Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 01. 2017.

Dušanu Kovačeviću i Zaharu Prilepinu nagrada Ivo Andrić

Ovogodišnji dobitnici književne nagrade "Ivo Andrić" su srpski dramski pisac Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin, saopštio je danas žiri Andrićevog instituta.

Foto:B92.net

Kovačević je dobio nagradu za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti, a Prilepin nagradu za prozno delo objavljeno u svetu koje je imalo snažan uticaj na srpsku književnost za roman "Obitelj" i knjigu pripovedaka "Sedam života". 

Nagrade će laureatima biti uručene 27. januara u Andrićevom institutu u Andrićgradu. 

U obrazloženju nagrade žiri, u sastavu profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Jovan Delić i književnici Vladimir Kecmanović i Želidrag Nikčević, naveo je da je Dušan Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i "smehotvoraca". 

 

Žiri je podsetio na Kovačevićeve naslove poput "Maratonci trče počasni krug", "Radovan Treći", "Balkanski špijun", "Profesionalac"... uz ocenu da su u njegovim petotomnim sabranim delima sve odreda remek-dela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike. 

"Nastavaljajući se na tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad i u kombinaciji sa poetskim dramama Ljubomira Simovića i humorom Matije Bećkovića, Dušan Kovačević je podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrednost prvog reda", naveo je žiri. 


Ruski književnik Zahar Prilepin je, prema oceni žirija, i pre romana "Obitelj" imao status klasika savremene ruske književnosti, a tim štivom je svoj status ne samo učvrstio, već i visoko podigao naslanjajući se na tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju, na Lava Tolstoja, Leonida Leonova i Aleksandra Solženjicina.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa koji još nije utvrđen. 

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica nije prisustvovao dodeli nagrade zbog, kako je rečeno, loših vremenskih uslova. 

Konferenciji za novinare prisustvovao je i predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije Simo Spasić, koji je u ruci držao fotografije žrtava.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage