beograda. ]]> Foto:b92.net

Skalamani je dodao da se sa renesansom stvara novo doba i predstava između ljudskog bića i sveta. 

"Renesansa je poznta po sjajnim italijanskim umetnicima i njena vitalnost te epohe se ogleda u načinu na koji su se odevali tadašnji vladari na dvorovima", kazao je Skalmani. 

Kustos izložbe Fausto Fornazari zahvalio se na gostoprimstvu Muzeju grada Beograda i naglasio da je izložba koju je postavio obišla mnogo gradova pre Beograda. 

"Izložba je predstavljena u Njujorku, Pekingu, Madridu i sada je u Beogradu. Moram da vam kažem da je Beograd jednako važan kao i ostale svetske metropole: Vi ste sada moji gosti i želim da vam predstavim renesansu. Zamislite da je ovo jedna antička palata u kojem je vladar pripremio gozbu za svoje zvanice", kazao je Fornazari. 

Izložba je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, a njena postavku čini od 30 eksponata. 

U Muzeju grada Beograda biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. 

Ovi kostimi biće izloženi na postoljima, a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. 

Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća, ističu organizatori. 

Projekat na osnovu kojeg je realizovana izložba nastao je u Mantovi. 

Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove kao i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju. 

Organizatori izložbe su Asocijacija "Invito a Corte" Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

]]>
Thu, 8 Jun 2017 12:03:24 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396993/otvorena-izlozba-sjaj-renesanse-u-muzeju-grada-beograda.html
Izložba "Šidijanke Save Šumanovića" u Novom Sadu http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396901/izlozba-sidijanke-save-sumanovica-u-novom-sadu.html Gostujuća izložba Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu - "Šidijanke Save Šumanovića" biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe i direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu Vesna Burojević i istoričarka umetnosti dr Lidija Merenik. ]]> Foto:B92.net

Galerija Matice srpske i Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu već nekoliko godina saradjuju na realizaciji programa posvećenih predstavljanju i tumačenju stvaralaštva slikara Save Šumanovića, a ova saradnja je nastavljena izložbom "Šidijanke Save Šumanovića". 

Monumentalni Šumanovićev ciklus "Šidijanke" (Kupačice) koji se u celini čuva u Galeriji slika "Sava Šumanović" u Šidu, pripada poznoj fazi stvaralaštva Save Šumanovića, kada je umetnik naslikao svoja najzrelija dela. 

"Šidijanke" se opravdano smatraju najvišim dometima umetničkog stvaralaštva i nacionalne likovne umetnosti. 

Ciklus "Šidijanke" je prvi put izložen u celini na izložbi "Šidijanke Save Šumanovića", u okviru 17. Memorijala Save Šumanovića u Šidu u maju, a u Galeriji Matice srpske je prilagodjen prostoru, s akcentom na multiplikaciji ženskih likova i karakteristikama koje ga čine jedinstvenim. 

Dvadeset i četiri izabrane kompozicije omogući će posetiocima da sagledaju nameru umetnika i suštinsko značenje ovog izuzetnog likovnog ostvarenja. 

Izložbu prati katalog "Šidijanke Save Šumanovića" sa tekstovima Vesne Burojević i dr Lidije Merenik i reporodukcijama izloženih dela. 

Publici će tokom izložbe biti dostupna i naučna monografija "Sava Šumanović. Šidijanke - velika sinteza i otkrovenje nove stvarnosti" autorke dr Lidije Merenik, u izdanju Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu. 

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta.

]]>
Tue, 6 Jun 2017 12:47:23 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396901/izlozba-sidijanke-save-sumanovica-u-novom-sadu.html
Sjaj renesanse u Muzeju Grada Beograda http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396305/sjaj-renesanse-u-muzeju-grada-beograda.html Jedinstvena italijanska izložba "Sjaj renesanse", koja je sa velikim uspehom obišla svetske metropole, biće postavljena od 7. do 30. juna u Muzeju Grada Beograda. ]]> Foto:B92.net

Postavka sa više od 30 eksponata prikazaće skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošnu odeću za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativne elemente koji su kreirani za takve prilike, a više se ne mogu videti, osim malobrojnih komada koji se čuvaju u pojedinim muzejima. 

Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, krojača, vezilja i zanatlija. Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća, ističu organizatori. 

U Muzeju Grada Beograda biće predstavljeno 30 svečanih kostima rekonstruisanih zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Ovi kostimi biće izloženi na postoljima, a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija. 

Izložbu će upotpuniti "Vladareva gozba", scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi. Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe. Projekat na osnovu kojeg je realizovana izložba nastao je u Mantovi. 

Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove kao i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju gde je predstavljena u više od 40 gradova. Organizatori izložbe su Asocijacija "Invito a Corte" Fausta Fornazarija i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

]]>
Wed, 24 May 2017 11:17:44 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396305/sjaj-renesanse-u-muzeju-grada-beograda.html
Otvorena izložba "Povratak u budućnost" http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396169/otvorena-izlozba-povratak-u-buducnost.html U Konaku kneginje Ljubice, u subotu, otvorena je izložba Beogradsko sajmište – povratak u budućnost koja predstavlja završnu fazu istoimenog projekta organizovanog u saradnji Muzeja grada Beograda i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, a podržanog od strane UPG Noć muzeja. ]]> Foto:b92.net

Izložbu su, pod vođstvom svojih profesora i kustosa Muzeja grada Beograda, uradili studenti master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Autori koncepta izložbe su prof. dr Zoran Đukanović i asistent MA Predrag Jovanović sa Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i MA Angelina Banković, kustos Muzeja grada Beograda, piše u saopštenju za medije. 

Na otvaranju prisutne je pozdravio zamenik direktora Muzeja grada Beograda muzejski savetnik Darko Ćirić, a izložbu je zvanično otvorio rukovodilac Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prof. mr Rajko Korica. 

Kako stoji u saopštenju posetioci izložbe Beogradsko sajmište – povratak u budućnost bili su u prilici da se kroz radove studenata master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu upoznaju sa istorijatom nastanka Sajmišta i njegovim budućim izgledom, ali i da dožive njegovu atmosferu i arhitekturu. Najznačajniji doprinos projekta, predstavljaju upravo radovi studenata koji su prezentovani ovom izložbom: maketa Sajmišta u razmeri 1:100, urađena u skladu sa rekonstrukcijom Sajmišta predviđenom Detaljnim urbanističkim planom Beograda iz 1992. godine, virtuelna šetnja kroz Sajmište, 3D modeli i crteži sajamskih paviljona. 

U okviru drugog dela izložbe, kojim je obuhvaćen period od 1937. do 1941. godine, prezentovan je nastanak i rad prvog Beogradskog sajmišta kroz sedam reprezentativnih događaja, koji na najbolji način ilustruju dešavanja na Sajmištu, ali i značaj Sajmišta za Beograd i njegove građane. 

Cilj ove izložbe je da se, korišćenjem najadekvatnijih tradicionalnih, ali i najsavremenijih multimedijalnih tehnika prezentacije, najširoj javnosti skrene pažnja na karakteristike, značaj i vrednost kako arhitekture Beogradskog sajmišta tako i međunarodnih i nacionalnih sajamskih izložbi koje su, u okviru ovog prostora, bile realizovane u periodu od otvaranja 1937. godine, pa do nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, odnosno do početka Drugog svetskog rata, kada je namena ovog prostora iz korena promenjena u zloglasni koncentracioni logor. 

Na otvaranju izložbe Beogradsko sajmište – povratak u budućnost posetioci su mogli da vide kako su izgledali prolećni i jesenji međunarodni sajmovi koji su održavani redovno svake godine, ko su bili njihovi učesnici, šta je izlagano i kakvi su sve prateći programi organizovani. Između ostalog, prikazane su i sportske aktivnosti, s obzirom da je na Sajmu radio prvi zatvoreni teniski teren u Beogradu, kao i da su održavani veoma posećeni turniri u boksu, na kojima su gostovali i bokseri iz inostranstva. Među najposećenije i najpopularnije događaje na Sajmištu svakako su spadali saloni automobila, koji su održavani tri godine za redom i na kojima su se predstavljali svi najznačajni proizvođači automobila iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Bila je tu i velika Međunarodna vazduhoplovna izložba, na kojoj su Beograđani mogli da se upoznaju sa istorijom i razvojem vazduhoplovstva, da sednu u avione i isprobavaju komande, da probaju let avionom ili skok padobranom sa kule visoke 70 metara podignute specijalno za potrebe ove izložbe. 

Takođe, posetioci izložbe bili su u prilici da vide i kako je izgledala Prva zemaljska zanatlijska izložba na kojoj su predstavljeni praktično svi zanati, od drvorezbara, preko zlatara, poslastičara, do automehaničara i proizvođača kućne hemije. Tu je i Prva zemaljska lovačka izložba, koja je zapravo bila ponovo izloženi nacionalni paviljon sa međunarodne izložbe u Berlinu, na kojoj su se mogli videti ulovi članova kraljevske porodice i nagrađeni lovački trofeji. Veoma posećen događaj na Sajmištu bio je Festival narodne igre i pesme, na kome su se predstavljali izvođači iz svih krajeva Kraljevine Jugoslavije i za koji je beogradska publika svake večeri kupovala sve raspoložive ulaznice. 

Pored Beograđana, posetioci sajma bili su i mnogobrojni gosti iz inostranstva i iz unutrašnjosti ili kako je to napisao jedan novinar Politike: „Uostalom priredbe na Sajmištu su jedine izložbe na kojima se sreću ministri, seljaci, domaćice i dokone dame, đaci i sedi starci, ljudi svih društvenih redova i svih ukusa i džepova...“ 

Zahvaljujući ljubaznosti Jugoslovenske kinoteke, posetioci izložbe Beogradsko sajmište – povratak u budućnost mogli su da vide i dva filma, o izgradnji i otvaranju Sajmišta. 

Izložbu Beogradsko sajmište – povratak u budućnost svi zainteresovani moći će da pogledaju u Konaku kneginje Ljubice do 20. juna 2017. godine. 

]]>
Mon, 22 May 2017 12:36:30 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396169/otvorena-izlozba-povratak-u-buducnost.html
Izložba o Pink Flojdu u Muzeju Viktorije i Alberta http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395584/izlozba-o-pink-flojdu-u-muzeju-viktorije-i-alberta.html U Londonskom Muzeju Viktorije i Alberta u subotu će biti otvorena izložba posvećena britanskom bendu Pink flojd, na kojoj će moći da se vide lebdeće svinje, nadrealne animacije i halucinogene projekcije. ]]> Foto:B92.net

Izložba ima tužan naziv "Njihovi posmrtni ostaci", a njome se londonski muzej vratio muzičkoj tematici posle 2013. godine kada je imao izložbu posvećenu Dejvidu Bouviju. 

Bend poznat po vizuelnim efektima i eksperimentalnoj muzici imao je neograničeno vreme u studiju za stvaranje albuma prodatih u desetinama miliona primeraka, a multimedijalni efekti na njihovim nastupima bili su toliko tehnički ambiciozni da je prikupljanje opreme za jednu turneju trajalo osam dana. 

Dizajner Obri Pauel, koji je učestvovao u dizajniranju omota najpoznatijih albuma Pink flojda, rekao je danas da izložba predstavlja odu iščezlom "zlatnom periodu" u kojem su muzički odmetnici mogli da cvetaju. 

Izložba će biti otvorena od subote do 1. oktobra.

]]>
Wed, 10 May 2017 10:35:49 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395584/izlozba-o-pink-flojdu-u-muzeju-viktorije-i-alberta.html
BG: Švajcarci osnovali galeriju. Prva izložba Bugijeva http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395389/bg-svajcarci-osnovali-galeriju-prva-izlozba-bugijeva.html Beograd 5. maja dobija novu galeriju koja će nositi naziv "Laufer-Eugster Belgrade", koja će u 19 časova biti otvorena izložbom fotografija Vladimira Milivojevića Bugija, međunarodno priznatog fotografa iz Srbije. ]]> Foto:B92.net

Bugi je prepoznatljiv po svojim beleškama andergraund života. Do sada je objavio sedam monografija, a o njegovom stvaralaštvu pisali su magazini: Tajm, Plejboj, Njujork tajms, Roling stoun, i drugi. Postavka „Demons“ (Demoni) u prostoru „Laufer-Eugster Belgrade“ ujedno je prva samostalna izložba u njegovom rodnom gradu, kao i svetska premijera nove serije fotografija velikih formata. 

Serija „Demons“ (Demoni) prekretnica je u Bugijevom izuzetno bogatom umetničkom radu. Fotografije nastale drevnom kolodijumskom tehnikom, za koju je napravio velikoformatni drveni fotoaparat, prikazuju lica i predmete koje je Bugi „uhvatio“ u dvorištu svog studija na Dorćolu. Ove fotografije sa pečatom mračnog kolodijuma i nenamernih senki, asociraju na mesta izvan života i snove na ivici pakla. Svaka fotografija je tretirana kao slika, svaka je unikatna i ne može se umnožavati.

 

Osnivači galerije „Laufer-Eugster Belgrade“, koja je smeštena u stovarištu u pojasu stare beogradske luke u Dunavskoj BB, su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

Foto: Vladimir Milivojević Bugi / Laufer II Eugster Belgrade
Foto: Vladimir Milivojević Bugi / Laufer II Eugster Belgrade

 

„Posle dve uspešno realizovane izložbe u rezidevciji švajcarske ambasade u Beogradu i velikog interesovanja koje su pobudile u stručnoj i široj javnosti, odlučili smo da odemo korak dalje i napravimo prostor u kome će se kontinuirano dešavati izložbe. Na to nas je podstakla zajednička težnja da pomognemo definisanju i marketiranju regionalne scene savremene umetnosti“, poručuju osnivači i dodaju: „Beograd je središte regiona koji se brzo menja, a vreme u kome živimo je posebno stimulativano za mlade umetnike, koji se suočavaju sa neophodnošću da kroz svoj rad utiču na promene u društvu, bez obzira na to koje je njihovo sredstvo umetničkog izraza. Intenzitet političkih i društvenih tema u regionu podstiče formiranje zajedničkih tema i načina izraza. Zahvaljujući tehnologiji, umetnici su postali svesni evolucije svetske scene, a naša ideja je da njihovo stvaralaštvo predstavimo kako domaćoj, tako i međunarodnoj publici.“ 

Izložba Bugijevih fotografija moći će da se pogleda 6, 13. i 20. maja od 14 do 18 časova.

]]>
Fri, 5 May 2017 11:11:37 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395389/bg-svajcarci-osnovali-galeriju-prva-izlozba-bugijeva.html
Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395229/omaz-milanu-komnenicu---u-odbranu-slike.html Izložba "Omaž Milanu Komneniću - U odbranu slike" koju realizuju Medija centar "Odbrana" i Fondacija "Plavo", biće otvorena 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. ]]> Foto:B92.net

Publici će biti prikazano 17 kapitalnih dela velikih slikara koji su bili predmet Komnenićevog istraživanja. Tako će se pred posetiocima premijerno naći značajno delo "Lepotica dana" Ljube Popovića i veliki diptih Miodraga Dada Đurića koji je za ovu priliku dopremljen iz Njujorka. 

Uz pomenute autore na izložbi će biti izložena i dela velikog formata Petra Lubarde, Voje Stanića, Petra Omčikusa, Kose Bokšan, Todora Stevanovića, Ksenije Divjak, Ljubodraga Jankovića Jaleta, Mira Glavurtića, Stanka Zečevića, Ljubice Mrkalj, Vladimira Dunjića, Dragana Vuka Račića, Milana Tucovića, Raše Trkulje i Branislava Markovića. 

Autor postavke je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a ceo projekat je podržao i Sekretarijat za kulturu grada Beograda. Milan Komnenić, rođen 1940. u Pilatovcima, bio je srpski književnik, prevodilac, likovni kritičar. Uređivao je književne časopise "Vidici“, "Delo" i "Relation", a radio je i kao urednik u izdavačkoj kući "Prosveta". 

Napisao je više likovnih kritika i monografskih studija. Njegove prve pesme teže da obnove nepravedno zanemarenu prošlost, dok se kasnije Milan Komnenić okreće antipoeziji. 

Veliki broj pesama je ostvario po načelima kritičkog neorealizma. Njegove pesme su uvrštene u više antologija, a poezija i eseji prevedeni su na mnogo jezika (francuski, italijanski, engleski, ruski, slovački, mađarski, rumunski, poljski, slovenački i makedonski). Između ostalog, preveo je sa francuskog originala opsežnu studiju Deni de Ružmona "Ljubav i Zapad". Dobitnik je književnih nagrada "Mladost", "Isidora Sekulić" i "Milan Rakić". Preminuo je u Beogradu 2015. i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

]]>
Wed, 3 May 2017 10:46:47 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395229/omaz-milanu-komnenicu---u-odbranu-slike.html
Izložba "No / Net" Metju Merika u Galeriji DOB http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395195/izlozba-no--net-metju-merika-u-galeriji-dob.html U petak, 05. maja, u Galerija Doma omladine Beograda u 19:00 časova biće otvorena izložba "No / Net" Metju Merika. Izložba traje do 21. maja 2017. godine. ]]> Foto:B92.net

Tokom boravka u Moskvi i brojnih putovanja u protekle dve godine, Metju Merik je, pored raznih inspirativnih impulsa, sakupljao i inspiraciju kroz intepretaciju ruskog jezika, birokratije i ponašanja, reference na grafite, modne matrice (sa posebnim osvrtom nabunde) kao i kroz sopstveno krivo shvatanje jezika i društvenih normi.

Naziv izložbe "No / Net" je inspirisan razgovorom sa obezbeđenjem (ohrana) 2016. godine u centru Moskve. Merikova umetnička praksa je utemeljena na svakodnevnim vizuelnim, društvenim i ideološkim motivima, sopstvenom smislu za humor i sakupljenim anegdotam koje opisuju birokratiju, društvo, autokratiju i dogmu.

U Beogradu i Srbiji, koje je Merik posetio u više navrata od 2013. godine, često je obrađivao ove teme u svom radu. Položaj radova na izložbi, bilo da su na, ispred ili preko drugih radova, je bitan jer oličava svakodnevno prostorno iskustvo izazvano sličnim odnosima stvari u orkuženju ulice i doma, ali i prirodu javnih interakcija i govornih slojeva u društvenim okvirima. Na neki način, svaki od radova pokušava da nadglasni drugi.

Radovi poput /Work/ (Rad) predstavlja Merikovo izraženo interesovanje za način na koji se ljudi angažuju na poslovima u javnosti kao snabdevači ali i konzumenti. Snimljen u Indiji (Delhi i Džaipur), ova dva filma prikazuju na jednom ekranu čoveka koji prodaje hranu porodicama i prolaznicima dok istovremeno na drugom ekranu vidimo grupu radnika u tekstilnoj fabrici kako prave tepihe i odeću uglavnom za kupce sa Zapada. I lokacije i iskustva otkrivaju slične konflikte ali i podsećaju na fizičku interakciju pojedinaca sa njihovim potrošnim predmetima.

Istovremeno, radovi poput /You’ve Had Your Fun/ (Dosta ste se zabavljali), u formi krstova od vinila od 1m2 , otkrivaju Merikov humor i kroz interakciju uključuju posmatrače da fotografišu rad koji predstavlja teoriju zavere povezanu sa sletanjem na Mesec iz 1969. godine ukazujući na krstove urezane u objektive astronautskih kamera koji se pojavljuju iza lunarnih objekata i scenografije. Pozajmljujući ovaj motiv i predstavljajući ga u kontekstu izložbe, Merik se poigrava sa netačnošću prezentacije dok svesno nadograđuje taj proces scenskog menadžmenta kroz izložbu. Merik često radi u filmu, dekal nalepnicama, skulpturi, performansu i crtežu. Na izložbi u Galeriji Doma omladine Beograda će se predstaviti kroz radove koji su nastajali od 2015. godine.

Metju Merik je rođen u Midlzbrou u Velikoj Britaniji 1987. godine.

Trenutno živi i radi u Moskvi.

]]>
Tue, 2 May 2017 15:36:53 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/395195/izlozba-no--net-metju-merika-u-galeriji-dob.html
Izložba slika Milutina Obradovića u kući Đure Jakšića http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/394870/izlozba-slika-milutina-obradovica-u-kuci-djure-jaksica.html Izložba slika istaknutog crnogorskog slikara Milutina Obradovića odrzaće se 4. maja u kući Đure Jakšića u Skadarliji, sa početkom u 20 časova. Izložbu će otvoriti glumac Branislav Lečić. ]]> Foto:B92.net

Izložba nosi naziv "Običan, malecki san", a nastala je iz ciklusa "Dodir za ljubav" kojim se Obradović, prošle godine, predstavio u Novom Sadu, Beogradu i u Luvru. 

Na platnima Milutina Obradovića čest motiv je konj sa naglašenim portretom. Ta figuracija prepuna je simbola vrlo jakog i bogatog kolorita.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoričari umetnosti kao i likovni kritičari izložbu Milutina Obradovića svrstali su u najinovativnije i najcelovitije izložbe u protekloj godini u Crnoj Gori i okruženju. 

Milutin Obradović rođen je 1979. godine u Bijelom Polju. Diplomirao je 2002. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

]]>
Mon, 24 Apr 2017 11:46:58 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/394870/izlozba-slika-milutina-obradovica-u-kuci-djure-jaksica.html
Odlaže se otvaranje izložbe "Umetnost u bunkeru" http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/394670/odlaze-se-otvaranje-izlozbe-umetnost-u-bunkeru.html Otvaranje izložbe "Umetnost u bunkeru. Cenzura u Srbiji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka", odlaže se za 24. april zbog vremenskih prilika, saopštili su JP "Beogradska tvrđava" i izdavačka kuća "Klio". ]]> Foto:B92.net

Izložba je trebalo da bude otvorena danas u Vojnom bunkeru na Kalemegdanu. Postavka je inspirisana knjigom Radine Vučetić "Monopol na istinu" i bavi se cenzurom u Srbiji i Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. 

Ambijent Bunkera i specifična arhitektura prostora omogućavaju "oživljavanje" i problematizovanje pojedinih tema: bunkerisanje filmova, zabrane studentskih časopisa, pozorišnih predstava, književnih i slikarskih dela. Na 36 panoa biće prikazani različiti prizori iz umetničkog života SFRJ i kontrasti koji su postojali u zemlji - Tito i holivudske zvezde nasuprot bunkerisanju filmova, avangarda u pozorištu i na Bitefu, nasuprot skidanju sa repertoara predstava "Kad su cvetale tikve", "Kape dole" i "Druga vrata levo", avangardno slikarstvo, nasuprot zabranjenim slikama Miće Popovića. 

Autori izložbe su Mirjana Slavković, kustos u Muzeju Jugoslavije i Marija Miletić. Materijal za izložbu ustupili su Matica srpska, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Muzej Jugoslavije, Muzej savremene umetnosti, Muzej Jugoslovenske kinoteke.

]]>
Wed, 19 Apr 2017 12:23:05 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/394670/odlaze-se-otvaranje-izlozbe-umetnost-u-bunkeru.html