Press Online :: Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/rss.html Otvaranje izložbe "Mladost umetnost" u utorak u Beogradu http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/404648/otvaranje-izlozbe-mladost-umetnost-u-utorak-u-beogradu.html Sedma postavka izložbe savremene umetnosti “Egallery“ pod sloganom “Mladost umetnost“ biće otvorena u utorak u 18 časova u Knez Mihailovoj 9. ]]> Foto:B92.net

Priliku da svoje radove predstave građanima dobilo je 20 neafirmisanih mladih studenata, većinom studenata Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Akcenat je na delima nastalim korišćenjem tehnike ulje na platnu, kombinovanom tehnikom i tehnikama kao što su akvarel na papiru, bojeni lesonit i ugljen na papiru.

Izložba će u prostorijama agencije Executive Group trajati narednih šest meseci, a biće otvorena za javnost svakog petka od 15 do 17 časova.

Kako se navodi, među izloženim radovima ističe se zidna skulptura “Balans” autorke Ane Vodopije, inspirisana primenom različitih materijala koji zahtevaju drugačiji pristup radu i tako razbijaju monotoniju stvaralačkog procesa.

Osim toga, posetioci će imati priliku da vide i novu seriju radova autora Andreje Krstića Čenipea, koja je zasnovana na igri geometrijskih oblika, odnosa pune i šuplje površine i dinamike elemenata unutar kruga.

Postavka obuhvata i radove Nenada Avramovića, koji su produkt istraživanja materijalnog identiteta slike i njenog poistovećenjem sa objektom..

Među izlagačima će se naći i deca sa posebnim potrebama, štićenici organizacija “Dečje srce“ i “Plava školjka“, odnosno deca obolela od različitih oblika maligniteta, koje okuplja organizacija “Čika Boca“, a tim organizacijama pripašće 10 odsto prihoda od prodaje radova biće namenjeno navedenim organizacijama.

]]>
Fri, 26 Jan 2018 14:13:07 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/404648/otvaranje-izlozbe-mladost-umetnost-u-utorak-u-beogradu.html
Skandal u Italiji: Skoro sve slike na izložbi Modiljanija falsifikat http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/404093/skandal-u-italiji-skoro-sve-slike-na-izlozbi-modiljanija-falsifikat.html Zaštitnici prava potrošača u Italiji zahtevaju obeštećenje nakon što je jedan ekspert zaključio da su gotovo sve slike, prikazane u Đenovi na izložbi posvećenoj čuvenom slikaru Amedeu Modiljaniju, bile falsifikati. ]]> Foto:B92.net

Ekspert kojeg je odredio sud u Đenovi zaključio je da je 20 od 21 slike, koje su prikazane na izložbi u 2017, očigledni falsifikati, prenosi agencija ANSA.

Advokat za prava potrošača, Furio Truci, pozvao je posetioce izložbe da traže povraćaj novca zbog prevare.

Izložba je zatvorena tri dana ranije, nakon što su tužioci počeli da ispituju sumnje koje su izrazili stručnjaci za slikarstvo povodom autentičnosti slika.

]]>
Thu, 11 Jan 2018 14:13:54 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/404093/skandal-u-italiji-skoro-sve-slike-na-izlozbi-modiljanija-falsifikat.html
Izložba "Američki pop art" u Kući legata http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/403980/izlozba-americki-pop-art-u-kuci-legata.html Kolekcija grafika najznačajnijih američkih predstavnika pop Arta - Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džona Čemberlena, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana, biće predstavljena na izložbi "Američki pop art" od 12. januara do 12. marta u Kući legata. ]]> Foto:B92.net

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-tih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Postavku čini preko sto originalnih radova različitih tehnika, koja su u vlasništvu renomirane galerije "Visconti Fine Art", osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani.

Izložba u Beogradu realizuje se uz pomoć partnera iz Srbije, Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad.

Organizatori izložbe su Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović.

]]>
Tue, 9 Jan 2018 14:11:16 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/403980/izlozba-americki-pop-art-u-kuci-legata.html
Zatvoren venecijanski Bijenale, za 6 meseci rekordnih 615.000 posetilaca http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/402703/zatvoren-venecijanski-bijenale-za-6-meseci-rekordnih-615000-posetilaca.html Izložba savremene umetnosti "Venecijanski Bijenale" u svom 57. izdanju zatvorena je nakon šest meseci trajanja tokom kojih ju je posetilo više od 615.000 ljudi, što je novi rekord. ]]> Foto:B92.net

AP navodi da je ovaj broj posetilaca za skoro četvrtinu veći nego pre dve godine kada je Bijenale obišlo 500.000 posetilaca.

Navodi se da je predsednik Bijenala Paolo Barata priznanje za ovaj uspeh odao Francuskinji Kristin Masel koja je bila kustos glavne izložbe "Vive Arte Viva".

Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini izjavio je da će ovo Bijenale biti upamćeno po "lepoti i kvalitetu radova".

]]>
Mon, 27 Nov 2017 13:26:55 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/402703/zatvoren-venecijanski-bijenale-za-6-meseci-rekordnih-615000-posetilaca.html
Otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/402013/otvorena-izlozba-petar-lubarda-1907-1974-2017.html Izložbu "Petar Lubarda 1907-1974-2017", deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika, otvorila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić u Kući legata u Beogradu. ]]> Foto:b92.net

Postavka u Beogradu obuhvata 30 dela iz dva legata, ali i slike iz Umetničke zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Vlade Republike Srbije i iz privatne kolekcije.

Jevtić je napomenula izložba osvetljava značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

"Grad Beograd sa posebnom paznjom i pijetetom seodnosi prema Lubardinom delu čuvajući ih pažljivo za buduće naraštaje. Skoro tako pažljivo kao što je on čuvao velikog umetnika u sebi. Grad Beograd je uložio velika sredstva u spasavanje Legata Petra Lubarde i konzervaciju i rekonstrukciju njegove kuće u kojoj je živeo sa suprugom a u kojoj je sada smešten Legat", kazala je Jevtić.

U okviru postavke izložbe biće prikazana i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima postavke među kojima su i dokumenti koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

Organizacija izložbe je, osim sa vlasnicima izloženih Lubardinih dela, obuhvatila saradnju sa porodicom Petra Lubarde i brojnim institucijama kao što su Nacionalni muzej moderne umetnosti u Parizu, Nacionalni arhivi Francuske, Biblioteka Ronćoniana (Prato, Italija), Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Galerija SANU, Arhiv Jugoslavije (Beograd), Galerija Matice srpske (Novi Sad), Francuski institut u Srbiji, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Crne Gore, Radio Beseda.

Izložba je prethodno predstavljena u Dvorcu Petrovića Centra savremene umetnosti Crne Gore u Podgorici (3. avgust - 2. septembar) i Spomen - zbirci Pavla Beljanskog (7. septembar - 5. novembar).

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika", ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima mr Milane Kvas, Dine Pavić i Gordane Krstić Faj.

]]>
Fri, 10 Nov 2017 12:01:39 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/402013/otvorena-izlozba-petar-lubarda-1907-1974-2017.html
Izložba slika "Običan malecki san" Milutina Obradovića http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401821/izlozba-slika-obican-malecki-san-milutina-obradovica.html Izložba slika pod nazivom "Običan malecki san", akademskog slikara iz Bijelog Polja, Milutina Obradovića, biće otvorena u Modernoj galeriji Podgorice. ]]> Foto:B92.net

Organizator izlozbe je JU Muzeji i galerije Podgorice. Svečano otvaranje izlozbe je u ponedeljak, 13. novembra u 20 časova.

Pozdravnom rečju obratiće se direktor ustanove Galerije i muzeji Podgorice Sead Đokaj, dok će izložbu otvoriti glumica Dubravka Drakić.

Organizator izlozbe je JU Muzeji i galerije Podgorice. Svečano otvaranje izlozbe je u ponedeljak, 13. novembra u 20 časova.

Pozdravnom rečju obratiće se direktor ustanove Galerije i muzeji Podgorice Sead Đokaj, dok će izložbu otvoriti glumica Dubravka Drakić.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 11:41:16 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401821/izlozba-slika-obican-malecki-san-milutina-obradovica.html
Izložba o Anastasu Jovanoviću u Muzeju primenjene umetnosti http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401819/izlozba-o-anastasu-jovanovicu-u-muzeju-primenjene-umetnosti.html Izložba "Anastas Jovanović (1817- 1899) - pionir primenjene umetnosti i dizajna" muzejske savetnice mr Jelene Perać, otvorena je u Muzeju primenjene umetnosti povodom Dana tog muzeja. ]]> Foto:B92.net

Izložba je posvećena obeležavanju 200 godina od rođenja Anastasa Jovanovića, jednog od prvih umetnika koji je svojom mnogostrukom delatnošću, pre svega kao prvi fotograf i litograf, značajno doprineo pokretanju složenih procesa evropeizacije i modernizacije srpskog društva, kulture i umetnosti sredinom 19. veka, istakla je juče direktorka Muzeja primenjene umetnosti Ljiljana Miletić Abramović.

Ona je kazala da je fokus izložbe usmeren na manje poznate radove Anastasa Jovanovića, te je pred posetiocima 39 njegovih crteža koji se čuvaju u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Reč je o nacrtima za upotrebne predmete od srebra, profane i sakralne namene, nastalim u Beču u periodu između 1846. i 1858. godine, koji se posle pet decenija ponovo predstavljaju javnosti kao jedinstvena kolekcija.

Autorka izložbe Jelena Perać objasnila je u izjavi Tanjugu da je ideja bila da se pomenuti nacrti prikažu kao prva jedinstvena dizajnerska rešenja vezana za našu sredinu.

Pošto predmeti izrađeni po Jovanovićevim nacrtima nisu sačuvani, kao zanimljiv dodatak izložbi i kompleksnijem sagledavanju stila i duha epohe u kojoj su crteži nastali, izloženi su predmeti od srebra iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti.

Pred publikom je moderan i zanimljiv dizajn postavke, koji potpisuje Bojana Đurović, koji asocira na ambijent radnog kabineta.

"Ideja je bila da taj istorijski materijal, jer su svi predmeti nastali tokom 19. veka, da se predstavi na savremen način i približi današnjem gledaocu", rekla je Perać.

Direktorka Abramović se, povodom 67 godina Muzeja primenje umetnosti, osvrnula na značajen rezultate i zapažene uspehe te ustanove kulture, na programe, međunarodne projekte i priznanja i navela da godišnje organizuju 14 izložbi i imaju između 15 i 18 hiljada posetilaca.

Kao prioritete u narednom periodu Abramović je pomenula proširenje i adaptaciju prostora, stalnu postavku, intenzivnije povezivanje i uključivanje u regionalne i evropske projekte, digitalizaciju, veću vidljivost i komunikativnost Muzeja sa najširom publikom, veća ulaganja u ljudske resurse.

Izložbu je otvorio predsednik Upravnog odbora MPU Zoran Bulajić čestitavši kolektivu Dan Muzeja i poželevši dalji uspešan rad.

]]>
Tue, 7 Nov 2017 11:36:51 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401819/izlozba-o-anastasu-jovanovicu-u-muzeju-primenjene-umetnosti.html
Pasteli Divljana u Kulturnom centru u Jagodini http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401759/pasteli-divljana-u-kulturnom-centru-u-jagodini.html U Kulturnom centru u Jagodini, sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara, profesora i bivšeg dekana Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Sretka Divljana. ]]> Foto:B92.net

Divljan se predstavio sa 22 slike rađene tehnikom uljanog pastela.

U gotovo 60 godina slikarske karijere Divljan je imao osamdeset zajedničkih i 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ove godine dobio je Veliku nagradu "Salona u oktobru" članova ULUS i ULUPUDS, koja je prvi put predstavljena u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu, na Kalemegdanu.

Nagradu mu je dodelio sedmočlani žiri na čelu sa akademikom Matijom Bećkovićem.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra.

]]>
Mon, 6 Nov 2017 12:21:02 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401759/pasteli-divljana-u-kulturnom-centru-u-jagodini.html
Srbija prvi put ima predstavnika na Međunarodnom bijenalu mozaika http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401474/srbija-prvi-put-ima-predstavnika-na-medjunarodnom-bijenalu-mozaika.html Nedavno je u italijanskom gradu Ravena otvorena jedna od najznačajnijih svetskih izložbi mozaika, na kojoj je Srbija po prvi put imala svog predstavnika. ]]> Foto:B92.net

U selekciju ovogodišnjeg Bijenala stručni žiri uvrstio je srpsku mozaičarku Anđelku Radojević, koja je tom prilikom predstavila jedan od svojih najnovijih radova, mozaik pod nazivom "Gea".

Anđelka Radojević (36) jedini je predstavnik iz ovog dela Evrope u istoriji Bijenala i selektovana je za takmičarsku izložbu GaeM (umetnici mlađi od 40 godina). Iz celog sveta odabrano je i javnosti predstavljeno svega 13 autora u spektakularnom istorijskom prostoru jedne od najvažnijih svetskih biblioteka - Classense.

Anđelkin mozaik izdvaja se po tehnici jer je u potpunosti izrađen od prirodnih materijala - kamena i veoma retkog kalcifikovanog drveta.

„Kada se u ne tako veliki grad severne Italije u jednom mesecu sjati nekoliko desetina hiljada ljudi, kada svi događaji budu propraćeni televizijskim i novinarskim člancima, a gradonačenik lično prisustvuje i otvara izložbe, onda to znači da je u pitanju kulturni događaj od velikog značaja ne samo za Italiju već celu Evropu i da su se za mene lično stvari 'skockale'", rekla je Radojević. "Kockice su moj život i drago mi je što se bavim tehnikom tako retkom i posebnom, a izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku da na ovakvoj manifestaciji predstavim i svoju zemlju".

Gea, Anđelka Radojević
Gea, Anđelka Radojević

Anđelka Radojević je diplomirana slikarka koja je specijalizirala mozaik na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti u klasi prof. Đure Radlovića. Radi i živi u Beogradu.

Bijenale mozaika u Raveni je najznačajnija, najveća i najpoznatija izložba modernog mozaika na svetu, a održava se u organizaciji Muzeja umetnosti grada Ravene pod pokroviteljstvom grada. Jubilarno deseto Bijenale posetio je veliki broj ljudi iz celog sveta koji su mogli da uživaju u do sada rekordnih 150 konferencija, izložbi i radionica... Izložba na kojoj učestvuje naša mozaičarka otvorena je 7. oktobra i trajaće sve do 26. novembra. Poslednjeg dana žiri će odabrati i dva najbolja rada mladih umetnika koji će biti nagrađeni specijalnom plaketom i vrednom novčanom nagradom.

Izabrana dela biće uvrštena u stalnu postavku Muzeja umetnosti grada Ravena i preći u trajni patrimonijum ovog italijanskog grada.

]]>
Tue, 31 Oct 2017 11:43:28 +0100 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401474/srbija-prvi-put-ima-predstavnika-na-medjunarodnom-bijenalu-mozaika.html
Kraj sedmodnevnog otvaranja izložbe u Muzeju savremene umetnosti http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401290/kraj-sedmodnevnog-otvaranja-izlozbe-u-muzeju-savremene-umetnosti.html Otvaranje izložbe „"Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti"“ u renoviranoj zgradi Muzeja traje sedam dana, 24 sata dnevno, do sutra u 10 časova, kada Muzej prelazi na redovno radno vreme, od 10 do 18 časova, svakog dana osim utorkom. ]]> Foto:B92.net

U saradnji sa Beogradskom filharmonijom Muzej savremene umetnosti sprema performans koji će biti izveden večeras u 18 časova.

Za kraj sedmodnevnog otvaranja Muzeja, 45 muzičara Beogradske filharmonije predvodjeni šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom izvešće jedno od najpopularnijih dela klasične muzike koje je u vremenu nastanka predstavljalo veliku avangardu.

Ansambli Beogradske filharmonije su do sada imali dva nastupa u Muzeju savremene umetnosti tokom kojih su predstavili različite muzičke stilove 20. veka. Uz čuvenog HK Grubera, jednog od najtraženijih austrijskih kompozitora, izveli su delove njegovog kultnog „Frankenštajna“ i sa sjajnom Branislavom Podrumac, sopranom u ulozi recitatora, numere iz Voltonove „Fasade“.

U saradnji sa Beogradski festivalom igre u Muzeju su organizovani i nastupi igrača Dresden Frankfurt kompanije, kao i nastupi baletskih igrača iz Srbije u postavkama koreografa Jakopa Godanija.

Poslednjeg dana programa „7x24“, od 14.30 do 16.30, na prvom nivou izložbenog prostora Muzeja, nastupiće srpski igrači. Za prvih pet dana od otvaranja izložbu „Sekvence“ obišlo je 25.000 posetilaca.

]]>
Thu, 26 Oct 2017 11:57:43 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/401290/kraj-sedmodnevnog-otvaranja-izlozbe-u-muzeju-savremene-umetnosti.html
Tri Pikasove slike prvi put na istom mestu od 1932. godine http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/400829/tri-pikasove-slike-prvi-put-na-istom-mestu-od-1932-godine.html Na izložbama u Parizu i Londonu biće okupljena tri akta Pabla Pikasa naslikana 1932. u razmaku od nekoliko dana ali koja nisu prikazana zajedno gotovo sto godina. ]]> Foto:B92.net

"Akt, zeleno lišće i bista", "Akt u crnoj fotelji" i "Ogledalo" prikazuju Pikasovu ljubavnicu Mari-Terez Valter.

Dela će biti deo izložbe radova umetnika iz 1932. godine. Slike nisu prikazane zajedno od Pikasovih izložbi te godine.

Najavljujući izložbu londonski Tejt Modern muzej saopštio je da se 1932. godina sada smatrana "godinom čuda" za Pikasa. Kustos Ahim Borhard Hjum je dodao da su se tada ljudi pitali da li je taj umetnik vredan ili je već prošlost.

Izložba "Pikaso 1932 - ljubav, slava, tragedija", biće postavljena u Pikasovom muzeju u Parizu od 10. oktobra do 11. februara a u Tejt Modern muzeju u Londonu od 8. marta do 9. septembra 2018. godine.

Slika "Akt, zeleno lišće i bista" prodata je za 106,5 miliona dolara na aukciji u Njujorku maja 2010. godine i tada je bila najskuplje umetničko delo prodato na nekom javnom nadmetanju.

]]>
Fri, 22 Sep 2017 11:58:18 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/400829/tri-pikasove-slike-prvi-put-na-istom-mestu-od-1932-godine.html
Izložba "Fantastičnih 6" u Kući legata http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399777/izlozba-fantasticnih-6-u-kuci-legata.html Otvaranje izložbe "Fantastičnih 6" Milana Tucovića, Željka Đurovića, Sergeja Aparina, Zorana Velimanovića, Vladimira Đurića i Željka Tonšića zakazano je za 7. septembar u beogradskom izložbenom prostoru Kuća legata. ]]> foto:B92.net

Ovi stvaraoci su artikulisani u različitim likovnim medijima. Prvenstveno su posvećeni slikarstvu, ali i objektima i skulpturi. Likovni kredo te grupe umetnika pokreću snovi i fantastično. Njihovo slikarstvo obraća se i vraća čoveku kroz građenje složenih, slojevitih, raznolikih kompozicija, od kojih je svaka jedan svet i ostvarena vizija. Za sve njih karakteristična je stvaralačka zrelost, kontinuitet u radu i metavremenski pristup slikarstvu, koji počiva na postulatima renesansne umetnosti.

"Ideja za nastanak izložbe 'Fantastičnih 6' leži u činjenici da je tok nasleđa figurativne, pa samim tim i fantastične likovne umetnosti u Srbiji, više nego primetan u poslednjih 40 godina i u evidentnom postojanju pojedinaca koji su se samostalno usavršavali i pritom su nagrađivani", piše likovna kritičarka Maja Živanović, koja je kustos ove izložbe.

"Dve decenije sam pratila razvoj fantastične umetnosti kroz televizijske emisije i različite vidove predstavljanja odabranih umetnika na Radio-televiziji Studio B. Shvatila sam da je medijska, a i pažnja likovne javnosti poslednjih godina bila usmerena ka nekim drugim pravcima i likovnim medijima. Stoga je ova izložba logičan sled mog istraživanja u tom polju likovne umetnosti. S obzirom na to da živimo u vremenu koje nipodaštava personalnost i individualnost i gde je umetnost sve više okrenuta tehnologiji i novim medijima, osmislila sam izložbu šestorice slikara koji svojom estetikom i stvaralaštvom nastoje da, kroz sopstvene mitologije i zavidna crtačka umeća, obnavljajući prošlost, vide i vode nas u budućnost."

]]>
Tue, 5 Sep 2017 13:59:13 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399777/izlozba-fantasticnih-6-u-kuci-legata.html
Majstori najzahtevnije slikarske tehnike: Međunarodna izložba akvarela velikog formata u Galeriji "Progres" http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399477/majstori-najzahtevnije-slikarske-tehnike-medjunarodna-izlozba-akvarela-velikog-formata-u-galeriji-progres-.html Izložba velikog formata (100x150cm) biće otvorena u Galeriji "Progres" u ponedeljak, 4. septembra u 19h u organizaciji Galerije "A" iz Beograda. ]]> Foto:Blic.rs

Reč je o četvrtoj međunarodnoj izložbi (bijenalnog karaktera) radova rađenih u tehnici akvarela. Ove godine predstaviće se 20 autora iz 11 zemalja: Silva Vujović (Srbija), Klaudia Zawada (Poljska), Dragana Dodig Pajković (Srbija), Nuwka Ivanova (Rusija), Łukasz Gierlak (Poljska), Paweł Baśnik (Poljska), Denis Petrulenkov (Rusija), Ali Abbas Syed (Pakistan), George Politis (Grčka), Giorgos Saltaferos (Grčka), La Fe (Tajland), Saša Marjanović (Srbija), Endre Penovác (Srbija), Javid Tabatabaei (Iran), Eudes Correia (Portugal), Nicolas Lopez (Peru), David Poxon (Engleska), Milan Tucović (Srbija), Peto Poghosyan (Jermenija) i Juan Manuel Champi Huamani (Peru).

Foto: Galerija A / Promo

"Tehnika akvarela postavlja vrlo određene izazove pred umetnike, od kojih je na prvom mestu ovladavanje gabaritom a da, pritom, akvarel zadrži ona prepoznatljiva svojstva, koja su iskristalisana tokom relativno kratke istorije razvoja njegovog samostalnog vida, svojstva koja označujemo kao njegovo oličenje – na prvom mestu vazdušastu lakoću, odnosno transparentnost likovne strukture, koja je u neposrednom dosluhu sa svetlošću i njenim efektima.

Foto: Galerija A / Promo

Ekskluzivitet ovog vizuelnog svojstva je vrhunskom zahtevnošću otvorio Pandorinu kutiju ograničenja, među kojima prednjači način izvođenja. Već pri samom početku slikanja on pokreće bazično pitanje: da li će umetnik koristiti suvu podlogu, na koju nanosi rastvoreni pigment parcijalno, u sukcesiji između perioda sušenja, ili pak, ovlažiti čitav papir, odnosno deo koji želi da oslika, što će omogućiti slobodu pigmentu da se razliva putićima reljefne fakture akvarelskog papira, primoravajući umetnika na brze reakcije veštim potezima? Razlika između ta dva pristupa ne samo da naglašava postojanje vremenske komponente u akvarelskom slikanju uopšte, već je neminovno uvodi u strukturu ličnog opisa, inicirajući, pritom, drugo bazično pitanje: da li će umetnik primeniti polagano i relativno opušteno kontempliranje nad kreativnom idejom, ili će se upustiti u trku sa vremenom?

Foto: Galerija A / Promo

U tom kontekstu vidimo moguću opasnost od predugog zadržavanja nad motivom, sa produženim vremenom nastajanja dela, što bi narušilo osvojenu, akvarelu imanentnu tekovinu, a to je neposredan, svež odraz svetlosnog trenutka.

Lakonska beleška idejne zamisli, odnosno prizora koji je uzbudio umetnikovo oko, iziskujući odgovarajući likovni otisak, predstavlja suštinu akvarelskog slikanja. Nema li takvog pristupa, akvarelsko delo može da izgubi dah, ponekad i transparenciju usled slojevitog nanošenja pigmenata, i postane ishod predugog promišljanja pri gradnji kompozicije, što je tipično za studijsko slikanje. Razlika bi bila jedino u sredstvu – umesto ulja i akrilika, vodene boje.

Foto: Promo

Takvi razlozi postavljaju pred umetnike ozbiljno iskušenje, kako da se stečeni kvalitet brzopotezne vodene umetnosti preseli na gigantsku dimenziju papira, na 101,6x152,4 cm, što, razumljivo, predstavlja i podjednako ozbiljan izazov. Kako da umetnik ispoštuje kardinalna svojstva akvarela, kada zna da ga čeka "dugi put" četkom i vodotopivim pigmentom na podlozi, čija se širina meri njegovim raširenim rukama, a visina nešto manja od njegove? Umetnici ovu vrstu likovne problematike rešavaju na različite, sebi svojstvene načine, i prirodno, usaglašavajući je sa ličnim temparementom, sa opštim iskustvom, sa spoznajom stupnja vlastitih mogućnosti izvođenja, sa neminovnošću postojanja afiniteta prema likovnom pristupu, prema izboru motiva.

U tom nizu podataka stoji da akvarel, kao i svako drugo umetničko delo iznosi na videlo kulturološke i obrazovne podatke stvaralaca, uklopljene u privlačno more različitosti.

Foto: Galerija A / Promo

Stoga, suočavanje sa velikim bogatstvom likovnih jezika i svim ovim elementima koje manifestuju na grandioznoj, međunarodnoj izložbi akvarela velikog formata Galerije "A", ovakav izbor, koji izlazi iz do sada uobičajenih izlagačkih kriterijuma, neminovno podstiče na razmišljanja i konstruktivna poređenja. Pažljivim analitičarima se podastire dovoljno relevantnih podataka za otkrivanja novih opštih mesta, odnosno karakternih svojstava primerenih jeziku akvarela. Štaviše, mogu biti pobuđeni na otvaranje novih poglavlja večito budne istorije akvarela, tog sasvim posebnog modela slikarskog izražavanja", napisala je u katalogu izložbe likovna kritičarka Vesna Todorović, koja će i otvoriti izložbu.

]]>
Wed, 30 Aug 2017 13:39:24 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/399477/majstori-najzahtevnije-slikarske-tehnike-medjunarodna-izlozba-akvarela-velikog-formata-u-galeriji-progres-.html
U Belgiji se održava izložba srpskih slikara i vajara http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/398194/u-belgiji-se-odrzava-izlozba-srpskih-slikara-i-vajara.html Izložba srpskih slikara i vajara održava se u belgijskom gradu Lekeu u Galeriji "Sabine van Paemel" pod nazivom "Belgija upoznaje srpsku umetnost", saopšteno je danas. ]]> Foto:B92.net
Javnost u Belgiji će do 4. septembra 2017. godine imati priliku da se upozna sa savremenim tokovima likovne scene u Srbiji.

"Slikari i vajari okupljeni u reprezentaciju srpske umetnosti, predstaviće belgijskoj publici svoja likovna ostvarenja na platnu, metalu, staklu i keramici", navodi se u saopštenju.

Učesnici izložbe su slikari Đerđi Ačaji, Vasilije Dolovački, Damjan Đakov, Željko Đurović, Slavko Krunić, Zoran Krulj, Aleksandar Luković Lukijan, Danica Masniković, Milan Miletić, Predrag Peđa Milošević, Bojan Otašević, Snežana Petrović, Jovanka Stanojević, Dejan Ulardžić, Aleksandar Cvetković, kao i vajari iz studija "DADA" i "Dušan Rajić", keramičarka Nadežda Đukanović Pantelić i umetnica koja se bavi izradom nakita Milica Živadinović.

Izložba je organizovala belgijska Galerija "Sabine Van Paemel" i Galerija "Art" iz Kragujevca, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije i srpske ambasade u Briselu, Grada Kragujevca i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

]]>
Wed, 9 Aug 2017 13:01:45 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/398194/u-belgiji-se-odrzava-izlozba-srpskih-slikara-i-vajara.html
Provokativni radovi srpskih vajara: Dupeuvlakači, Stižem dušo, Majka... http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397570/provokativni-radovi-srpskih-vajara-dupeuvlakaci-stizem-duso-majka.html Izložba "Vajari Srbije" biće otvorena u četvrtak, 13. jula (20) u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". ]]> Foto: promo

Na izložbi će do 7. avgusta biti prezentovano stotinak radova od 62 izlagača različitih generacijskih i stilskih orijentacija, a postavka je koncipirama u tri dela: savremena produkcija (58 učesnika), podsećanje (Ajdin Puteša, Milun Vidić i Matija Vuković) i skulptura u prostoru (Nenad Burnić).

]]>
Wed, 12 Jul 2017 18:56:47 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397570/provokativni-radovi-srpskih-vajara-dupeuvlakaci-stizem-duso-majka.html
Virtuelna tura kroz Pariz s početka 20. veka http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397406/virtuelna-tura-kroz-pariz-s-pocetka-20-veka.html Galerija "Tejt modern" će, uz novu izložbu posvećenu Amedeu Modiljaniju, za gledaoce oživeti i Pariz s početka 20. veka. ]]> Foto: Wikipedia

Kada ove jeseni u londonskoj Galeriji "Tejt modern" bude otvorena izložba "Modiljani", svim posetiocima biće dostipna oprema za virtuelnu realnost (VR) preko koje će moći da uđu u grad u kojem je ovaj Italijan proveo najveći deo svog stvaralačkog života.

Kustoskinja Nensi Ajerson kaže da će VR dati novu dimenziju izložbi.

- Virtuelna realnost neće ništa oduzeti od umetnosti a pomoći će nam da je bolje razumemo. Korišćenjem VR opreme želimo da bliže osetimo Pariz kao grad u kojem je Modiljani voleo i stvarao i da u potpunosti uronimo u njegovo okruženje - rekla je kustoskinja za BBC.

Soba za virtuelnu realnost biće prva te vrste otvorena u Tejtu za jednu izložbu. 

"Modiljani" će biti najsveobuhvatnija izložba ovog italijanskog umetnika u Velikoj Britaniji sa oko stotinu eksponata.

Rođen u Livornu 1884. Modiljani je napravio neke od najnezaboravnijih umetničkih dela početka 20. veka a najčuveniji je bio po portretima izduženih lica.

Preselio se u Pariz 1906. gde je pao pod uticaj nove umetničke zajedice u kojoj su bili Pikso, Tuluz-Lotrek, Žan Kokto i ostali. Preminuo je 1920. od tuberkuloznog meningitisa.

Jedinu samostalnu izložbu koju je Modiljani imao za života - u Galeriji Berte Vajl 1917 - policija je zatvorila na osnovama nepristojnosti.

Nagi portret okačen u izlogu privukao je pažnju jednog policajca koji je živeo preko puta ulice.

- Ono što je šokiralo Amedeove savremenike nije bilo to što su mu modeli bili goli - ljudi su vekovima slikali aktove - već činjenica da su im se videle pubične dlačice. To je, izgleda, izazvalo opštu pometnju i neke slike su morale da budu uklonjene - objašnjava Ajersonova.

Ona je dodala da je odnos prema maljama na ženskom telu u to vreme bio takav da je ženama čak savetovano da koriste zračenje da bi ih uklonile.

Izložba "Modiljani" biće otvorena od 23. novembra 2017. do 2. aprila 2018.

]]>
Wed, 5 Jul 2017 10:46:16 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397406/virtuelna-tura-kroz-pariz-s-pocetka-20-veka.html
U Rančićevoj kući u subotu izložba „Stvaralačka Grocka” http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397395/u-rancicevoj-kuci-u-subotu-izlozba-stvaralacka-grocka.html U Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, u Majevičkoj 9, u subotu, 8. jula, u 20 časova biće otvorena, treća po redu, kolektivna izložba radova stvaralaca i umetnika sa teritorije opštine Grocka pod nazivom „Stvaralačka Grocka 2017”. ]]> Foto: Beoinfo

Nakon otvaranja izložbe, u okviru programa „Muzička bašta”, nastupaće poznati domaći etno-džez sastav Nejkid (Naked). 

Likovni program Centra za kulturu Grocka obogaćen je grupnom izložbom koja nije bila zastupljena u radu ustanove, a preko je potrebna lokalnoj sredini. Šezdeset i tri izlagača potvrđuju potrebu i interesovanje stvaralaca za predstavljanjem i priznanjem svoga rada. Izložba obuhvata raznovrstan materijal, poput slika, crteža, nakita, skulptura manjeg formata, grafika, fotografija, zanatskih rukotvorina, ručnog rada, dizajna tekstila i drugog. 

Ulaz je slobodan.
 

]]>
Tue, 4 Jul 2017 10:42:30 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397395/u-rancicevoj-kuci-u-subotu-izlozba-stvaralacka-grocka.html
Edgar Dega: Trenuci posmatranja http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397351/edgar-dega-trenuci-posmatranja.html Od 15. jula do 15. septembra u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) biće otvorena izložba „Edgar Dega: Trenuci posmatranja“ koju organizuju Narodni muzej u Beogradu i Galerija SANU. ]]> Foto: Galerija SANU promo

Osnovu izložbe čine radovi iz Narodnog muzeja, ukupno 29 ostvarenja francuskog umetnika, pre svega crteža i monotipija. S obzirom na to da je linija i linearno izražavanje za Edgara Degaa bilo od suštinskog značaja, eksponati izložbe „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“ upućuju posmatrača neposredno u središte umetnikove izražajnosti.

Uz predstavljanje radova na papiru, posetioci će moći da se upoznaju sa Degaovim istraživanjima u oblasti fotografije, što zajedno pruža mogućnost za doživljaj njegovog jedinstvenog umetničkog senzibiliteta i za upoznavanje urbane kulture Pariza druge polovine 19. veka.

Nastanak, istorijat i put umetničkih dela Edgara Degaa iz Narodnog muzeja govori o burnim, često i tragičnim istorijskim zbivanjima, ali pre svega o kulturnoj klimi koja je obeležila Evropu kao i naše društvo.

To upućuje na odgovornost, pre svega prema ličnostima koje su svojom posvećenošću i otvorenošću, kao i izvrsnim poznavanjem i osećajem za prave vrednosti stvarale privatne kolekcije koje se danas čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu. Centralno mesto u tom smislu pripada kolekciji Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina, tragično postradalog u Drugom svetskom ratu, iz koje potiče najveći broj Degaovih dela koja čine ovu izložbu.

Kroz postavku izložbe „Edgar Dega. Trenuci posmatranja“ čiji je autor dr Dragana Kovačić, uz koaurke monografskog kataloga dr Milanku Todić i Jelenu Dergenc, mogu se pratiti dramatični procesi modernizacije Pariza, ali i Beograda, kada se brzina i kretanje izdvajaju, sve izraženiji čineći da čitave predstave i odnos prema okruženju postanu krajnje nestabilni. Umesto stabilnosti i trajnog doživljaja, iskustvo življenja u modernom vremenu biva svedeno na trenutak.

Edgar Dega se bavio posmatranjem. Izdvajajući i konstruišući svoje trenutke, darovao im je večnost.

Radno vreme izložbenog salona Galerije SANU, tokom koncertne sezone je svakog dana, osim ponedeljka, od 10.00 do 21.00, četvrtkom od 11.00 do 16.00. Kada se u Galeriji ne održavaju koncerti, izvan koncertne sezone, radno vreme Galerije za posetioce izložbi je svakog dana od 10.00 do 21.00. 

]]>
Sun, 2 Jul 2017 12:48:50 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397351/edgar-dega-trenuci-posmatranja.html
Ljubinu izložbu videlo 10.000 posetilaca http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397036/ljubinu-izlozbu-videlo-10000-posetilaca.html Zbog ogromnog interesovanja, izložba “Ljuba – Slike” biće produžena još mesec dana - do 1. jula. ]]> Foto:b92.net

Izložbu slika akademika Ljube Popovića, otvorenu pre dva meseca u Modernoj galeriji u gradu na Kolubari, do sada je videlo 10.000 posetilaca iz čitave Evrope. To je apsolutni rekord u više od tri i po decenije postojanja Moderne galerije u kojoj će na jesen biti priređena još jedna ekskluzivna izložba slika Dade Đurića, najveća do sada na prostorima bivše Jugoslavije. 

Zbog ogromnog interesovanja, izložba “Ljuba – Slike” biće produžena još mesec dana - do 1. jula. Izloženo je 49 radova Ljube Popovića, od kojih su mnogi prvi put prikazani javnosti, a deo se nalazi i u privatnim kolekcijama. Deo izložbe je i triptih “U čast Džona Frejzera“, dimenzija 8,1 sa 2,6 metara, nastao sedamdesetih godina prošlog veka, za beogradski hotel “Interkontinental”, ali s obzirom da mnogim gostima nije odgovarala, često je bila sakrivena iza zavese, a više od dve decenije nalazila se u podrumu. Moderna galerija nastoji da dođe u trajni posed triptiha, u čemu posreduje Ministarstvo kulture.

- Sa organizovanom posetom Slikarske kolonije iz Koštunića, umetnika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije, broj onih koji su videli izložbu premašio je 10.000 i izuzetno smo ponosni na taj svojevrsni rekord – kaže Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije. - Od tog broja, četiri petine su odrasli, isto toliko je ljudi van Valjeva, a mnogi su, upravo zbog Ljubine izložbe, prvi put bili u našem gradu. Pred kraj ispitnog roka, očekujemo i organizovanu posetu studenata Akademije likovne umetnosti.

POSTAVKA

- Na spratu Moderne galerije biće izložene knjige, dokumenti, đačke knjižice i drugi lični predmeti Ljube Popovića, a otvaranje postavke planiramo za 12. avgust, na godišnjicu njegove smrti – najavljuje Jovanović. - Naš projekat Muzeja fantastike u Valjevu, koji je jedno od poslednjih dela Ljube Popovića, konačno je dobio podršku Vlade Srbije, uvršten je u strateški program Ministarstva kulture do 2027. godine.


]]>
Fri, 9 Jun 2017 13:26:42 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/397036/ljubinu-izlozbu-videlo-10000-posetilaca.html
Izložba Aleksandra Dimitrijevića u galeriji Drina http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396994/izlozba-aleksandra-dimitrijevica-u-galeriji-drina.html U galeriji Drina u subotu 10. juna od 18 časova biće otvorena izložba slika Aleksandra Dimitrijevića, koja predstavlja početak saradnje ovog umetnika sa galerijom na Andrićevom vencu, jednom od vodećih beogradskih privatnih galerija. ]]> Foto:B92.net

Prepoznavanje autentičnih i inspirativnih umetničkih perspektiva, kao i podrška, povezivanje i predstavljanje naših savremenih umetnika na domaćoj i međunarodnoj sceni, glavni su ciljevi galerije. Izložba će trajati do utorka 30. juna. Kustos izložbe i autor teksta u katalogu je Aleksandra Lazar, umetnički direktor. 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz serije Igraonica (Playground) koji su nastajali u prethodne dve godine, na kojima Dimitrijević u centar narativa postavlja društvene igre kao izraz svakodnevnog života. One su za njega improvizovano bojiše, igralište sa svojim sopstvenim pravilima, sa izmeštenom društvenom i psihološkom strukturom, na kome su ostavljeni nesvesni tragovi. On koristi bačene crteže, listiće jamba, potpise nepoznatih autora kao svojevrsne predloške za svoje slike. 

Na taj način Dimitijević gradi svoj karakteristični likovni sistem sastavljen od crta, slova, brojeva, tabli, znakova, krstova, pretvarajući ih u savremenu ikonografiju. Ona se isčitava kroz simboličku interpretaciju borbe za pobedu i prestiž, a koji se dešavaju i u drugim oblastima svakodnevnog života. Prenoseći grafizam sa tih zapisa, umetnik naglašava njihovu lepotu i harmoniju, energiju i slobodu, ujedno ispitujući socijalne odnose aktera. 

Izgradivši specifičan umetnički senzibilitet, Dimitrijević u svom radu uspešno balansira između individualističke kreativnosti i društvene osvešćenosti. On ne nudi rešenje niti reorganizuje svet oko sebe, već pokušava da nam otkrije od čega se on zapravo sastoji. 
Nakon izložbe u galeriji Drina, Aleksandar će učestvovati u izložbi “Balkan Party” u MAC Maja Arte Contemporanea u Rimu, zajedno sa Tadijom Janičićem i Marijom Šević. 

O umetniku: 

Aleksandar Dimitrijević je rođen 1977. godine u Užicu. Diplomirao je slikarstvo 2004. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Magistrirao je na istom fakultetu 2006. godine na odseku za crtež. 

Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji, kao i inostranstvu u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Americi. Dobitnik je više prestižnih nagrada, a dela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim umetničkim kolekcijama. 

Trenutno živi i radi u Užicu gde je jedan od najaktivnijih protagonista užičke umetničke scene. Osnivač je Udruženja vizuelnih umetnika Užice koje okuplja 40 umetnika sa zajedničkom misijom i vizijom. Platforma se oslanja i na pojedinca i na grupu, kao i na širu javnost u cilju formiranja Centra vizuelnih umetnosti kroz čije će se delovanje generisati rad i aktivnost udruženja. Trenutno radi na uspostavljanju galerije Reflektor i Dečje kulturne zone.

]]>
Thu, 8 Jun 2017 12:07:18 +0200 Izložbe http://www.pressonline.rs/kultura/Izlozbe/396994/izlozba-aleksandra-dimitrijevica-u-galeriji-drina.html