Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 12. 2016.

Knjiga Bojana Ljubenovića objavljena u Mađarskoj

Knjiga poznatog satiričara Bojana Ljubenovića "Pisma iz Srbije" objavljena je u Budimpešti, u prevodu Svetislava Nedučića, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije.

Knjiga Bojana Ljubenovića objavljena u Mađarskoj

foto: tanjug.rs

Knjiga poznatog satiričara Bojana Ljubenovića "Pisma iz Srbije" objavljena je u Budimpešti, u prevodu Svetislava Nedučića, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije.

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Apostrof", a njeno prvo predstavljanje organizovano je u Gradskoj biblioteci mađarskog grada Mako kod Segedina, navedeno je u saopštenju.

Govoreći publici o svojoj knjizi, Ljubenović je istakao da je "njen glavni junak izmišljeni stranac koji na duhovit, satiričan način opisuje današnju Srbiju, ali da njegove opaske na gotovo jednak način pogađaju i druge narode jugoistočne Evrope, koje prolaze kroz iste tranzicijske probleme i imaju sličnu političku predistoriju kao i Srbija".

Pisac je izrazio nadu da će "čitaoci u Mađarskoj razumeti često paradoksalnu srpsku stvarnost i mentalitet naroda večito rastrazanog između Istoka i Zapada, tradicionalnog i modernog, autokratije i demokratije, te da će na kraju ipak zaključiti da spisak njegovih vrlina u mnogome nadmašuje njegove slabosti".

Posle promocije Ljubenović je u društvu prevodioca Svetislava Nedučića, jednog od retkih Srba koji još žive u gradu Mako, posetio i selo Čanad, u kome živi znatan broj Srba i sa njima razgovarao o njihovom životu van matice.

"Pisma iz Srbije" su nekoliko godina nedeljom izlazila u "Večernjim novostima", a potom ih je "Evropski pokret prijateljstva" objavio kao epistolarni roman.

Ovo satirično delo ovenčano je nagradom "Radoje Domanović" Udruženja književnika Srbije i nagradom "Tipar" na Danima humora i satire u Pljevljima (Crna Gora).

"Pisma iz Srbije" je u izmenjenom i dopunjenom izdanju ove godine objavila i "Laguna".

Po motivima ove knjige zrenjaninski glumac Jovica Jašin već nekoliko godina igra monodramu "Ima jedna zemlja".

Bojan Ljubenović (1972) je autor više knjiga aforizama, satiričnih priča i knjiga za decu.

Urednik je rubrike "TRN" (Tako Reći Nezvanično) u "Večernjim novostima" i član je Beogradskog aforističarkog kruga i Udruženja književnika Srbije.

Izvor: tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage